Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου τα σχέδια των περιφερειαρχών στο ΥΠΑΑΝ

Μ.Χρυσοχοΐδης: Κινητήρια δύναμη η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011 12:58
UPD:13:02

Κινητήρια δύναμη χαρακτήρισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, ζητώντας από τους περιφερειάρχες να καταθέσουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου συγκεκριμένα σχέδια με στόχο την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ δεν είναι ρητορικό ζήτημα, αλλά κινητήρια δύναμη για νέες θέσεις εργασίας, αιμοδότηση επιχειρήσεων, συγκράτηση της ανεργίας, και ενίσχυση της εξωστρέφειας, τόνισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κατά τη σημερινή συνάντησή του με τους περιφερειάρχες, ζητώντας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου να έχουν καταθέσει στο υπουργείο συγκεκριμένα σχέδια με στόχο την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο ζητεί να επεξεργαστεί άμεσα μαζί με τις περιφέρειες μια επικαιροποιημένη στρατηγική και ένα σχέδιο δράσης για κάθε περιφέρεια, με βάσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιφέρειας.

Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί από τους περιφερειάρχες σχέδια για ιδιωτικές επενδύσεις, σχέδια περιφερειακής συνοχής, προτάσεις για δίκτυα επιχειρήσεων με εξωστρεφή προσανατολισμό, θεσμικά μέτρα βελτίωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας, προγράμματα για εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και αστατιστικά στοιχεία αναλυτικά για κάθε περιφέρεια.

Αναλυτικά ο υπουργός ζήτησε από τους περιφερειάρχες:

1. Προτάσεις για προτεραιότητες επενδυτικών σχεδίων Περιφερειακής Συνοχής (στα πλαίσια του Επενδυτικού Νόμου)

2. Προτάσεις για ενίσχυση δικτύων επιχειρήσεων με εξωστρεφή προσανατολισμό (στα πλαίσια του Επενδυτικού Νόμου)

3. Ειδικές και αιτιολογημένες δράσεις αντιμετώπισης της κρίσης

4. Θεσμικά μέτρα βελτίωσης της τοπικής επιχειρηματικότητας

5. Τεχνογνωσία τοπικής ανάπτυξης και εξειδικευμένες ανάγκες εκπαίδευσης και κατάρτισης

6. Επικαιροποιημένα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία ανά περιφέρεια, ώστε να έχουμε καθαρή εικόνα για τους στόχους μας,

7. Επιχειρησιακό σχεδιασμό συμπληρωματικών προγραμμάτων, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα Κοινοτικά προγράμματα, περιλαμβανόμενων του INTERREG, και των νέων εργαλείων πολιτικής του Υπουργείου μας. Για παράδειγμα είναι άμεση ανάγκη ο εντοπισμός και η επιτάχυνση όλων των ώριμων έργων του ΕΣΠΑ και των ΠΕΠ, η επιλογή ανταποδοτικών έργων ΣΔΙΤ και έργων ΠΔΕ που χρήζουν άμεσης προώθησης και είναι δυνατό να χρηματοδοτηθούν.

Από την πλευρά τους η πολιτική ηγεσία και οι κεντρικές και αποκεντρωμένες υπηρεσίες του υπουργείου θα συμβάλλουν για:

- Συμβουλευτική υποστήριξη για την ωρίμανση και υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ αλλά και πρακτική βοήθεια με συγκρότηση ομάδων κρούσης για άμεση παρέμβαση εκεί, όπου υπάρχει πρόβλημα

- Τεχνογνωσία για την ωρίμανση έργων ΣΔΙΤ

- Ειδικά Αναπτυξιακά Σχέδια για περιοχές στις οποίες υπάρχει έντονο το πρόβλημα της κρίσης

- Ενημέρωση για όλο το φάσμα των διαθέσιμων επενδυτικών εργαλείων

- Πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την πρόοδο των έργων σε κάθε περιοχή.

«Δεν έχουμε ούτε ένα ευρώ για χάσιμο, ούτε ένα λεπτό για χάσιμο», τόνισε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. «Έχουμε στα χέρια μας 22 δισ. ευρώ και με αυτά θα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το μέλλον ενώ η δημόσια δαπάνη για το 2011 σε κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στο ΕΣΠΑ θα είναι 5,5 δισ ευρώ», πρόσθεσε και ζήτησε από τους περιφερειάρχες άμεση προώθηση των ώριμων επενδυτικών έργων που έχουν στην δικαιοδοσία τους για ένταξη στα νέα προγράμματα.

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες... Παρά τους λίγους πόρους μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικότητα στη στόχευσή μας για πολιτικές με την αξιοποίηση του νέου επενδυτικού νόμου -που απόψε ψηφίζεται από τη Βουλή στο σύνολό του- και το ΕΣΠΑ. Είναι τα κουμπιά που θα πατήσουμε για την ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Όπως διευκρίνισε, η προσαρμογή του ΕΣΠΑ στις ανάγκες του σήμερα θα ολοκληρωθεί το συντομότερο αφού συμφωνηθεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε., υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι «μέσα στο 2010 έγινε ένα μεγάλο άλμα στόχων αφού φτάσαμε στο 18% της απορροφητικότητας που ήταν πολύ παραπάνω από τον αρχικό στόχο». Ο στόχος για το 2011, συμπλήρωσε, είναι δυσκολότερος αλλά όχι ακατόρθωτος. Συνολικός στόχος δημόσιας δαπάνης είναι τα 5,5 δισ ευρώ σε κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής τους στο ΕΣΠΑ.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός κ. Ρήγας γνωστοποίησε ότι θα δημιουργηθεί μια μόνιμη και σταθερή ομάδα εργασίας για να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που ενδεχομένως υπάρξουν. Επίσης θα γίνει αναθεώρηση του δημοκρατικού προγραμματισμού και αναθεώρηση των περιφερειακών χωροταξικών. Στους στοχους περιλαμβάνεται και η απλοποίηση των διαδικασιών από τις περιφέρειες για να υπάρξει επιτάχυνση της υλοποίησης των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ενώ για τα αποθεματικά των απροβλέπτων θα πρέπει να διαμορφωθούν τα κονδύλια με συνεργασία μεταξύ του υπουργείου και των περιφερειών.

Με τη σειρά τους, οι περιφερειάρχες στις τοποθετήσεις τους παρατήρησαν ότι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός μπορεί να επιτευχθεί εάν η κεντρική εξουσία ακούει και τα δικαιώματα των περιφερειών αντί να ασχολείται μόνο με τις υποχρεώσεις τους.

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης σημείωσε πως ο Καλλικράτης είναι ένας νέος θεσμός τον οποίο κρίνει ο ίδιος θετικά. αλλά έχει και αρκετά αδύνατα σημεία. «Νιώθω φτωχός, ξυπόλητος, αναστενάρης, μερικές φορές, προσπαθώντας να πετύχω τους στόχους της περιοχής μου», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα πως οι περιφέρειες δεν θα πρέπει να αιφνιδιάζονται όπως έγινε με την εμπλοκή που δημιουργήθηκε πρόσφατα με τις περιοχές Natura.

Ο Πέτρος Τατούλης από την πλευρά του σχολίασε ότι ο Καλλικράτης είναι το σημαντικότερο πολιτικό στοίχημα στον τόπο, για να σημειώσει στη συνέχεια ότι οι ανισότητες μεταξύ περιφερειών αλλά και μέσα στις ίδιες τις περιφέρειες είναι ένα ισχυρό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα