Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011 06:12

Ανοδικά για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές μετά τη συνέχιση των προσπαθειών της Federal Reserve για τη στήριξη της οικονομίας των ΗΠΑ και τις υψηλότερες πωλήσεις νέων κατοικιών, οι οποίες τόνωσαν την εμπιστοσύνη για την παγκόσμια ανάκαμψη.

Οι μετοχές της Canon Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής φωτογραφικών μηχανών στον κόσμο, αναρριχήθηκαν 1,2% στο Τόκιο. Κέρδη 0,7% σημείωσαν στο Σύδνεϋ οι μετοχές της Rio Tinto Group, της τρίτης σε μέγεθος μεταλλουργίας στον κόσμο καθώς ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές των μετάλλων. Οι μετοχές της S-Oil Corp., της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας διΰλισης πετρελαίου της Νότιας Κορέας, αναρριχήθηκαν 9,4% στη Σεούλ. Κέρδη 2,8% σημείωσαν στο Τόκιο οι μετοχές της Mitsubishi Heavy Industries Ltd. μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Nikkei ότι τα λειτουργικά της κέρδη ενδέχεται να σημειώσουν αύξηση 35%.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε άνοδο 0,3% φθάνοντας στις 138,71 μονάδες στις 11:44 π.μ. στο Τόκιο με περίπου τέσσερις μετοχές να κινούνται ανοδικά σε κάθε τρεις που κινούντο πτωτικά. Τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των μετοχών των 10 κλάδων του περιφερειακού δείκτη σημείωσαν οι μετοχές του κλάδου της βιομηχανίας και της τεχνολογίας. Την περασμένη εβδομάδα ο περιφερειακός δείκτης σημείωσε την πρώτη εβδομαδιαία του πτώση σε 1,5 μήνα εν μέσω ανησυχιών ότι η ταχύτερη των εκτιμήσεων οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα θα επιβάλλει περαιτέρω μέτρα για την αναχαίτιση του πληθωρισμού.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,3% και στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση. Και ο S&P/ASX 200 Index της Αυστραλίας σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στο Σύδνεϋ, μετά τη δήλωση της πρωθυπουργού, Τζούλια Γκίλαρντ, για την επιβολή φόρου από 1ης Ιουλίου στα υψηλά εισοδήματα, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ανακατασκευή του Κουΐνσλαντ μετά τις ζημιές από τις πλημμύρες.

Στην Κίνα ο Shanghai Composite Index σημείωσε άνοδο 0,2%, περιορίζοντας τις απώλειες που σημείωνε νωρίτερα.

Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 0,4%, σημειώνοντας κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα μετά την απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει την πολιτική αγοράς ομολόγων αξίας 600 δισ. δολ. έως και τον Ιούνιο, καταδεικνύοντας ότι η επιτάχυνση της ανάκαμψης χρειάζεται περαιτέρω προσπάθειες για τη μείωση της ανεργίας.

Χθες, τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου έδειξαν ότι οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό τον Δεκέμβριο σε 329.000.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Μαρτίου σημείωσε άνοδο 1,14 δολ. κλείνοντας στα 87,33 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 11 Ιανουαρίου. Χθες στο London Metal Exchange (LME) ο δείκτης των έξι μετάλλων συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του αλουμινίου ισχυροποιήθηκε 1,2% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων. Ανοδο 0,7% σημείωσαν οι μετοχές της Rio Tinto, φθάνοντας στα 86,09 δολ. Αυστραλίας η μία στο Σύδνεϋ.

Φέτος – έως και χθες – ο περιφερειακός δείκτης MSCI Asia Pacific Index έχει σημειώσει απώλειες 0,4%, έναντι ανόδου 3,1% του S&P 500 και ανόδου 2,4% του Stoxx Europe 600 Index.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των εταιρειών λιανικής πώλησης στην Αυστραλίας μετά τη δήλωση της πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ για την επιβολή φόρου 0,5% στα εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 δολ. Αυστραλίας και 1% για εισοδήματα πλέον των 100.000 δολ. Αυστραλίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ζημίες από τις πλημμύρες.

Νωρίτερα, ο Γουώργουϊκ ΜακΚίμπιν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας, κατέκρινε αυτήν την πρόθεση, σύμφωνα με δημοσίευμα σε εφημερίδα. Ο καθηγητής του Australian National University είπε ότι η φορολογία στα νοικοκυριά θα περιορίσει τις καταναλωτικές δαπάνες χωρίς λόγο, αναφέρεται στο δημοσίευμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα