Στα υψηλότερα δύο μηνών το ευρώ

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011 06:38
UPD:06:50

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα δύο μηνών αναρριχήθηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ πριν από τη γερμανική έκθεση που ενδέχεται να δείξει αύξηση των τιμών καταναλωτή με τον ταχύτερο ρυθμό διετίας, ένδειξη, ότι η ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εντείνεται.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα όδευε να σημειώσει μηνιαία άνοδο έναντι των 14 από τα 16 κυριότερα νομίσματα του κόσμου εν μέσω εικασιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα επαναλάβει την ανησυχία της για την επιτάχυνση του πληθωρισμού. Το δολάριο διαμορφώθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας έναντι του γιέν μετά την ανακοίνωση της Federal Reserve ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 600 δισ. δολ. έως και τον Ιούνιο προκειμένου να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη.

Το ευρώ διαμορφώθηκε στο 1,3705 δολ. στις 12:06 μ.μ. στο Τόκιο από 1,3713 δολ. που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη όπου άγγιξε το 1,3722 δολ. τα υψηλότερα επίπεδα από τις 22 Νοεμβρίου. Το νόμισμα αγοράστηκε στα 112,56 γιέν από 112,68 γιέν. Το δολάριο διαμορφώθηκε στα 82,13 γιέν από 82,17 γιέν χθες, όταν άγγιξε τα 81,98 γιέν, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 19 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους Bloomberg Correlation-Weighted Currency Indexes, το ευρώ ανατιμήθηκε 1,8% τον περασμένο μήνα. Το δολάριο υποχώρησε 2,6% και το γιέν υποτιμήθηκε 1,7%.

Χθες το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε έναντι των 14 από τα 16 κυριότερα νομίσματα καθώς η Federal Open Market Committee είπε ότι η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συνεχίζεται, ωστόσο με ρυθμό ο οποίος δεν επαρκεί ώστε να επιφέρει σημαντική βελτίωση στις συνθήκες της αγοράς εργασίας.

Ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλά και η ανεργία πολύ υψηλά. Η Fed διατήρησε τα επιτόκια από το μηδέν έως το 0,25%, επίπεδα στα οποία βρίσκονται τα επιτόκια από τον Δεκέμβριο του 2008.

Αύριο το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου θα ανακοινώσει το ΑΕΠ της χώρας για το τέταρτο τρίμηνο. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,5% από 2,6% που ήταν το προηγούμενο τρίμηνο.

Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο της Αυστραλίας μετά την δήλωση της πρωθυπουργού της χώρας, Τζούλια Γκίλαρντ, για αύξηση της φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων, με σκοπό τη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στο Κουΐνσλαντ, περιορίζοντας έτσι τη ζήτηση για τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

Το νόμισμα της Αυστραλίας υποχώρησε στα 99,59 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ από 99,93 σεντς χθες. Εναντι του γιέν το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε 0,4% για να διαμορφωθεί στα 81,81 γιέν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα