Ισχυρό δολάριο και γιέν

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011 06:05

Το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά εν μέσω εικασιών ότι οι εξαγωγείς προχώρησαν σε περισσότερες αγορές γιέν πριν τα τέλη του μήνα κρίνοντας ότι οι απώλειές του μετά τη χθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας ήταν υπερβολικές.

Ανοδικά έναντι των περισσότερων από τα κυριότερα νομίσματα του κόσμου κινήθηκαν γιέν και δολάριο καθώς οι απώλειες των ασιατικών μετοχών τόνωσαν τη ζήτηση για πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

Επίσης το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά εν μέσω εικασιών ότι οι εξαγωγείς προχώρησαν σε περισσότερες αγορές γιέν πριν τα τέλη του μήνα κρίνοντας ότι οι απώλειές του μετά τη χθεσινή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας ήταν υπερβολικές. Ανοδικά, από τα χαμηλότερα επίπεδα περίπου δύο μηνών έναντι του ευρώ, κινήθηκε το δολάριο πριν από τη σημερινή έκθεση στις ΗΠΑ που προβλέπεται να δείξει επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο. Η βρετανική λίρα κινήθηκε πτωτικά μετά την έκθεση στη χώρα που έδειξε μείωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα περίπου δύο δεκαετιών.

Το γιέν αναρριχήθηκε στα 113,39 ανά ευρώ στις 12:19 μ.μ. στο Τόκιο από 113,89 χθες στη Νέα Υόρκη, όπου υποχώρησε κατά 1,1%. Το γιέν ισχυροποιήθηκε στα 82,73 ανά δολάριο από 82,92. Το δολάριο ανατιμήθηκε στο 1,3709 ανά ευρώ από 1,3734, μετά την υποχώρησή του στο 1,3758 δολ. στις 27 Ιανουαρίου, και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 22 Νοεμβρίου.

Ο MSCI Asia Pacific Index των μετοχών της ασιατικής περιφέρειας υποχώρησε 0,7%, περιορίζοντας την άνοδο των τεσσάρων ημερών.

Το γιέν έκανε ράλι από τα περίπου χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου εν μέσω εικασιών ότι η πτώση του ήταν υπερβολική χθες όταν η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιαπωνίας στο ΑΑ-, επικαλούμενη την ανησυχία για την ικανότητα της κυβέρνησης να μειώσει το χρέος των 943 τρισ. γιέν (11,4 τρισ. δολ.).

Το δολάριο ανατιμήθηκε έναντι των 12 από τα 16 κυριότερα νομίσματα πριν την έκθεση για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, που σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές αυξήθηκε για έκτο τρίμηνο.

Η στερλίνα περιόρισε τη διήμερη άνοδό της έναντι του γιέν μετά την ανακοίνωση της GfK NOP Ltd. ότι ο δείκτης εμπιστοσύνης υποχώρησε οκτώ μονάδες από τον Δεκέμβριο φθάνοντας στο μείον 29, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2009.

Η μείωση της εμπιστοσύνης ήταν η μεγαλύτερη από το 1992, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών. Και τα πέντε μεγέθη του δείκτη κινήθηκαν πτωτικά.

Η βρετανική λίρα υποχώρησε 0,2% στο 1,5898 δολ. και σημείωσε απώλειες 0,5% φθάνοντας στα 131,47 γιέν.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε προς τα χαμηλότερα επίπεδα δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ εν μέσω εικασιών ότι η κεντρική τράπεζα θα περιορίσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων για να βοηθήσει το κράτος να ανακάμψει από τις πλημμύρες μηνών.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε για τέταρτη ημέρα έναντι του δολαρίου της Νέας Ζηλανδίας μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της πρωθυπουργού, Τζούλια Γκίλαρντ, ότι θα αυξηθεί η φορολογία εισοδήματος. Τα χρήματα θα διοχετευθούν για την αποκατάσταση των ζημιών μετά τις πλημμύρες στο Κουΐνσλαντ.

Εναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε 0,3% φθάνοντας στα 98,94 σεντς και σημείωσε απώλειες 0,4% έναντι του δολαρίου της Νέας Ζηλανδίας για να διαμορφωθεί στο 1,2799.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα