Τη διαδικασία πώλησης μετοχών σε δημόσια εγγραφή στο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει η εταιρεία ιταλικής μόδας Prada SpA, γνωστή από το τριγωνικό της λογότυπο, καθώς η αύξηση των εισοδημάτων στην Κίνα τονώνει τη ζήτηση για είδη πολυτελείας.
Το διοικητικό συμβούλιο της Prada ενέκρινε τον διορισμό των
Intesa Sanpaolo SpA, UniCredit SpA, CLSA της Credit Agricole SA και Goldman Sachs Group Inc. ως συμβούλων έκδοσης για την πώληση μετοχών σε οικονομικούς οργανισμούς, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εταιρείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg η Prada θα είναι η πρώτη ιταλική εταιρεία που εισάγει τις μετοχές στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
Η εταιρεία που εδρεύει στο Μιλάνο και κατασκευάζει τις τσάντες Miu Miu και τα υποδήματα Church και Car, ακολουθεί το παράδειγμα των ευρωπαϊκών εταιρειών συμπεριλαμβανομένης της L’Occitane International SA για την άντληση κεφαλαίων στο Χονγκ Κονγκ, καθώς επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση στις οικονομικές αγορές για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας καταστημάτων στις αναδυόμενες αγορές.
Πέρυσι στο Χονγκ Κονγκ αντλήθηκε το ποσόν ρεκόρ των 384,4 δισ. δολ. Χονγκ Κονγκ (49 δισ. δολ.) από τις δημόσιες εγγραφές.
Η ζήτηση ειδών πολυτελείας στην Κίνα ενδέχεται να αυξηθεί κατά 20% έως 25% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με την CLSA.
H Prada, που διοικείται από τον CEO Πατρίτσιο Μπερτέλλι, τη σύζυγό του Μιούτσια Πράντα και την οικογένειά της, πραγματοποίησε 51% υψηλότερες πωλήσεις το εννεάμηνο στην Ασία, εκτός της Ιαπωνίας. Ο αριθμός των μεσαίων εισοδημάτων και των πολλών καταναλωτών στην Κίνα σχεδόν θα τριπλασιαστεί στα 415 εκατ. σε 10 χρόνια, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Boston Consulting Group Inc. τον Νοέμβριο.
Η παγκόσμια ανάπτυξη της Prada ήταν αποτέλεσμα των σημαντικών πωλήσεων και των κερδών της, αναφέρει στην ανακοίνωση της εταιρείας ο Μπερτέλλι.
Η Ασία, εκτός της Ιαπωνίας, είναι η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά για την LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA, τη μεγαλύτερη εταιρεία ειδών πολυτελείας στον κόσμο. Η Cie. Financiere Richemont SA, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κοσμημάτων στον κόσμο, είπε στις 17 Ιανουαρίου ότι το τρίτο τρίμηνο της χρήσης οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 57% στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.
Η Prada, η οποία ανέβαλε τα σχέδια εισόδου της στο χρηματιστήριο το 2008 λόγω των δυσμενών συνθηκών των αγορών, θα έχει μια αξία τουλάχιστον 7,5 δισ. ευρώ (10,3 δισ. δολ.) με βάσει τις σημερινές εκτιμήσεις εάν διαθέσει τις μετοχές της στο Χονγκ Κονγκ, έναντι 5 και 6 δισ. ευρώ στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην εταιρεία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εταιρεία ενδέχεται να συμπεριλάβει σε αυτήν τη διαδικασία και Ιταλούς επενδυτές από την πώληση μετοχών της στο Μιλάνο.
Εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η Prada θα διαθέσει μετοχές της και στο χρηματιστήριο του Μιλάνου ή σε άλλο χρηματιστήριο. Αξιωματούχοι της Borsa Italiana SpA δεν σχολίασαν άμεσα το θέμα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η εταιρεία ενδέχεται να εμφανίσει πωλήσεις 2 δισ. ευρώ την οικονομική χρήση που λήγει στις 31 Ιανουαρίου, ενώ τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη θα φθάσουν στα 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων που γνωρίζουν καλά το θέμα. Στη χθεσινή της ανακοίνωση η εταιρεία δεν παρείχε οικονομικά στοιχεία ούτε ανέφερε το ποσόν που επιδιώκει να αντλήσει από την πώληση των μετοχών της.
Στα τέλη του 2009 το χρέος της Prada ήταν 485 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωσή της τον Μάρτιο του 2010. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, η διοίκησή της ανακοίνωσε ότι βελτίωσε την καθαρή οικονομική της θέση. Η μητρική της εταιρεία, Prada Holding BV, επίσης έχει χρέος το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί.
Η L’Occitane εισήχθη τον Μάϊο του 2010 στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ αντλώντας περίπου 700 εκατ. δολάρια. Η Glencore International AG, η μεγαλύτερη διαπραγματεύτρια εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, σχεδιάζει να αντλήσει περίπου 2 με 2,5 δισ. δολ. στο Χονγκ Κονγκ στο πλαίσιο δημόσιας εγγραφής ύψους 10 δισ. δολ. στην κινεζική πόλη και στο Λονδίνο, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα.
Η Prada, η οποία ιδρύθηκε από τον σχεδιαστή παππού της Μιούτσια, Μάριο Πράντα το 1913, λειτουργεί ακόμη το πρώτο κατάστημα που άνοιξε στο εμπορικό κέντρο του 19ου αιώνα, Galleria, στο Μιλάνο.