Ανοδος του αργού

Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2011 06:28

Ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη, οδεύοντας να κλείσει δεύτερη εβδομάδα με κέρδη, καθώς τα οικονομικά στοιχεία τόνωσαν την αισιοδοξία ότι η ζήτηση του καυσίμου θα αυξηθεί στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης αργού στον κόσμο.

Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο έως 0,7%, ανακάμπτοντας από τη χθεσινή του πτώση, εν μέσω στοιχημάτων για αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ. Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας είπε ότι ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε περισσότερο των εκτιμήσεων την εβδομάδα που πέρασε. Οι συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στην Αίγυπτο αύξησαν τις ανησυχίες για ενδεχόμενα προβλήματα προμηθειών μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Το αργό για τα συμβόλαια του Μαρτίου σημείωσε άνοδο έως 66 σεντς φθάνοντας στα 91,20 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex), και στις 11:57 π.μ. στη Σιγκαπούρη διαπραγματεύθηκε στα 91,17 δολ. το βαρέλι. Χθες το πετρέλαιο υποχώρησε 32 σεντς φθάνοντας στα 90,54 δολ. το βαρέλι. Αυτήν την εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει άνοδο 2% και βρίσκονται 25% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το μπρεντ για παράδοση Μαρτίου διαπραγματεύθηκε στα 102,16 δολ. το βαρέλι, 40 σεντς υψηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες τα συμβόλαιά του υποχώρησαν 0,6% φθάνοντας στα 101,76 δολ., σημειώνοντας πτώση για πρώτη φορά σε πέντε ημέρες.

Χθες οι τιμές του αργού έκλεισαν χαμηλότερα καθώς το ευρώ υποτιμήθηκε έναντι του δολαρίου, περιορίζοντας την ελκυστικότητα των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής που τιμώνται σε δολάρια στα μάτια των Ευρωπαίων διαπραγματευτών.

Tο πετρέλαιο σημείωσε χθες άνοδο 1,3% καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν στην Αίγυπτο, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι οι ταραχές ενδέχεται να επεκταθούν και σε άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής, βλάπτοντας τις προμήθειες. Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ των αντικαθεστωτικών και των υποστηρικτών του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στο Κάϊρο.

Περίπου το 2,5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου μεταφέρεται από την Αίγυπτο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και του αγωγού Σουέζ-Μεσόγειος, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc. Η θαλάσσια οδός λειτουργεί κανονικά και οι σταθμοί ενεργείας της χώρας είναι ανοικτοί, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Inchcape Shipping Services.

Οι εργοδότες στις ΗΠΑ προχώρησαν σε 187.000 προσλήψεις τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ADP Employer Services στις 2 Φεβρουαρίου.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,59 εκατ. βαρέλια φθάνοντας στα 343,2 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 28 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε στις 2 Φεβρουαρίου το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα