Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2011 06:13

Ανοδικά κινήθηκαν το πετρέλαιο και οι ασιατικές μετοχές διευρύνοντας τις καλύτερες εβδομαδιαίες επιδόσεις του περιφερειακού δείκτη φέτος, ενώ πτωτικά κινήθηκαν τα κρατικά ομόλογα εν μέσω εικασιών ότι τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ θα επιβεβαιώσουν την ισχύ της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,4% φθάνοντας στις 140,05 μονάδες στις 11:10 π.μ. στο Τόκιο καθώς το πετρέλαιο ισχυροποιήθηκε 0,3% στη Νέα Υόρκη. Ο Standard & Poor’s 500 Index, ο οποίος έκλεισε την περασμένη εβδομάδα στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2008, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση. Στην Ιαπωνία τα κρατικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας άγγιξαν το 1,3% για πρώτη φορά σε περίπου εννέα μήνες, ενώ τα πενταετή της Νότιας Κορέας αναρριχήθηκαν οκτώ μονάδες βάσης φθάνοντας στο 4,46%.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,5% και στη Νότια Κορέα ο Kospi ισχυροποιήθηκε 1,6%. Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε ο S&P/ASX 200 Index στην Αυστραλία.

Aυτήν την εβδομάδα τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ προβλέπεται να δείξουν αύξηση του δανεισμού των καταναλωτών για τρίτο μήνα, αλλά και της αισιοδοξίας μεταξύ των μικρών επιχειρήσεων, μετά την έκθεση στις 4 Φεβρουαρίου που έδειξε απροσδόκητη μείωση της ανεργίας. Επίσης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η εμπιστοσύνη των επενδυτών βελτιώθηκε μετά τη συμφωνία του Αιγύπτιου αντιπροέδρου Ομάρ Σουλεϊμάν και κάποιων μελών της αντιπολίτευσης να λάβουν μέτρα για την επίλυση της κρίσης που ξεκίνησε στη χώρα στις 25 Ιανουαρίου, εν μέσω διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος δεν παραιτείται.

Τρεις μετοχές σημείωναν άνοδο σε κάθε μία που σημείωνε πτώση μεταξύ των μετοχών που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη MSCI Asian, ο οποίος οδεύει να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 19 Ιανουαρίου. Ο δείκτης αναρριχήθηκε 1,4% την εβδομάδα που πέρασε, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από την εβδομάδα που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Ανοιχτές είναι οι αγορές στη Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη μετά την αργία του εορτασμού του Νέου Σεληνιακού Ετους, ενώ οι αγορές στην Κίνα, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ παραμένουν κλειστές.

Στις 4 Φεβρουαρίου ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,3%, με τις μετοχές της Tyson Foods Inc. και της JDS Uniphase Corp. να κάνουν ράλι μετά την ανακοίνωση των κερδών τους που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών. Περίπου τα 3/4 των 287 εταιρειών που απαρτίζουν τον S&P 500 ανακοίνωσαν υψηλότερα των εκτιμήσεων τριμηνιαία κέρδη ανά μετοχή.

Την περασμένη εβδομάδα τα στοιχεία έδειξαν απροσδόκητη μείωση της ανεργίας των ΗΠΑ στο 9% τον Ιανουάριο, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2009, ενώ τα μισθολόγια αυξήθηκαν λιγότερο των προβλέψεων. Οι εργοδότες προσέλαβαν 36.000 ανθρώπους, τους λιγότερους σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, μετά από την πρόσληψη 121.000 τον Δεκέμβριο.

Τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας διαμορφώθηκαν στο 3,64%. Στις 4 Φεβρουαρίου τα ομόλογα αναρριχήθηκαν στο 3,66%, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 4 Μαΐου. Τα ιαπωνικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκαν 1,5 μονάδα βάσης στο 1,295%.

Στη Νότια Κορέα τα ομόλογα πενταετούς διάρκειας υποχώρησαν ενώ το ουόν ισχυροποιήθηκε 0,9% στα 1.106,70 ανά δολάριο ΗΠΑ από 1.116,95 που ήταν την 1η Φεβρουαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα διαμορφώθηκε στο 1,3598 ανά ευρώ από 1,3581 που ήταν στις 4 Φεβρουαρίου και αγοράστηκε στα 82,25 γιέν από 82,18 γιέν.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Μαρτίου σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 89,14 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη αφού νωρίτερα άγγιξε τα 89,54 δολάρια. Την περασμένη εβδομάδα τα συμβόλαια αναρριχήθηκαν στα 92 δολ. το βαρέλι πριν περιορίσουν τα κέρδη τους εν μέσω ανησυχιών ότι οι προμήθειες αργού μπορεί να επηρεαστούν από τις ταραχές στην Αίγυπτο εάν κλείσει η διώρυγα του Σουέζ.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες σημείωσε άνοδο φθάνοντας στα 10.097 δολ. ο μετρικός τόνος στο London Metal Exchange (LME) πριν διαπραγματευθεί στα 10.076,25 δολ., κοντά στα επίπεδα ρεκόρ των 10.100 δολ. ο τόνος στα οποία αναρριχήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου. Στη Νέα Υόρκη, το βιομηχανικό μέταλλο για παράδοση Μαρτίου σημείωσε άνοδο 0,5% φθάνοντας στα 4,6010 δολ. η λίμπρα μετά την αναρρίχησή τους στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και στα 4,6140 δολ. η λίμπρα στις 4 Φεβρουαρίου.

Και το νικέλιο έκανε ράλι στο Λονδίνο. Το καλαμπόκι σημείωσε άνοδο έως 0,3% φθάνοντας στα 6,8075 δολ. ανά μπούσελ, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2008, στο Χρηματιστήριο του Σικάγου.

Χθες ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου, Σουλεϊμάν, συναντήθηκε με μέλη της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και συμφώνησαν στη δημιουργία μιας επιτροπής που θα προετοιμάσει τις αλλαγές που χρειάζεται το Σύνταγμα για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, σύμφωνα με τον Σουλεϊμάν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα