Ανάγκη δραστικότερων μέτρων κατά της πειρατείας

Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2011 13:49
EPA/MC2 JASON R. ZALASKY

Δραστικότερα μέτρα κατά της πειρατείας ζητούν με κοινή επιστολή τους τέσσερις διεθνείς ναυτιλιακοί οργανισμοί (BIMCO, Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήριο, Intercargo και Intertanko) που εκπροσωπούν συνολικά άνω του 90% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η πειρατική κρίση στον Κόλπο του Άντεν, κατά μήκος των ακτών της Σομαλίας, και πλέον στην ευρύτερη περιοχή Ινδικού Ωκεανού, έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου.

Στην παρούσα στιγμή, σημειώνεται, άνω των 30 πλοίων και 700 ναυτικών κρατούνται όμηροι προς καταβολή λύτρων από βίαιους Σομαλούς πειρατές, ενώ τα πλοία υφίστανται επιθέσεις επί καθημερινής βάσης.

Επιπρόσθετα, εντός των τελευταίων δύο εβδομάδων, διαπιστώθηκε ότι ο βασανισμός ναυτικών που έχουν απαχθεί από Σομαλούς πειρατές έχει γίνει συνήθης πρακτική και γι αυτό το λόγο υπογραμμίζεται, απαιτείται μια νέα και δραστικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εάν δεν αναληφθεί η αναγκαία δράση από τη διεθνή κοινότητα, η ναυτιλιακή κοινότητα προειδοποιεί ότι θα εξετάσει όλες τις δυνατές εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένων των εναλλακτικών οδών, με πολύ δραματικά αποτελέσματα επί της παγκόσμιας οικονομίας και του παγκοσμίου εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης πετρελαίου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Όπως εκτιμάται, η πειρατεία κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 7-12 δισ. δολ. ετησίως και το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά εάν οι πλοιοκτήτες υποχρεωθούν να οδηγηθούν σε εναλλακτικά μέτρα.

Για τους λόγους αυτούς, στην επιστολή καλούνται οι κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα του προβλήματος, την αλλαγή των συνθηκών λόγω δολοφονιών και κακομεταχείρισης των ναυτικών, την πειρατική απειλή στην ροή του παγκόσμιου εμπορίου και τη λήψη άμεσης αναγκαίας δράσης για να σταματήσουν -όπως υπογραμμίζεται- αυτές οι παράνομες φρικαλεότητες.

Την επιστολή υπογράφουν οι Ρόμπερτ Λόρεντζ Μέγιερ, πρόεδρος - BIMCO,

Σπύρος Μ. Πολέμης, πρόεδρος – Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήριο, Νικόλαος Παππαδάκης, πρόεδρος – Ιntercargo, Γκράχαμ Ουεστγκαρθ, πρόεδρος – Intertanko.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα