ΣΕΒ: Παράλογη η συζήτηση μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2011 17:07
UPD:17:26
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Παράλογη χαρακτήρισε τη συζήτηση περί μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τονίζοντας ότι η ανταγωνιστικότητα μπορεί να βελτιωθεί με πολύ πιο αποτελεσματικούς τρόπους.

«Είναι άδικο και παράλογο να ανακύπτει εκ του μη όντος και ίσως εκ του πονηρού, θέμα περικοπής μισθών στον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος, την ώρα που, όπως σημειώνει το «χρεοκοπημένο κράτος παραμένει αμείωτο και τα προνόμια των συντεχνιών του Δημοσίου ουσιαστικά άθικτα».

Εκφράζει επίσης την εκτίμηση ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πληρώνουν ήδη το σκληρότερο τίμημα «στον βωμό μιας κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται», ενώ ασκεί σκληρή κριτική στο πολιτικό σύστημα, το οποίο, όπως επισημαίνει, δεν μπορεί ή δεν θέλει να βάλει μαχαίρι «στο κρατικό, πελατειακό εποικοδόμημα που οι επιχειρήσεις επιδοτούν με τη δουλειά και τα κέρδη τους».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ υπενθυμίζει τις προτάσεις του Συνδέσμου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μείωσης του όγκου του κράτους «που καταπνίγει», όπως επισημαίνει την οικονομία, την ανάσχεση του «αναχρονιστικού κρατικού παρεμβατισμού», την κατάργηση των εκατοντάδων εμποδίων που καθιστούν ασφυκτικό το επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων, χωρίς νοθεύσεις.

«Όλα αυτά ο ΣΕΒ τα έχει εξηγήσει όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στην τρόικα, που έδειξε να τα καταλαβαίνει. Σημασία, όμως, έχει να τα κατανοήσουν στην πράξη και όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης», σημειώνει με νόημα ο κ. Δασκαλόπουλος.

ΓΣΕΕ: Τα περιθώρια ανοχής έχουν εξαντληθεί προ πολλού

Κάλεσμα στην κυβέρνηση, τους εργοδότες και την τρόικα «να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη για μέτρα που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, θα εκτοξεύσουν την ανεργία, θα βαθύνουν και θα διευρύνουν την ύφεση και την κρίση» απευθύνει η ΓΣΕΕ

Όπως αναφέρει, «η εκθεμελίωση των εργασιακών σχέσεων και των Συλλογικών συμβάσεων εργασίας τοποθετούνται ξανά στην ατζέντα της τρόικας και των δανειστών, δυστυχώς με την ανοχή της κυβέρνησης».

Τονίζοντας πως «οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλα περιθώρια και δεν πρόκειται να αποδεχθούν ανατροπές των βασικών και θεμελιακών δικαιωμάτων που με αγώνες και θυσίες έχουν κατακτήσει», η Συνομοσπονδία υπογραμμίζει ότι τα περιθώρια ανοχής και αντοχής έχουν εξαντληθεί προ πολλού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα