Υποχώρηση του αργού

Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2011 06:17

Κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον της μιας εβδομάδας διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο καθώς περιορίστηκαν οι ταραχές στην Αίγυπτο και αυξήθηκαν, σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα αποθέματα στις ΗΠΑ, σηματοδοτώντας ότι η ζήτηση καυσίμων ενδέχεται να μειώνεται στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης αργού στον κόσμο.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια Μαρτίου διαπραγματεύθηκε στα 87,46 δολ. το βαρέλι, 2 σεντς χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 11:03 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Χθες, το πετρέλαιο έκλεισε στα 87,48 δολ., στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 27 Ιανουαρίου. Οι τιμές του υποχώρησαν 5,1% το πενθήμερο που έληξε στις 7 Φεβρουαρίου και βρίσκονται 22% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το μπρεντ για παράδοση Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 99,23 δολ. το βαρέλι, 2 σεντς χαμηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες τα συμβόλαια του μπρεντ έκλεισαν στα 99,25 δολ., 0,6% χαμηλότερα.

Το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη αναρριχήθηκε στα 92,19 δολ. στις 31 Ιανουαρίου, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 3 Οκτωβρίου του 2007, εν μέσω ανησυχιών ότι τα προβλήματα στην Αίγυπτο θα επηρεάσουν αρνητικά τις προμήθειες από τη Μέση Ανατολική. Τα συμβόλαια του μπρεντ διαπραγματεύθηκαν πάνω από τα 100 δολ. το βαρέλι, αγγίζοντας τα 102,34 δολ. στις 2 Φεβρουαρίου, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Σεπτεμβρίου του 2008.

Περίπου 2,5% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου μεταφέρεται από την Αίγυπτο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και του αγωγού Σουέζ-Μεσόγειος, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση υποσχέθηκε πρόοδο σε ένα μήνα προς την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, κίνηση που σκοπεύει να απομακρύνει τους διαδηλωτές από την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, μετά από δύο εβδομάδες διαδηλώσεων που είχαν σκοπό την απομάκρυνση του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα