«Σκληρές» διαβουλεύσεις για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας

Προβλέπει η Ανγκελα Μέρκελ
Τρίτη, 08 Φεβρουαρίου 2011 11:33
UPD:14:36

«Οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές, είναι ήδη σαφές, αλλά θέλουμε μία συμφωνία και υπάρχει ακόμη χρόνος», τόνισε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι και τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Oι διαπραγματεύσεις για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας θα είναι σκληρές δήλωσε χθες από τη Βαρσοβία η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.

«Οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές, είναι ήδη σαφές, αλλά θέλουμε μία συμφωνία και υπάρχει ακόμη χρόνος», τόνισε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι και τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Οι προτάσεις που παρουσίασαν Μέρκελ και Σαρκοζί στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Παρασκευής για μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών στην Ευρωζώνη προκάλεσαν αντιδράσεις από πολλές χώρες της ΕΕ.

Ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την ευθυγράμμιση των πολιτικών, προκειμένου να δώσει η χώρα της το «πράσινο φως» για την ενίσχυση των πόρων και της ευελιξίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Τόσο η καγκελάριος της Γερμανίας όσο και ο γάλλος πρόεδρος απέφυγαν χθες να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τις αντιρρήσεις που υπήρξαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ δήλωσαν ότι θα ήθελαν να δουν την Πολωνία να προσχωρεί στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο είναι ανοικτό και για τις χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη.

Η Μέρκελ ανέφερε ότι περιμένει προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το Σύμφωνο, ενώ Γάλλοι αξιωματούχοι σημείωναν ότι τα επιμέρους μέτρα του Συμφώνου είναι ανοικτά σε διαπραγμάτευση.

Εν τω μεταξύ, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν δήλωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ στήριξαν καθαρά την αύξηση των πόρων του EFSF και την ενίσχυση της ευελιξίας του. «Η δουλειά προχωράει και περιμένω ότι θα καταλήξουμε σε αποφάσεις το Μάρτιο», ανέφερε ο Επίτροπος.

Εξάλλου, στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι υπήρξε πρόοδος στη Σύνοδο Κορυφής όσον αφορά την ενίσχυση του Ταμείου και αναμένεται συμφωνία πριν από την επόμενη επίσημη Σύνοδο στις 24-25 Μαρτίου.

Πιο κοντά στην ιδέα του ευρωομολόγου οι Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες

Την ίδια στιγμή, πιο κοντά στην ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγου φαίνεται πως έρχονται οι Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες.

Όπως γράφει στο σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, οι ευρωβουλευτές της Χριστιιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) αρχίζουν να συμφιλιώνονται με την ιδέα του ευρωομολόγου. «Τα ευρωομόλογα είναι συζητήσιμα στο βαθμό που συνδέονται με αυστηρές προϋποθέσεις», λέει στην εφημερίδα ο πρόεδρος της ομάδας ευρωβουλευτών των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU-CSU Βέρνερ Λάνγκεν.

«Υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις που καθιστούν τα ευρωομόλογα εφικτά και εύλογα», αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο συζήτησης των χριστιανοδημοκρατών ευρωβουλευτών που επικαλείται η εφημερίδα.

Ο ευρωβουλευτής Μπούρκχαρντ Μπαλτς, εκ των συντακτών του εγγράφου, προτείνει την ανταλλαγή σε μειωμένη αξία ομολόγων της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας με ευρωομόλογα. Όπως σημειώνει, οι επενδυτές θα πρέπει να παραιτηθούν από την επιστροφή 130 δισ. ευρώ των χρεών αυτών των χωρών. Προτείνεται ταυτόχρονα οι υπόλοιπες 14 χώρες «να εγγυηθούν με μία πολιτική δήλωση τα κρατικά χρέη μέχρι ένα όριο 60% του ΑΕΠ της κάθε χώρας».

Οι Γερμανοί χριστιανοδημοκράτες ευρωβουλευτές αιτιολογούν τη μετακίνηση από την αρχική αρνητική τους στάση έναντι του ευρωομολόγου με την εντεινόμενη πολιτική πίεση που δέχονται από τα αδερφά κόμματα άλλων χωρών.

Επίκαιρη ερώτηση Δ. Παπαδημούλη

Στην Αθήνα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Εξωτερικών αναφορικά με το σχέδιο λύσης του χρέους κρατών-μελών της Ευρωζώνης και το προωθούμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκε το θέμα της συνολικής διευθέτησης του χρέους των χωρών μελών της ευρωζώνης, με πιθανότερο σενάριο να εξετάζεται η ενίσχυση των πόρων και της ευελιξίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕFSF). Σύμφωνα με δημοσιεύματα, από την πλευρά του Γάλλο-Γερμανικού άξονα ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση του ΕFSF προβάλλεται η υπογραφή από τα κράτη μέλή ενός Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας το οποίο θα δεσμεύει τα κράτη για φορολογική εναρμόνιση, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση της σύνδεσης μισθολογικών αυξήσεων με το ύψος του πληθωρισμού και συνταγματική κατοχύρωση του ορίου 3% του ελλείμματος.

Αντίθετα, δεν έγινε καμιά αναφορά για έναν ενιαίο τρόπο χρηματοδότησης της ανάπτυξης και απασχόλησης της ευρωπαϊκής οικονομίας όπως είναι για παράδειγμα η έκδοση ευωροομολόγου, ή της αντιμετώπισης των εσωτερικών ανισοτήτων της ΕΕ μέσω της αύξησης του Κοινοτικού Προϋπολογισμού

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Η ελληνική πλευρά έθεσε στην Σύνοδο Κορυφής και συνεχίζει να διεκδικεί την έκδοση ευωροομολόγου ή αποδέχεται πλήρως την γαλλογερμανική άποψη ότι η μόνη εφικτή λύση είναι η αυστηρότατη δημοσιονομική πειθαρχία;

Συμφωνεί η κυβέρνηση με την ιδέα ,μόνιμης και υποχρεωτικής επιβολής ενός ανώτατου ορίου ελλείμματος και δανεισμού με την ενσωμάτωση του στο Σύνταγμα της χώρας;

Θεωρεί ότι μία τέτοια ακαμψία ανεξάρτητη των οικονομικών κύκλων θα είναι θετική για την ελληνική οικονομία και το δημόσιο συμφέρον;

Με δεδομένο ότι και άλλες φορές οι Πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις έχουν διαψευσθεί, ποια επιπλέον μέτρα θα μας επιβληθούν; Θα έχουν ως αποτέλεσμα και άλλη μείωση του μισθολογικού κόστους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα; Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης; Αύξηση των φόρων και περαιτέρω μείωση των δημοσίων επενδύσεων;

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα