Aνέκαμψαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη

Τρίτη, 06 Αυγούστου 2002 19:11

ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ άνοδο σημείωσαν σήμερα οι βασικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά από ορισμένα ενθαρρυντικά εταιρικά νέα και τη σημαντική ενίσχυση των μετοχών στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/08/06/235974.htm .

Στην αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος συνέβαλαν επίσης η φημολογία ότι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων σχεδιάζουν μαζικές αγορές, καθώς και οι προσδοκίες ότι η Fed θα προβεί σύντομα σε νέα μείωση των επιτοκίων της, προκειμένου να δώσει ώθηση στην ισχυρότερη οικονομία του κόσμου, η οποία το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει ανησυχητική στασιμότητα.

Τόσο η Goldman Sachs όσο και οι γερμανικές Deutsche Bank Securities και Dresdner Kleinwort Wasserstein Securities εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σύντομα σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, ενώ η Lehman Brothers ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων κατά τους επόμενους μήνες είναι 60%.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.125 μονάδες ενισχυμένος κατά 3,22%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.284,79 μονάδες με κέρδη 5,44% και ο δείκτης DJ Stoxx 50 στις 2.647,98 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 4,82%. Σχεδόν δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 5,98% και έχει φθάσει τις 3.532,05 μονάδες.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάσθηκε στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών, ενώ αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν επίσης οι μετοχές εταιρειών από τους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας, των ασφαλειών και των τηλεπικοινωνιών.

Η μετοχή της Volkswagen στη Φρανκφούρτη, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, καταγράφει κέρδη της τάξεως του 6,22% μετά την είδηση ότι η διοίκηση της εταιρείας διατήρησε αμετάβλητη την αρχική της εκτίμηση σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της Audi στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης. Ωστόσο, τα λειτουργικά κέρδη της Audi στο πρώτο εξάμηνο μειώθηκαν κατά 11,1%, στα 635 εκατ. ευρώ.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε και η μετοχή της Philips, η οποία έκλεισε με κέρδη 9,32%. H Merrill Lynch προέβη σήμερα σε αναβάθμιση της επενδυτικής της πρότασης για την ολλανδική μετοχή σε "strong buy" από "buy".

Παρά τη σημερινή σημαντική άνοδο, πολλοί αναλυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς τη δυνατότητα διατήρησης της ανοδικής τάσης στις διεθνείς αγορές κάνοντας λόγο για τεχνική αντίδραση. Εκτιμούν μάλιστα ότι αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι σήμερα δεν ανακοινώθηκαν στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα