Ράλι με επιφυλακτικότητα

Ελπίδες για νέα μείωση επιτοκίων
Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2002 00:02
UPD:06:30

ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ κλίμα των προηγουμένων ημερών ανεστράφη χθες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με το δείκτη Dow Jones να καταγράφει σημαντικά κέρδη, ενώ ακόμη πιο θεαματική ήταν η ενδοσυνεδριακή άνοδος του δείκτη τεχνολογίας Nasdaq. Η επιστροφή του κλίματος «ευφορίας» στο αμερικανικό χρηματιστήριο αποδίδεται στις εντεινόμενες ελπίδες των επενδυτών ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προχωρήσει σύντομα σε μείωση των επιτοκίων. Η Lehman Brothers ακολούθησε χθες το πρόσφατο παράδειγμα των υπόλοιπων επενδυτικών τραπεζών που προβλέπουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια πριν από το τέλος του έτους. Τα επιτόκια στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών. Αρκετοί παράγοντες της αγοράς αντιμετωπίζουν το χθεσινό «ράλι» των μετοχικών αξιών με επιφυλακτικότητα, περιμένοντας να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για πρόσκαιρο φαινόμενο ή για πραγματικά ανοδική πορεία. Οι μετοχές στη Νέα Υόρκη είχαν καταγράψει κέρδη και προς τα τέλη του Ιουλίου, ενισχύοντας τότε τις ελπίδες των επενδυτών ότι η αγορά είχε αγγίξει τα κατώτατα επίπεδα. Η άνοδος όμως συνοδεύθηκε από μια σειρά συνεδριάσεων με αρνητικό πρόσημο. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 230,46 μονάδες, ποσοστό 2,87%, φθάνοντας στις 8.274,09 μονάδες. Με άνοδο 53,54 μονάδων, ποσοστό 4,44% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.259,55 μονάδες.

Η ανοδική πορεία του Χρηματιστήριου της Νέας Υόρκης έφερε την «άνοιξη» και στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία κατέγραψαν σημαντικά κέρδη στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης. Οι γνώμες των αναλυτών για τους λόγους που οδήγησαν στο κλίμα ευφορίας διχάζονται, με επικρατέστερο σενάριο τις ελπίδες των συναλλασσομένων ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα προχωρήσει σε μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά τη συνεδρίασή της, την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να προστατεύσει την οικονομία των ΗΠΑ απέναντι στην προοπτική επιστροφής σε φάση επιβράδυνσης. Κάποιοι άλλοι αποδίδουν την ανοδική πορεία στην κάλυψη βραχυπρόθεσμων θέσεων από αντισταθμιστικά ταμεία. «Ίσως να μην κρύβονται συγκεκριμένοι παράγοντες πίσω από την ενίσχυση των σημαντικότερων ευρωπαϊκών δεικτών, υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι ορισμένοι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί χρησιμοποιούντα κέρδη από τοποθετήσεις σε ομόλογα για την αγορά μετοχών, επιστρέφοντας και πάλι στο χρηματιστηριακό προσκήνιο», επισημαίνει ο Κέβιν Γκάρντινερ, στρατηγικός αναλυτής της Credit Suisse First Boston.

Στη διάρκεια των απογευματινών συναλλαγών ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 300 κατέγραφε κέρδη της τάξης του 4,38%, ενώ η άνοδος του δείκτη DJ Euro Stoxx 50 ήταν ακόμη πιο θεαματική, αγγίζοντας το 5,7%. Ιδιαίτερα θετικό όμως ήταν το κλίμα και στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Ο δείκτης CAC του Χρηματιστηρίου του Παρισιού ενισχύθηκε σε ποσοστό 5,44%, ενώ τα κέρδη του γενικού δείκτη της αγοράς της Φραγκφούρτης να αγγίζουν το 6,52%. Από την άλλη πλευρά όμως, οι ιαπωνικές μετοχές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, με το δείκτη Nikkei να υποχωρεί κατά 2,1%.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα