Σαουδική Αραβία: Ανησυχία για το πετρέλαιο, στροφή στις ΑΠΕ

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011 23:38
UPD:15/02/2011 12:40

Την αγωνιώδη προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να παραμείνει ο υπ' αριθμόν ένα παραγωγός και εξαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως καλύπτοντας ταυτόχρονα τις όλο και μεγαλύτερες ενεργειακές του ανάγκες αναδεικνύουν διπλωματικά έγγραφα που έφερε στο φως το Wikileaks.

«Ανώτατοι αξιωματούχοι μας υπογράμμισαν ότι το πετρέλαιο είναι κυριολεκτικά αιμοδότης [της οικονομίας] του Βασιλείου» έγραφε το Φεβρουάριο του 2010 Αμερικανός διπλωμάτης, επισημαίνοντας την ανησυχία των Σαουδαράβων για τις αμερικανικές προσπάθειες στροφής στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδιαίτερα «τις δηλώσεις περί απεξάρτησης από το εισαγόμενο πετρέλαιο». Κατά το έγγραφο, «ανησυχούν ότι οι προσπάθεια προώθησης μη συμβατικών και ‘πράσινων’ μορφών ενέργειας [στις ΗΠΑ] ενδέχεται να περιορίσει το μερίδιο της Σαουδικής Αραβίας στην πολιτικά σημαντικότερη γι’ αυτήν αγορά».

Στα διπλωματικά τηλεγραφήματα επισημαίνεται επίσης ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στο βασίλειο αυξάνεται κατά 10% κάθε χρόνο, συνεπώς η παραγωγή θα πρέπει να διπλασιαστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία ώστε η οικονομία να αναπτυχθεί με το ρυθμό που προσδοκούν οι Σαουδάραβες.

Την ανησυχία φαίνεται ότι εντείνει η αναταραχή σε πολλές αραβικές χώρες, που μέσα σε λίγες εβδομάδες οδήγησε στην ανατροπή δύο καθεστώτων, σε Τυνησία και Αίγυπτο. Όπως αποτυπώνεται στα έγγραφα που διέρρευσαν, η κυβέρνηση φοβάται ότι μια διακοπή των επιδοτήσεων για πετρέλαιο, νερό και τρόφιμα θα δημιουργούσε εκρηκτικές συνθήκες.

Η λύση: στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Η ανησυχία αυτή, σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για «κορύφωση της παραγωγής πετρελαίου» ίσως και μέσα στο 2012, φαίνεται πως δρα καταλυτικά και στις προσπάθειες που καταβάλλονται εσχάτως στο βασίλειο για στροφή στις ΑΠΕ και στις καθαρές τεχνολογίες. Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Νερού και Ενέργειας δήλωσε ότι η θερμομόνωση των κατοικιών ίσως καταστεί υποχρεωτική στο άμεσο μέλλον, με στόχο η κατανάλωση ενέργειας να μειωθεί κατά 40%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στις ενεργειακές ανησυχίες των συμμάχων τους. «Το να μοιραστούμε μαζί τους τις προβλέψεις μας για την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί η παγκόσμια ενεργειακή οικονομία μέσα στα επόμενα 30-50 χρόνια... θα βοηθήσει, εν μέρει κάνοντάς τους να κατανοήσουν ότι η μετάβαση [στην καθαρή ενέργεια] είναι αναπόφευκτη και χρονοβόρα».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης προτείνει η Ουάσινγκτον να «στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα» προς το Ριάντ ότι είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην ανάπτυξη των δικών του ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, «καθιστώντας παράλληλα σαφείς τους όρους υπό τους οποίους θα επιθυμούσαμε οι Σαουδάραβες να συνεχίσουν να διατηρούν μερίδιο στην αμερικανική αγορά ενέργειας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα