Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα θα επιστρέψει τη βοήθεια

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011 09:40
UPD:14:04

Υπέρ της διεύρυνσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) τάχθηκε ο Πρωθυπουργός στη χθεσινοβραδινή διάλεξή του στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα θα επιστρέψει τη βοήθεια» που λαμβάνει στο πλαίσιο του μνημονίου.

Υπέρ της διεύρυνσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) τάχθηκε ο Πρωθυπουργός στη χθεσινοβραδινή διάλεξή του στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα θα επιστρέψει τη βοήθεια» που λαμβάνει στο πλαίσιο του μνημονίου.

Τόνισε επίσης ότι η χώρα παίρνει όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να αποτραπεί μία αναδιάρθρωση του χρέους της και να αποφευχθεί η πτώχευσή της.

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το προσωρινό ταμείο διάσωσης πρέπει να αποκτήσει τη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων. «Χρειαζόμαστε όλα τα εργαλεία για να ηρεμήσουμε τις αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε ακόμη ότι είναι απαραίτητες οι επενδύσεις που θα φέρουν την οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε και τη θέσπιση ευρωομολόγων, με τα οποία, όπως είπε, θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν μεγάλα προγράμματα υποδομών στην ΕΕ.

Αν και εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα θα επιστρέψει την οικονομική βοήθεια που λαμβάνει, ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι ο ελληνικός λαός πιθανόν να μην μπορέσει να σηκώσει το βάρος του διογκούμενου χρέους, εάν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα των επιτοκίων.

«Πρέπει να προσέξουμε ώστε οι τόκοι για τη βοήθεια της ΕΕ να μην είναι υπερβολικά υψηλοί», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου. Παρέπεμψε, δε, στον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικές προς τις γερμανικές, αν χρειάζεται να πληρώνουν μεγαλύτερους τόκους.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι έχουν δρομολογηθεί ήδη επώδυνες και βαθιές δομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ τόνισε ότι η γραμμή ιδιωτικοποιήσεων θα συνεχιστεί.

Επεισόδια στη διάλεξη

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διάλεξη του Πρωθυπουργού στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου πραγματοποιήθηκε μετ' εμποδίων, καθώς ομάδα νεαρών διέκοψε την ομιλία, φωνάζοντας συνθήματα στα ελληνικά και προσπαθώντας να ξεδιπλώσει αντικυβερνητικό πανό.

Ο Πρωθυπουργός παρότρυνε τους νεαρούς να τον ακούσουν και μετά να διαμαρτυρηθούν. «Εγώ θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις των παιδιών», ανέφερε χαρακτηριστικά, προτείνοντας αν υπάρχει κάποιος εκπρόσωπός τους να λάβει το λόγο, χωρίς να εισακουστεί.

«Χρειάζεται ο διάλογος, εγώ είμαι ανοιχτός στο διάλογο», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε πως «μακάρι η διαμαρτυρία από μόνη της να έλυνε το πρόβλημα στην Ελλάδα».

Η διάλεξη του πρωθυπουργού συνεχίστηκε μετά από την αποχώρηση των νεαρών από την αίθουσα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα