Γ. Κουτρουμάνης: «Ανάσα» στην απασχόληση με έμφαση σε τοπικά προγράμματα

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011 13:17

Τοπικά προγράμματα απασχόλησης με ξεχωριστό σχεδιασμό για κάθε νομό και περιφέρεια σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης, κατά τη συζήτηση επερώτησης της ΝΔ για την αποτελεσματικότητα του ΕΣΠΑ στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Τοπικά προγράμματα απασχόλησης με ξεχωριστό σχεδιασμό για κάθε νομό και περιφέρεια σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, κατά τη συζήτηση επερώτησης της ΝΔ για την αποτελεσματικότητα του ΕΣΠΑ στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Ο κ. Κουτρουμάνης επικαλέστηκε το παράδειγμα ανάλογου προγράμματος που λειτουργεί ήδη στην Καστοριά και έχει δώσει περίπου 530 θέσεις εργασίας. Τέτοια ή παρόμοια προγράμματα θα υπάρξουν και σε άλλες περιοχές και σε άλλους νομούς και περιφέρειες, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται συγκεκριμένος σχεδιασμός για κάθε περιοχή ξεχωριστά, προκειμένου οι πόροι που θα διατεθούν να δώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να οδηγήσουν σε πραγματικές θέσεις εργασίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε επίσης ειδική μνεία στην κοινωνική και κοινωφελή εργασία, ένα βασικό εργαλείο που, όπως είπε θα αναπτυχθεί την επόμενη περίοδο και που εκτιμάται ότι θα δώσει 70.000 με 80.000 θέσεις εργασίας. Το υπουργείο, πρόσθεσε, ήδη έχει ξεκινήσει σχετική μελέτη ώστε να αναπτυχθούν θέσεις εργασίας, όπως διευκρίνισε ωστόσο, στην κατεύθυνση προώθησης των συγκεκριμένων προγραμμάτων χρειάζεται η κοινωνική επιχειρηματικότητα με επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση καταθέτει σχετικό νομοσχέδιο μέσα στο επόμενο 20ημερο, καθώς όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, έχει ήδη ολοκληρωθεί η επεξεργασία του που προβλέπει την ενεργοποίηση του Κοινωνικού Ταμείου.

Κατά τη συζήτηση της ίδιας επερώτησης, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Κεγκέρογλου, ενημέρωσε ότι ολοκληρώνεται η επεξεργασία των προτάσεων που υποβλήθηκαν μέχρι το τέλος του προηγούμενου χρόνου και ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος της διαρθρωτικής προσαρμογής των επιχειρήσεων που απασχολούν περισσότερα από 50 άτομα.

Το πρόγραμμα αυτό που στοχεύει στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων, ήταν αρχικά προϋπολογισμού 60.000.000 ευρώ, αλλά αποφασίστηκε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του στα 110.000.000 ευρώ.

Για τη διαρθρωτική προσαρμογή των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 17 Μαρτίου αλλά το Υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα παράτασης και αν χρειαστεί και αύξηση του προϋπολογισμού που, μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 80.000.000 ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα