Τις προκλήσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον χρηματοοικονομικό τομέα εξετάζει η δεύτερη έκδοση έρευνας της Deloitte με τίτλο «Global Model Practice Survey», η οποία πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010.
Συγκεκριμένα, το «Global Model Practice Survey 2010» επιδιώκει να εξετάσει το επίπεδο ωριμότητας της εφαρμογής των μοντέλων και της προόδου που έχει συντελεστεί σε σχέση με το 2009, διερευνώντας τις τέσσερεις διαστάσεις της εφαρμογής των μοντέλων: διακυβέρνηση μοντέλων, σχεδιασμός μοντέλων και πρότυπα αποδοχής, συστήματα υπολογισμού και πληροφόρησης και δεδομένα.
Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της μελέτης, όλοι οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα κινδύνου των μοντέλων, καθώς δεν έχουν ακόμα ενσωματωθεί πλήρως τα αντισταθμιστικά μέτρα των κινδύνων αξιολόγησής τους.
Τα 2/3 των ιδρυμάτων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφερε ότι η αξιολόγηση των υπαρχόντων μοντέλων από ένα ανεξάρτητο τρίτο μέρος δεν αποτελεί πάγια και συνήθη πρακτική. Η ύπαρξη ενός τρίτου ανεξάρτητου μέρους, μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο παραγωγής λανθασμένων στοιχείων από τα μοντέλα, οδηγώντας σε καλύτερη εκτίμηση των θεμελιωδών χαρακτηριστικών κινδύνου (business risk profile).
Όπως τονίζεται στη μελέτη, από τη στιγμή που τα μελλοντικά κανονιστικά πλαίσια θα ενισχύσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις και έχοντας κατά νου τα πρότυπα διαχείρισης κινδύνων για τον πιστωτικό κίνδυνο αντισυμβαλλομένου, οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί θα πρέπει να εξετάσουν τους τρόπους αντιμετώπισης του ζητήματος, καθώς το επίπεδο εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ώριμο σε κανέναν από τους κλάδους που εξετάστηκαν.
Στη μελέτη της Deloitte συμμετείχαν στελέχη από 89 χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων τραπεζιτών και στελεχών ασφαλιστικών και επενδυτικών εταιρειών.