Την πρόθεση της κυβέρνησης να επικροτήσει κάθε πρωτοβουλία, από όποια τράπεζα κι αν προέρχεται, που θα οδηγεί σε ένα τραπεζικό σύστημα πιο ισχυρό κεφαλαιουχικά και πιο ικανό να αντεπεξέλθει στα προβλήματα, υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης από τη Βουλή.
Όπως ανέφερε ο κ. Σαχινίδης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνη σχετικά με την πρόταση της Εθνικής τράπεζας για συγχώνευση με την Alpha Bank, η κυβέρνηση θα χειροκροτήσει κάθε πρωτοβουλία που κατευθύνεται προς αυτή τη στόχευση είτε, όπως είπε, αφορά στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό της χώρας, είτε αφορά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Ο κ. Λαφαζάνης είχε θέσει το ερώτημα γιατί ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ένα «ντιλ» τραπεζών - όταν δεν παρεμβαίνει ούτε στα εργασιακά, ούτε στο ληστρικό καθεστώς που εγκαθίδρυσαν οι τράπεζες - και ακόμη διερωτήθηκε αν θα υποστηρίξει και την φημολογούμενη συγχώνευση της Eurobank και της Alpha Bank.
Ο υφυπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είχε τα προβλήματα που είχαν τράπεζες του εξωτερικού, αλλά το πρόβλημά του προκύπτει, όπως είπε, από το γεγονός ότι υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Ετσι, συνέχισε, συμπαρασύρθηκε και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό εξάρτησης από την ΕΚΤ.
Επισήμανε ακόμη ότι η αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος δεν υπαγορεύεται από τις κυβερνήσεις, αλλά από τις συνθήκες που διαδραματίζονται στην οικονομία, απαντώντας έτσι στον κ. Λαφαζάνη, ο οποίος ανέφερε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις κινήσεις δημιουργίας καρτέλ «δυόμισι τραπεζών».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχινίδης, ακόμη κι αν η ελληνική κυβέρνηση είχε μία διάθεση για να υπαγορεύσει με συγκεκριμένο τρόπο ποια θα είναι η αρχιτεκτονική του τραπεζικού συστήματος μετά την κρίση θα ήταν πολύ δύσκολο να οδεύσει την διαδικασία ώστε από ένα σύνολο τραπεζών που υπάρχει σήμερα να καταλήξουμε σε «δυόμισι τράπεζες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ