Μ. Σάλλας: «Όχι» σε νέα προσφορά για ΑΤΕbank, Τ.Τ.

Έντονες διεργασίες στον τραπεζικό κλάδο
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 13:18
UPD:14:17

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας ξεκαθάρισε σήμερα στο Reuters ότι η τράπεζα δεν ενδιαφέρεται πλέον για συγχώνευση με την ΑΤΕbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στο προσκήνιο παραμένουν οι διεργασίες στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μια εβδομάδα μετά την απόρριψη από την Alpha Bank της πρότασης συγχώνευσης που κατέθεσε η Εθνική Τράπεζα.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας ξεκαθάρισε σήμερα στο Reuters ότι η τράπεζα δεν ενδιαφέρεται πλέον για συγχώνευση με την ΑΤΕbank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

«Δεν μας αφορά πλέον το θέμα», δήλωσε ο κ. Σάλλας, ερωτηθείς για το αν η Πειραιώς συνεχίζει να ενδιαφέρεται για συγχώνευσή της με τις δύο τράπεζες.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ελληνικές τράπεζες εξετάζουν το θέμα των συγχωνεύσεων για τη δημιουργία και οικονομιών κλίμακας. Και εμείς άλλωστε, η σημερινή Τράπεζα Πειραιώς, είμαστε προϊόν συγχωνεύσεων», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Εν τω μεταξύ, εκτός του «χορού» των συγχωνεύσεων φαίνεται πως θα μείνει η Emporiki Bank, καθώς, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της μητρικής της, Credit Agricole, Ζαν-Πολ Σιφλέ, δεν υπάρχουν σχέδια για συμμετοχή στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ο επικεφαλής του γαλλικού ομίλου επισήμανε επίσης ότι στόχος είναι να επανέλθει η Emporiki Bank στην κερδοφορία το 2011.

Μπουλούτας: Χρονιά συγχωνεύσεων το 2011

Μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών των νέων μετοχών της Marfin Popular Bank, ο διευθύνων σύμβουλος της MPB Ευθύμιος Μπουλούτας εκτίμησε ότι το 2011 θα ξεκινήσουν συγχωνεύσεις δυνάμεων στον τραπεζικό χώρο στην Ελλάδα.

Ο κ. Μπουλούτας τόνισε ότι αυτό είναι επιβεβλημένο και απαραίτητο για τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων με οικονομία κλίμακας, ώστε να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός.

Την ανάγκη ισχυροποίησης των ελληνικών τραπεζικών ομίλων, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, έχει επισημάνει όμως και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Ειδικότερα, μιλώντας στην διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης την συζήτηση επί της Έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική 2010 - 2011, ο διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος εκτίμησε πως το 2011 θα είναι έτος αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι οι συνέργειες και με τράπεζες του εξωτερικού είναι ευκταίες, καθώς θα αντιμετώπιζαν το πρόβλημα της ρευστότητας και της εξάρτησης από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ισχυρότερο τραπεζικό σύστημα θέλει η κυβέρνηση

Υπέρ της ισχυροποίησης του τραπεζικού συστήματος τάσσεται και η κυβέρνηση. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, η κυβέρνηση ενθάρρυνε τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος και στη δημιουργία ισχυρών τραπεζών, που θα έχουν τη δυνατότητα να βγαίνουν στη διατραπεζική αγορά.

«Ωστόσο, δεν μπορούμε να παρέμβουμε στους όρους και στις προϋποθέσεις, στις επιμέρους συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών», συμπλήρωσε.

ΟΤΟΕ: Οι συγχωνεύσεις πρέπει να προϋποθέτουν ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό και κοινωνικό σχέδιο

Από την πλευρά της η ΟΟΤΕ, σε παρέμβασή της με αφορμή την πρόταση της Εθνικής προς την Alpha Bank, αναφέρεται γενικότερα στο ζήτημα των επικείμενων εξαγορών και συγχωνεύσεων που θα οδηγήσουν στην επαναπροσδιορισμό του τραπεζικού χάρτη της χώρα.

«Οι επιχειρηματικές κινήσεις των τραπεζών κρίνονται αποκλειστικά από τον βαθμό που επηρεάζουν το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον από τη διασφάλιση της ισορροπίας του συστήματος, από τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν στην οικονομική ανάπτυξη με ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και της ελληνικής κοινωνίας αλλά και από τους όρους και τις εγγυήσεις που παρέχουν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας», τονίζει.

«Οι συγχωνεύσεις τραπεζών πρέπει να προϋποθέτουν ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό και κοινωνικό σχέδιο που να δικαιολογεί πλήρως την σκοπιμότητά τους, να περιγράφει αναλυτικά τα οφέλη και να εγγυάται την επιτυχία χωρίς αναταράξεις σε οικονομικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό επίπεδο, αξιοποιώντας τους εργαζόμενους, στην προοπτική της ανάπτυξης του τραπεζικού συστήματος και να μην θεωρούνται οι εργαζόμενοι "αναλώσιμο είδος" και "παράπλευρη απώλεια" χάρη της συγκυρίας που επιτρέπει την ισοπέδωση των πάντων», καταλήγει η ΟΤΟΕ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΤΕ
  • ΕΛΛ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα