Το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής θα συνεχιστεί απαρεγκλίτως, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας το περίγραμμα του επικαιροποιημένου μνημονίου σε συνέντευξη Τύπου.
Ο υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει εντός του έτους να βγαίνει από την ύφεση. «Είμαστε στο μέσον της ύφεσης, στο χειρότερο σημείο, όμως θα τα καταφέρουμε γιατί ακολουθούμε το σωστό δρόμο της σταθερότητας και της συνέπειας», υποστήριξε.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα του 2010 στο πεδίο της δημοσιονομικής διαχείρισης διαψεύδουν όσους αμφισβήτησαν την προσπάθεια της κυβέρνησης, ενώ απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στο διάλογο για την διαμόρφωση του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Αποκρατικοποιήσεις: Στόχος τα 15 δισ. ευρώ
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ο ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι στο νέο κείμενο του μνημονίου δεν συμπεριλαμβάνεται ο στόχος των 50 δισ. ευρώ, όπως είχαν αναφέρει οι επικεφαλής της τρόικας, αλλά ο στόχος των 15 δισ. ευρώ, ο οποίος μάλιστα μετατίθεται από το 2012 στο 2013.
Γνωστοποίησε ακόμη ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλου, ο οποίος θα καταγράψει τα ακίνητα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Στη συνέχεια μέχρι τον Ιούνιο, θα έχει διαμορφωθεί το πρώτο από τα προς αξιοποίηση χαρτοφυλάκια ακινήτων του Δημοσίου και το δεύτερο θα οριστικοποιηθεί τον Δεκέμβριο.
Mείωση ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ το 2011
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως η μείωση του ελλείμματος στο 7,4% του ΑΕΠ το 2011, παραμένουν αμετάβλητοι και τόνισε πως η δυνατότητα της χώρας να βγει από την κρίση εξαρτάται από τις αγορές.
Υπενθύμισε επίσης ότι το 2010 το έλλειμμα μειώθηκε κατά 6 μονάδες του ΑΕΠ από το 15,4% στο 9,4%, ενώ όπως είπε, μετά την επίτευξη των στόχων αυτών, οι οποίοι διαπιστώθηκαν στην πρόσφατη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα, ξεκινάει και η διαδικασία για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου ύψους 15 δισ. ευρώ (10,9 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και 4,1 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).
Αναπτύσσοντας τις βασικές στοχεύσεις του Μεσοπρόθεσμου Στρατηγικού Δημοσιονομικού Πλαισίου της περιόδου 2012-2014, τόνισε ότι στο τέλος της περιόδου αυτής το έλλειμμα θα πρέπει να έχει υποχωρήσει στο 3% του ΑΕΠ, ενώ το 2015 θα προβλέπεται περαιτέρω μείωση του στο 1% του ΑΕΠ. Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την μείωση του ελλείμματος την περίοδο 2012 -14 ανέρχονται στο 8% του ΑΕΠ.
«Σημαντικό βήμα» η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής
Οσον αφορά στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε ότι το Eurogroup είχε συμφωνήσει καταρχήν από τον περασμένο Δεκέμβριο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επισημοποίηση της σχετικής απόφασης θα περιλαμβάνεται στο ευρύτερο σχέδιο που θα αποφασίσουν οι ηγέτες της Ε.Ε. τον Μάρτιο.
Επανέλαβε ακόμη ότι η επιμήκυνση θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους, καθώς τη διετία 2014 - 15 η χώρα μόνο για την αποπληρωμή του θα πρέπει να καταβάλλει ετησίως 60 με 70 δισ. ευρώ. Διευκρίνισε πάντως ότι το κατά πόσο η επιμήκυνση αυτή θα συμβάλει στο να ανακοπεί η δυναμική του δημόσιου χρέους θα εξαρτηθεί από το πώς θα αντιμετωπίσουν οι αγορές το συνολικό σχέδιο της Ε.Ε..
«Ναι» στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε o ΥΠΟΙΚ και στον τραπεζικό κλάδο, επισημαίνοντας πως, αν και δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο μνημόνιο ως προς τις συγχωνεύσεις, είναι σαφής η θέση της κυβέρνησης, διότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να ενισχυθεί και να θωρακιστεί απέναντι στις προκλήσεις.
Στο πνεύμα αυτό κάλεσε τις τράπεζες να προχωρήσουν σε «γενναίες αποφάσεις», με τις οποίες θα ισχυροποιηθούν και θα απεξαρτητοποιηθούν από την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παρατήρησε επίσης ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι υγιές. Δεν συγκρίνεται το ιδιωτικό χρέος της χώρας μας με αυτό των άλλων χωρών, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις πρόσθετες εγγυήσεις των 30 δισ. ευρώ που θα παράσχει το Δημόσιο στις τράπεζες ο κ. Παπακωσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα να μην χρειαστεί η χορήγηση και πρόσθετου πακέτου, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση του Μνημονίου για την ανάληψη δράσεων από την πλευρά των τραπεζών για την μείωση του μισθολογικού τους κόστους, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Κοινωνικές μεταρρυθμίσεις
Σε ό,τι αφορά στο σκέλος των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, για το ασφαλιστικό σύστημα επιβεβαιώνεται η σταθεροποίηση των ασφαλιστικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε παρεμβάσεις στα επικουρικά ταμεία που εμφανίζουν μεγάλα ελλείμματα, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά τους, ενώ, όπως σημείωσε, θα προχωρήσει η αναθεώρηση της λίστας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
ΝΔ: Περισσότερα «μη-καθορισμένα» μέτρα για το 2012-2014
«H αναθεώρηση του Μνημονίου αποτυπώνει τα αδιέξοδα της οικονομικής πολιτικής: Αναδεικνύει τις κυβερνητικές αδυναμίες, επιβεβαιώνει τις αποκλίσεις στους στόχους για το 2010, ενσωματώνει νέα μέτρα για το 2011, περικλείει περισσότερα «μη-καθορισμένα» μέτρα για το 2012-2014», σχολίασε ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.
Κάλεσμα ΚΚΕ για οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή
«Καμιά σημασία σε όσα λέει η κυβέρνηση, μέσω του κ. Παπακωνσταντίνου», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας μονόδρομο την οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή για την «απόκρουση και ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής».
«Η έκθεση της Κομισιόν», προσθέτει, «αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί: Στην παραπέρα δραστική μείωση των μισθών, την "απελευθέρωση της αγοράς εργασίας", δηλαδή γενίκευση της προσωρινής - ελαστικής εργασίας, την ακόμα μεγαλύτερη περικοπή των δαπανών στην Υγεία και στις εναπομείνασες κοινωνικές δαπάνες, για νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, νέα φορολογικά βάρη, ξεπούλημα δημόσιου πλούτου και νέες ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις».
ΣΥΡΙΖΑ: Χαριστική βολή στην οικονομία
Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών για το επικαιροποιημένο μνημόνιο εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης.
Ο βουλευτής χαρακτήρισε «χαριστική βολή στην οικονομία και τον ελληνικό λαό» το «Μνημόνιο 4», και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες.
«Μόνο μια κυβέρνηση παραδομένη απολύτως στο χρηματιστικό κεφάλαιο και μόνο η τρόικα ως η πιο αποκρουστική επανέκδοση της αποικιοκρατίας, θα μπορούσαν να διανοηθούν ότι αλλεπάλληλα μνημονιακά προγράμματα τέτοιας λεηλασίας και καταλήστευσης, είναι δυνατόν να εφαρμοστούν, χωρίς να εξουθενωθεί ο ελληνικός λαός και να καταποντιστεί στην άβυσσο η ελληνική οικονομία», τόνισε.
Στοιχειώδης εθνική συνεννόηση ζητεί η Ντ. Μπακογιάννη
H αρχηγός της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, κατηγορεί την κυβέρνηση πως «αντί να ψάχνει πως θα μειώσει τα ελλείμματα, όχι πλέον με οριζόντιες περικοπές επί δικαίων και αδίκων, αλλά σε συγκεκριμένους τομείς με μείωση του κράτους, παλινωδεί και κάνει μισές δουλειές στις διαρθρωτικές αλλαγές, που είναι αναγκαίες για να έρθει η ανάκαμψη και η ανάπτυξη».
Κάνει επίσης λόγο για υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα και υποστηρίζει ότι μόνη διέξοδος είναι «να σταματήσει ο λαϊκισμός και να κάνουμε επιτέλους το καθήκον μας έναντι του λαού και του έθνους».
Καταλήγοντας η κ. Μπακογιάννη τονίζει ότι χρειάζεται πολιτικό θάρρος και στοιχειώδης εθνική συνεννόηση.