Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα θα αποπληρώσει και το τελευταίο σεντ

Συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Bild»
Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2011 12:42
UPD:15:26

«Σας υπόσχομαι ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει και το τελευταίο σεντ», τονίζει ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ελληνική οικονομία έχει μεγάλη δυναμική και αυτή τη στιγμή βιώνει μία πραγματική έκρηξη των εξαγωγών της.

A- A A+

Τη διαβεβαίωση ότι η χώρα μας θα ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις αποπληρωμής των δανείων που έλαβε, δίνει σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild» ο Ελληνας Πρωθυπουργός, απορρίπτοντας παράλληλα κατηγορηματικά προτροπές μερίδας του γερμανικού Τύπου περί πώλησης ελληνικών νησιών.

«Σας υπόσχομαι ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει και το τελευταίο σεντ», τονίζει ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ελληνική οικονομία έχει μεγάλη δυναμική και αυτή τη στιγμή βιώνει μία πραγματική έκρηξη των εξαγωγών της, χάρη στις διαρκείς δομικές μεταρρυθμίσεις και τις θυσίες που υπέστη ο ελληνικός λαός την προηγούμενη χρονιά και συνεχίζει να υφίσταται.

Στη μακροσκελή συνέντευξή του που τιτλοφορείται «Στοιχηματίζετε ότι δεν θα πληρώσετε ποτέ τα χρέη σας κ. Παπανδρέου;», ο Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η στήριξη στην Ελλάδα δεν είναι δώρο, αλλά πιστώσεις που θα επιστραφούν με τόκους, ενώ εκφράζει παράλληλα τις ευχαριστίες του προς τους Γερμανούς για τη βοήθεια. «Δεν θέλουμε τα δάνεια για να τα αφήσουμε όλα όπως ήταν. Αλλά αντιθέτως προκειμένου να κερδίσουμε χρόνο για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Κατανοώ την οργή ορισμένων Γερμανών. Εκείνο που μπορώ να κάνω είναι να τους ευχαριστήσω», τονίζει.

Κατηγορηματική απάντηση δίνει ο κ. Παπανδρέου αναφορικά με την πώληση ελληνικών νησιών, πρόταση που είχε κάνει παλαιότερα και η εφημερίδα Bild. «Κάτι τέτοιο αποκλείεται. Πρέπει να καταλάβετε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα νησιά για τους Έλληνες και για την ελληνική ιστορία», επισημαίνει, κάνοντας ειδική μνεία στην πολιτιστική τους κληρονομιά. «Αν πουλούσαμε τα νησιά μας σε κάποιους πάμπλουτους, δεν θα είχε πια κανένας πρόσβαση σε αυτά. Θέλουμε να αναπτύξουμε με ευαισθησία και με οικολογικό τρόπο αυτά τα μοναδικά φυσικά τοπία. Αυτό θα μας αποφέρει πολύ περισσότερα», προσθέτει.

Κληθείς να σχολιάσει τη συνεχιζόμενη δυσπιστία των αγορών έναντι της Ελλάδας, ο Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «τους τελευταίους 15 μήνες προχωρήσαμε σε δραστικές τομές, περισσότερες από ότι πολλές άλλες κυβερνήσεις μαζί». «Κανείς δεν περίμενε ότι θα το πετυχαίναμε, αλλά τα καταφέραμε. Δεν το κάνουμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Και οι Γερμανοί επωφελούνται από αυτό», σημειώνει.

Στην παρατήρηση ότι οι διαπραγματεύσεις περί επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων δεν λειτουργεί υπέρ της επανάκτησης της εμπιστοσύνης των αγορών, ο κ. Παπανδρέου παραδέχεται ότι το συνολικό χρέος της Ελλάδας θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι το 2012 και για το λόγο αυτό είναι ρεαλιστική μια παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής. Προσθέτει όμως ότι οι αγορές δεν δίνουν τόσο σημασία σε συγκεκριμένες προθεσμίες, αλλά στο αν ένα σχέδιο είναι έξυπνο και υλοποιήσιμο.

Ο κ. Παπανδρέου απορρίπτει και την εκδοχή της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «ούτε κάτι τέτοιο έχει νόημα, όπως δεν θα είχε νόημα ούτε για τη Γερμανία να εγκαταλείψει το ευρώ, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τις τράπεζες στην κατάρρευση και μαζί με αυτές την οικονομία».

Ερωτηθείς σχετικά με την απόδοση ευθυνών για την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει ότι διεξάγονται σχετικές έρευνες και έχουν κινηθεί διαδικασίες, ενώ υπογραμμίζει τις προσπάθειες που γίνονται για μεγαλύτερη διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Οσον αφορά στις αντιδράσεις κατά της πολιτικής λιτότητας που εκφράστηκε και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο με τη διαμαρτυρία φοιτητών στην διάλεξη στο πανεπιστήμιο Humboldt, o κ. Παπανδρέου σημειώνει ότι «εμείς οι Ελληνες έχουμε συνηθίσει να διαδηλώνουμε» και συμπληρώνει ότι η κυβέρνηση ανήγαγε τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις και τις κέρδισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται ακόμη στη μείωση του διογκωμένου δημόσιου τομέα και στην αντικατάσταση του πελατειακού κράτους, από μια νέα πολιτική κουλτούρα. «Παλαιότερα κάθε υπουργός μπορούσε να τακτοποιεί τους ανθρώπους του στον δημόσιο τομέα, για να εξασφαλίζει ψήφους. Επρόκειτο για ένα σύστημα οικογενειοκρατίας. Αλλά κι αυτό το αλλάζουμε», τονίζει.

ΣΥΝ: Προκλητική η συνέντευξη

«Η συνέντευξη του πρωθυπουργού αποτελεί ρεσιτάλ ευθυγράμμισης και ταύτισης με τα συμφέροντα των ισχυρών κύκλων του κεφαλαίου», σχολιάζει εκ μέρους του ΣΥΝ ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Ο άνθρωπος που έφερε το ΔΝΤ στην Ευρώπη επιχαίρει για το έργο του: τη χρεωκοπία της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους», συμπληρώνει ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ και καταλήγει: «Η καθόλα προκλητική συνέντευξη του πρωθυπουργού αποκαλύπτει πως δεν κατάλαβε τίποτα από τη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση και αποδεικνύει την τεράστια απόστασή του από την πραγματικότητα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή