ΤτΕ: Ανάκαμψη πολλών ταχυτήτων στη ΝΑ Ευρώπη

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2011 12:45

Έτος εξόδου από την κρίση αποτέλεσε το 2010 για τις οικονομίες των περισσότερων κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα και ο ρυθμός ανάκαμψης διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα.

Έτος εξόδου από την κρίση αποτέλεσε το 2010 για τις οικονομίες των περισσότερων κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα και ο ρυθμός ανάκαμψης διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα.

Τα παραπάνω επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην πρόσφατη έκθεση για την Νομισματική Πολιτική 2010-2011. Για το 2011, η ΤτΕ εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα επεκταθεί στο σύνολο των χωρών και θα ενισχυθεί περαιτέρω μέσω της σταδιακής ενδυνάμωσης της εγχώριας ζήτησης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΤτΕ, ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης (8,2%) καταγράφηκε πέρυσι στην Τουρκία, ενώ ακολουθεί η Αλβανία (3%). Το ίδιο έτος, η Σερβία, η Βουλγαρία, η ΠΓΔΜ, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο εκτιμάται ότι σημείωσαν αρκετά χαμηλότερους θετικούς ρυθμούς, ενώ η Ρουμανία και η Κροατία εξακολούθησαν να καταγράφουν αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής του ΑΕΠ για δεύτερο συνεχόμενο έτος.

Στις περισσότερες χώρες η ανάκαμψη οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εξαγωγών, λόγω της ανόδου του διεθνούς εμπορίου μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2009, και σε αυξήσεις των αποθεμάτων. Αντίθετα, η εγχώρια ζήτηση παραμένει αδύναμη σε όλες τις χώρες εκτός της Τουρκίας, όπου εμφανίζει θεαματική ανάκαμψη.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, για τις οικονομίες των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, όπου δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων, το 2011, η ανάκαμψη προβλέπεται να επεκταθεί στο σύνολο των χωρών και να ενισχυθεί περαιτέρω μέσω της σταδιακής ενδυνάμωσης της εγχώριας ζήτησης. Από την άλλη πλευρά όμως, δεν πρέπει να παραβλεφθεί η ύπαρξη σημαντικών στοιχείων αβεβαιότητας.

Ειδικότερα, η θετική συμβολή των εξαγωγών μπορεί να μετριαστεί λόγω πιθανής εξασθένησης της εξωτερικής ζήτησης, κυρίως από τις χώρες της ΕΕ. Επίσης, η συνεχιζόμενη προσπάθεια των χωρών για δημοσιονομική προσαρμογή περιορίζει τη συμμετοχή των κρατικών δαπανών στη διαδικασία ανάπτυξης.

Όπως τονίζει η ΤτΕ, κύρια προτεραιότητα της μακροοικονομικής πολιτικής για τις χώρες της περιοχής αποτελεί η δημοσιονομική προσαρμογή. Οι περισσότερες κατόρθωσαν να περιορίσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα το 2010 και η προσπάθεια προσαρμογής προβλέπεται να συνεχιστεί και το 2011. Η σταδιακή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών αναμένεται να προσφέρει σημαντική βοήθεια προς την κατεύθυνση αυτή.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των περισσότερων χωρών της ΝΑ Ευρώπης παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα το 2010. Σε αρκετές από αυτές μάλιστα -ειδικότερα, στην Τουρκία, τη Ρουμανία και τη Σερβία- αυξήθηκε σημαντικά. Εξαίρεση αποτελεί η Βουλγαρία, το εξωτερικό έλλειμμα της οποίας παρουσίασε σημαντική βελτίωση.

Οι εισροές κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η αύξηση των εισροών στην Τουρκία κυρίως προέρχεται από επενδύσεις χαρτοφυλακίου. Η ΤτΕ εκτιμά ότι το 2011 ο εξωτερικός τομέας των χωρών είναι πιθανόν να επιδεινωθεί περαιτέρω, λόγω της αναμενόμενης σταδιακής ανάκαμψης της ζήτησης εισαγωγών αλλά και της αβεβαιότητας όσον αφορά την κρίση χρέους που πλήττει κυρίως τις περιφερειακές χώρες της ζώνης του ευρώ.

Όσον αφορά στη νομισματική πολιτική των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, η ΤτΕ σημειώνει ότι είναι πιθανόν, συνολικά, αυτή να εξακολουθήσει -τουλάχιστον το πρώτο εξάμηνο του 2011- να κινείται με άξονα τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα