Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2011 06:33

Πτωτικά, για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες, κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές τη στιγμή που τα μέταλλα και τα δημητριακά σημείωσαν απώλειες, μετά τη διαπραγμάτευση του πετρελαίου πάνω από τα 100 δολ. το βαρέλι εν μέσω ανησυχιών ότι η αστάθεια στη Μέση Ανατολή θα περιορίσει τις προμήθειες του καυσίμου. Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Τζον Κι ότι ευπρόσδεκτα θα ήταν τα χαμηλότερα επιτόκια.

Ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 1,2% φθάνοντας στις 137,43 μονάδες στις 11:55 π.μ. στο Τόκιο μετά την χθεσινή υποχώρηση 1,6% του Standard & Poor’s 500 Index στη Νέα Υόρκη. Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε 1,7% και στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi βυθίστηκε 1,4%. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index υποχώρησε 0,7% μετά την ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας ότι η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,7% το τέταρτο τρίμηνο. Στην Κίνα, ο Shanghai Composite Index, σημείωσε απώλειες 0,2%.

Ο ψευδάργυρος οδήγησε τις απώλειες μεταξύ των βιομηχανικών μετάλλων και το σιτάρι υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας, καθώς οι τιμές του αργού σημείωσαν άνοδο για δεύτερη ημέρα εν μέσω εικασιών ότι η πολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να επεκταθεί από τη Λιβύη στο Ιράν. Το ασήμι αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 30 ετών και τα ιαπωνικά ομολόγα ισχυροποιήθηκαν.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Απριλίου σημείωσε άνοδο έως 1% κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) καθώς στη Λιβύη συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ αντικαθεστωτικών και πιστών στο καθεστώς του Καντάφι σε συνδυασμό με τα δημοσιεύματα για συγκρούσεις διαδηλωτών με δυνάμεις ασφαλείας στο Ιράν. Ο πληθωρισμός στη Νότια Κορέα αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών τον Φεβρουάριο, υπερβαίνοντας το όριο του 4% της τράπεζας για δεύτερο μήνα αυξάνοντας το ενδεχόμενο για μια αύξηση των επιτοκίων το νωρίτερο την επόμενη εβδομάδα.

Περίπου οκτώ μετοχές σημείωναν απώλειες σε κάθε μία που σημείωνε άνοδο μεταξύ των μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον ασιατικό δείκτη MSCI.

Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 0,6% φθάνοντας στα 100,23 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη μετά τη χθεσινή του άνοδο σε ποσοστό 2,7%. Το μπρεντ ισχυροποιήθηκε 0,5% φθάνοντας στα 116,04 δολ. το βαρέλι στο Λονδίνο, όπου τα συμβόλαια σημείωσαν χθες άνοδο 3,2% για πρώτη φορά σε έξι ημέρες.

Την εβδομάδα που πέρασε τα συμβόλαια του μπρεντ αναρριχήθηκαν έως τα 119,79 δολ. το βαρέλι καθώς η κλιμάκωση της βίας στη Λιβύη και οι εντάσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των ηγετών της Τυνησίας και της Αιγύπτου, επεκτάθηκαν στο Ομάν.

Ο ψευδάργυρος υποχώρησε 1% και ο μόλυβδος σημείωσε απώλειες 0,8% στο London Metal Exchange (LME), ενώ απώλειες 0,5% σημείωσε ο χαλκός, καθώς οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου αύξησαν τις ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί και η παγκόσμια ανάπτυξη θα συρρικνωθεί. Τα συμβόλαια του σίτου υποχώρησαν 0,6% στο Χρηματιστήριο του Σικάγου. Ανοδο 1% σημείωσε το ασήμι φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 1980.

Στη Νότια Κορέα ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 4,5% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, από 4,1% τον Ιανουάριο, καταδεικνύοντας τη δυσκολία της κυβέρνησης να περιορίσει τις τιμές. Στο Χρηματιστήριο, ο δείκτης Kospi υποχώρησε 0,7%, ενώ το νόμισμα της χώρας, ουόν, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση.

Το δολάριο των ΗΠΑ διαμορφώθηκε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα ενός μηνός έναντι του ευρώ εν μέσω εικασιών ότι η Federal Reserve θα παραβλέψει τη βελτίωση των οικονομικών προοπτικών και θα υστερήσει της αύξησης των επιτοκίων έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των κυριότερων νομισμάτων Ασίας-Ειρηνικού. Ο πρωθυπουργός Τζον Κι είπε σήμερα σε συνέντευξή του ότι ευπρόσδεκτη θα ήταν μία μείωση των επιτοκίων καθώς η χώρα ταλανίζεται μετά από τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στις 22 Φεβρουαρίου.

Ο σεισμός, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο 150 και πλέον ανθρώπων, πιθανόν να συρρικνώσει την οικονομία η οποία ήδη βρίσκεται κοντά στην ύφεση. Ο σεισμός στο Κράϊστσερτς ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά τη σεισμική δόνηση 7 Ρίχτερ στις 4 Σεπτεμβρίου του 2010 που σημειώθηκε στην περιοχή των επιχειρήσεων της πόλης. Και οι δύο σεισμοί ενδέχεται να έχουν προκαλέσει συνολικές ζημίες 20 δισ. δολ. Νέας Ζηλανδίας (15 δισ. δολ. ΗΠΑ), είπε την εβδομάδα που πέρασε ο Κι.

Η απόδοση των κρατικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας της Ιαπωνίας αυξήθηκε, περιορίζοντας τις απώλειες τριών ημερών καθώς οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου αύξησαν τη ζήτηση για την ασφάλεια του κυβερνητικού χρέους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα