Ανοδος του αργού

Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2011 06:48

Ανοδικά για δεύτερη ημέρα στη Νέα Υόρκη κινήθηκε το αργό πετρέλαιο, υπερβαίνοντας τα 100 δολ. το βαρέλι, καθώς οι διαδηλώσεις στο Ιράν αύξησαν τις ανησυχίες ότι οι εξεγέρσεις που επεκτείνονται στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να βλάψουν τις προμήθειες από τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ.

Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο έως 1% μετά τη χθεσινή σύγκρουση διαδηλωτών με δυνάμεις ασφαλείας στην Τεχεράνη. Το Ιράν άντλησε τον Φεβρουάριο 3,7 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg. Στο Χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας ο δείκτης των μετοχών σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Νοέμβριο του 2008 εν μέσω ανησυχιών ότι εξεγέρσεις ενδέχεται να σημειωθούν στο βασίλειο, τη μεγαλύτερη προμηθεύτρια πετρελαίου μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ.

Το πετρέλαιο για παράδοση Απριλίου σημείωσε άνοδο έως 1,01 δολ., φθάνοντας στα 100,64 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, και διαπραγματεύθηκε στα 100 δολ. στις 2:25 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ. Χθες τα συμβόλαια έκλεισαν με άνοδο 2,7% στα 99,63 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2008. Οι τιμές του βρίσκονται 26% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Το μπρεντ για παράδοση Απριλίου σημείωσε άνοδο 8 σεντς, ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στα 115,50 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Χθες, αναρριχήθηκε 3,62 δολ., ποσοστό 3,2%, φθάνοντας στα 115,42 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 27 Αυγούστου του 2008.

Επίσης το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά καθώς αυξήθηκε τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ η βιομηχανική παραγωγή, με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάϊο του 2004. Ο δείκτης

Institute for Supply Management αυξήθηκε στο 61,4, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών.

Την εβδομάδα που πέρασε οι προμήθειες αμερικανικού αργού μειώθηκαν 1,1 εκατ. βαρέλια σύμφωνα με την εκτίμηση του American Petroleum Institute (ΑΡΙ).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα