Επί τάπητος το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής

Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2011 20:24
UPD:21:28

Τους άξονες της δημοσιονομικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία, που θα ψηφιστούν από τη Βουλή στα μέσα Μαΐου, επέδωσε ο υπουργός Οικονομικών στους εκπροσώπους του ΛΑΟΣ, της "Δημοκρατικής Συμμαχίας" και της "Δημοκρατικής Αριστεράς", στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής για την περίοδο 2012-2015 περιλαμβάνει μέτρα ύψους 22 δισ. προκειμένου να περιορισθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2014 και παράλληλα να ελεγχθεί το δημόσιο χρέος.

Πιο αναλυτικά, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο περιλαμβάνει:

- συντηρητικές μακροοικονομικές προβλέψεις,

- βασικό σενάριο με προβολές εσόδων και δαπανών για το κράτος και για τους άλλους κρατικούς φορείς,

- περιγραφή μόνιμων δημοσιονομικών παρεμβάσεων, χρονοδιάγραμμα και ποσοτικοποίηση,

- ετήσια ανώτατα όρια δαπανών για κάθε υπουργείο και στόχους για άλλους φορείς,

- δημοσιονομικές προβολές για τη Γενική Κυβέρνηση μετά τις παρεμβάσεις,

-μακροπρόθεσμες προβολές του χρέους, και

-κλαδικά σχέδια παρεμβάσεων σε τομείς όπως, οι δημόσιες επιχειρήσεις, τα άλλα ΝΠΔΔ και οι ειδικοί λογαριασμοί, η φοροδιαφυγή, η μισθοδοσία του Δημοσίου, η δημόσια διοίκηση, οι κοινωνικές και οι αμυντικές δαπάνες.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, τα 22 δισ. ευρώ θα αφορούν κατά τα 2/3 τις δαπάνες και κατά το 1/3 τα έσοδα. Εφέτος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το περίπου 65% των δαπανών οφείλονται σε μισθούς και κοινωνικές μεταβιβάσεις και το περίπου 85% των εσόδων προέρχονται από φόρους και κοινωνικές εισφορές.

Το 2011, το δημόσιο χρέος θα είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (153% του ΑΕΠ) και το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει ως «τη μεγάλη πρόκληση των επόμενων ετών τον έλεγχο και τη συγκράτησή του». Με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, η μείωση του δημοσίου χρέους θα πραγματοποιηθεί με τη δημοσιονομική προσαρμογή (πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ), την ανάπτυξη (ονομαστικοί ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 2%), την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (1- 2% του ΑΕΠ για 5 χρόνια) και τους καλύτερους όρους δανεισμού, ως απόρροια των προηγουμένων.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση με τον υπουργό, οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Αριστεράςδήλωσαν αντίθετοι στις πολιτικές της κυβέρνησης και υπογράμμισαν πως απαιτείται η ενιαία προσπάθεια Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η χώρα μας πρέπει να αξιώσει την επιμήκυνση του χρέους, τη μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής και την έκδοση ευρωομολόγου.

«Υπάρχει άλλος δρόμος, με δίκαιη κατανομή βαρών και ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης», υποστήριξε ο κ. Δημ. Χατζησωκράτης, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο οποίος δήλωσε αντίθετος και στη συνταγματική κατοχύρωση των δημοσιονομικών περιορισμών, την οποία ζητεί η Γερμανία.

Δ. Χατζησωκράτης: Υπάρχει και άλλος δρόμος για διέξοδο από την κρίση

Δ. Χατζησωκράτης: Υπάρχει και άλλος δρόμος για διέξοδο από την κρίση

Ακολούθησε η συνάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου με εκπροσώπους της Δημοκρατικής Συμμαχίας, στο πλαίσιο της οποίας τα στελέχη του κινήματος ζήτησαν από τον υπουργό, ταχύτερη μείωση των επιτοκίων, βαθύτερες διαρθρωτικές αλλαγές και δικαιότερη κατανομή βαρών.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Θόδωρος Σκυλακάκης, υπογράμμισε την ανάγκη να προχωρήσει η χώρα στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, χωρίς ακραίους λαϊκισμούς και συντεχνιακές αντιρρήσεις. «Η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί», πρόσθεσε.

Θ. Σκυλακάκης: Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις χωρίς καθυστερήσεις

Θ. Σκυλακάκης: Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις χωρίς καθυστερήσεις

Παρόντες στη συνάντηση, ήταν, εκ μέρους της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» και οι κ.κ. Τρύφωνας Κολλίντζας, Αλέξανδρος Τσιατσιάμης και Γιάννης Οικονόμου.

Η προσέλευση και συμμετοχή του ΛΑΟΣ στο διάλογο για την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015, δεν σημαίνει και συμφωνία με όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης, ανέφεραν οι εκπρόσωποι του συγκεκριμένου κόμματος, μετά τη συνάντησή τους το απόγευμα με τον κ. Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε η ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ, Νίκη Τζαβέλα «εμείς προσήλθαμε για έναν δημόσιο και συντεταγμένο διάλογο με το υπουργείο Οικονομικών για τη δημοσιονομική πολιτική, χωρίς αυτό να σημαίνει, όμως, ότι συμφωνούμε με αυτά που κάνει η κυβέρνηση ή θα συμφωνήσουμε με όλα όσα θα γίνουν. Οι περιστάσεις επιβάλλουν τη συμμετοχή όλων των κομμάτων στη συζήτηση, για να καταθέσουν όποιες προτάσεις έχουν, ανεξάρτητα εάν είναι αντίθετες με αυτές της κυβέρνησης».

Γ. Πεταλωτής: Υπάρχει πάντα περιθώριο για συνεννοήση

«Με αυτήν την κίνηση ο κ. Παπακωνσταντίνου υλοποιεί την κυβερνητική και πρωθυπουργική θέση να υπάρχει μια εθνική συνεννόηση, ειδικότερα σε ό,τι αφορά έναν μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο που υπερβαίνει μια κυβερνητική θητεία που διανύουμε», παρατήρησε με αφορμή τις σημερινές συναντήσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

«Είχαμε και έχουμε υποχρέωση να βλέπουμε πώς μπορεί να σταθεί η χώρα μας πέρα από ένα και δύο χρόνια, όπως γινόταν μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι «αυτή την υποχρέωση κάποιοι την αντιλαμβάνονται και προσέρχονται στην εθνική συνεννόηση και άλλοι όχι».

Επιπλέον, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι περιφρονεί τη βούληση της κυβέρνησης για εθνική συνεννόηση έως το 2015.

Ερωτηθείς εάν θα επιχειρηθεί νέος κύκλος συνεννόησης σχετικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους μετά τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι η πρόσκληση για συναίνεση ήταν και είναι πάντα διαρκής και πρόσθεσε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε συνεννόηση υπάρχει».

Παράλληλα τόνισε ότι «ανεξάρτητα από τις προσεγγίσεις που κάνει το κάθε κόμμα, σε μια βάση μίνιμουμ συγκεκριμένων αξόνων που σχετίζονται με τη σωτηρία της χώρας, υπάρχει πάντα περιθώριο να συνεννοούμαστε».

Διαπραγματευτική αδυναμία χρεώνει στον Πρωθυπουργό ο Αλ. Τσίπρας

Πυρά κατά του Πρωθυπουργού με αφορμή τον ισχυρισμό του ότι πολιτική που ακολουθείται με το Μνημόνιο είναι πατριωτική γιατί αποβλέπει στη σωτηρία της χώρας, εξαπέλυσε εν τω μεταξύ σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας κατηγορώντας μάλιστα τον κ. Παπανδρέου και την κυβέρνηση ότι «έχουν εξευτελίσει την έννοια της διαπραγμάτευσης».

Α. Τσίπρας: Δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας

Α. Τσίπρας: Δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας

Σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την πραγματοποίηση διεθνούς συνεδρίου για την οικονομία που οργανώνει ο ΣΥΝ στις 10-12 Μαρτίου, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «διαπραγματευτική αδυναμία» από την πλευρά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι «πραγματικά πατριωτική στάση είναι να έχει κάποιος τα κότσια να διαπραγματευθεί».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ΕΕ -Ιρλανδίας για τη μείωση του επιτοκίου στα δάνεια που έχει πάρει το Δουβλίνο και την θετική στάση των Βρυξελλών, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι σήμερα είναι φανερό, ότι αυτόςπου επέλεξε την άρση της εθνικής κυριαρχίας και το ΔΝΤ, δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεται σ' ένα σχέδιο στον πυρήνα του οποίου είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές, προς όφελος του κεφαλαίου.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τις εξελίξεις, ενόψει των τελικών αποφάσεων της ΕΕ και προέβλεψε ότι το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας θα βυθίσει την Ευρώπη ακόμη πιο βαθειά στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Ζήτησε επίσης τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη νέα ευρωπαϊκή συνθήκη που θα υιοθετηθεί στην Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να επιβάλει στον λαό τέτοιου είδους αποφάσεις.

Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από ριζική αναδιάρθρωση χρέους και όχι αυτή που παρασκηνιακά προωθείται, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ενώ τάχθηκε υπέρ των εκλογών, διευκρινίζοντας ότι το μείζον δεν είναι η εκλογική αναμέτρηση, αλλά το αποτέλεσμα που θα προκύψει από αυτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα