Κόντρα στη Βουλή για την οικονομία

Προβληματισμοί - επικρίσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ
Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2011 18:25
UPD:18:39

Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης ζήτησε τη συναίνεση και την ομοψυχία των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, τονίζοντας πως «ο δρόμος τα επόμενα χρόνια θα είναι γεμάτος δυσκολίες και ιδιαιτερότητες».

A- A A+

Έντονη αντιπαράθεση για τις ευθύνες αναφορικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ανάμεσα στην κυβέρνηση και σύσσωμη την αντιπολίτευση σημειώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για την κύρωση του απολογισμού και ισολογισμού του κράτους του 2009.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης ζήτησε τη συναίνεση και την ομοψυχία των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, τονίζοντας πως «ο δρόμος τα επόμενα χρόνια θα είναι γεμάτος δυσκολίες και ιδιαιτερότητες».

Μάλιστα, ζήτησε από όλα τα κόμματα να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να συμμετάσχουν στο διάλογο στον οποίο έχει καλέσει ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης σημείωσε ότι η Ελλάδα έφτασε σήμερα στο σημείο να προσεγγίζει χρέος 160%, όσο είχε μετά τον Πόλεμο, ενώ αντιδρώντας στο κάλεσμα για συνεννόηση αναγνώρισε πως το έγκλημα είναι συνολικό και «είμαστε όλοι απολογούμενοι στο μέτρο του δυνατού».

Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνουν τομές γιατί αλλιώς το πολιτικό σύστημα είναι υπόλογο στην ιστορία διότι δεν είναι δυνατό να συνεχιστεί και στο μέλλον η ιστορία αυτή με τα δημόσια οικονομικά.

Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να κάνει την τομή στον νέο προϋπολογισμό και της ζήτησε να αφήσει την αντιπαράθεση με την ΝΔ για τα οικονομικά «γιατί είναι χαμένη από χέρι».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ έβαλε τόσο κατά του ΠΑΣΟΚ όσο και κατά της ΝΔ. Όπως ανέφερε, στον απολογισμό καταγράφεται η διαχρονική ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ της βάρβαρης επίθεσης στα λαϊκά στρώματα με την ταυτόχρονη ενίσχυση της θέσης του μεγάλου κεφαλαίου. Ανέφερε επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση αποδείχθηκε πως είχε προσχεδιάσει την καταφυγή στο μηχανισμό της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης αναφέρθηκε στις ευθύνες του δικομματισμού για την πορεία της οικονομίας, είπε πως η ΝΔ άφησε «κρανίου τόπο», αλλά και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί και ήδη 18 μήνες δεν έκανε τίποτα.

Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει την «ελλειμματολογία» και βλέπει τα πάντα κάτω από την μονεταριστική δημοσιονομική λογική που επέβαλε η τρόικα τη χώρα και ζήτησε να φύγει το «κατεστημένο τόξο» για να ανοίξουν προοδευτικοί σοσιαλιστικοί δρόμοι.

Τους προβληματισμούς τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την πορεία της οικονομικής πολιτικής εξέθεσαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Ο Δημήτρης Λιντζέρης, απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο υφυπουργό είπε πως η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί παρά να στηριχτεί σε αλλαγές που θα υπερβαίνουν υποχρεώσεις του Μνημονίου και θα κατανέμουν δίκαια τα βάρη.

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου ανέφερε ότι οι αγορές δεν αντιδρούν στη συνταγή της τρόικας γιατί δεν βλέπουν άμεση προοπτική για το χρέος και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να όλες οι πολιτικές δυνάμεις να απαιτήσουν να γίνει ρύθμιση του χρέους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και με ένα καλό επιτόκιο.

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δει τι θα κάνει στη σχέση του με την κοινωνία και τους πολίτες και τόνισε πως πρέπει να αλλάξουμε ρότα, να δούμε την ανάπτυξη και το υπουργείο Οικονομικών να δει τα νομοσχέδια, που δεν τα έχει προγραμματίσει καλά.

Ο Γιάννης Αμοιρίδης είπε πως το τραγικό χθεσινό γεγονός και με μια κοινωνία που είναι στα κάγκελα πρέπει να μας προβληματίσει και συμπλήρωσε πως πρέπει να δοθεί η οικονομική δυνατότητα ώστε να μειωθεί η πίεση της κοινωνίας ώστε οι πολίτες να νιώθουν πιο ασφαλείς.

Ο Σπυροπάνος Μαργέλης εκτίμησε πως δεν φτάνουν μόνο οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, χρειάζεται προσπάθεια ώστε οι αλλαγές, οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις να υλοποιούνται στην πράξη, να πιάνουν τόπο.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δέχθηκε τα πυρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης για την αποπληρωμή από μέρους του Δημοσίου δανείων του Μεγάρου Μουσικής, ύψους 35 εκατ. ευρώ και για την καταβολή 10 εκατ. ευρώ στην Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης για την έκταση του παλιού της νεκροταφείου που χρησιμοποιήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο για την ανέγερση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου του.

Μπροστά στις έντονες διαμαρτυρίες της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο υπουργός ανέφερε πως «το Δημόσιο έχει εγγυηθεί την αποπληρωμή του δανείου με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών το 2007. Από πέρσι η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί 50%. Αν δεν κάνουμε την ρύθμιση, το Δημόσιο θα πληρώσει στο ακέραιο την οφειλή γιατί θα καταπέσει η εγγύηση, ενώ και το Μέγαρο δεν θα μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα και θα κλείσει».

«Ας πάρουμε απόφαση τι θέλουμε. Το Δημόσιο θα πληρώσει, έτσι κι αλλιώς, τα χρήματα αυτά. Ή τα πληρώνει με ανοικτό το Μέγαρο, είτε τα πληρώνει με κλειστό» συμπλήρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Η δεύτερη ρύθμιση, αφορά την καταβολή 10 εκατ. ευρώ στην Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης για την έκταση του παλιού της νεκροταφείου που χρησιμοποιήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο για την ανέγερση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου του.

«Το 1942, το μεγαλύτερο εβραϊκό νεκροταφείο της Ευρώπης, καταστράφηκε απ’ τους ναζί. Δέκα χιλιάδες τάφοι καταστράφηκαν. Στην ίδια έκταση ανεγέρθηκε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 1962, η Ισραηλιτική Κοινότητα βρίσκεται σε αντιδικία με το Πανεπιστήμιο. Επί θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης, επιλέχτηκε εξωδικαστική λύση και αποτελεί μια ηθική υποχρέωση της Πολιτείας που παραμένει ανεξόφλητη. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας και να παριστάνουμε πως δεν γνωρίζουμε τι συνέβη στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή