Νέο «όχι» στον ΥΠΟΙΚ από ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2011 14:47
UPD:18:45

Νέο «όχι» στην πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών είπαν σήμερα ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ανοίγοντας νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η κυβέρνηση δεν αναζητά συνομιλητές αλλά «συνενόχους» για την επιβολή νέων μέτρων, παρατήρησε ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στην πρόσκληση διαλόγου για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.

Παράλληλα, ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να ακολουθήσει την κοινοβουλευτική διαδικασία για την ανοικτή και ουσιαστική συζήτηση του Πλαισίου και όχι την επικοινωνιακή διαχείριση με προσχηματικούς διαλόγους, χωρίς τη διατύπωση, από την πλευρά της, συγκεκριμένων θέσεων και μέτρων http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1939812 .

Υποκριτική χαρακτήρισε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι με το μην προσέρχεται στο διάλογο υπηρετεί μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

«Μας είπε ότι δεν ακούμε τις προτάσεις της. Μα, για να τις ακούσουμε θα πρέπει να έρθει και στο διάλογο», τόνισε, ενώ έκανε λόγο για «σύγκλιση της ανευθυνότητας της ΝΔ με εκείνη άλλων κομμάτων της αριστεράς».

«Αν η ΝΔ ήταν μια σοβαρή παράταξη, θα περίμενε κανείς, όχι να γίνει συνένοχος με κάποιες πολιτικές μας, όπως λέει, αλλά τουλάχιστον να αποενοχοποιηθεί προσερχόμενη στο διάλογο και με συγκεκριμένες προτάσεις», πρόσθεσε και καταλόγισε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων.

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Σαμαράς πρόκειται να συμφωνήσει με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για το σύμφωνο σταθερότητας του Βερολίνου, σημείωσε ότι αν η ΝΔ προτιμά να δημοσιοποιεί τι θα κάνει όταν θα συζητήσει με τους εταίρους του ΕΛΚ, αλλά να μην προσέρχεται να ενημερώσει τον ελληνικό λαό και να συζητήσει με την κυβέρνηση, είναι δικό της θέμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος κάλεσε τα κόμματα «αντί να επιδιώκουν την μπαχαλοποίηση της πολιτικής ζωής, να προσέλθουν στον διάλογο που καλεί η κυβέρνηση με συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις για την πορεία της χώρας». Κατηγόρησε επίσης τη ΝΔ ότι την ώρα που η κυβέρνηση δίνει αγώνα για να διασφαλίσει τη σωτηρία της Ελλάδας, υποδαυλίζει μέσω των στελεχών της, την ανομία, υποκινώντας εκδηλώσεις δήθεν οργής.

ΠΑΣΟΚ
Μ. Καρχιμάκης: Η Ν.Δ. επιδιώκει την μπαχαλοποίηση της πολιτικής ζωής

Μ. Καρχιμάκης: Η Ν.Δ. επιδιώκει την μπαχαλοποίηση της πολιτικής ζωής

«Απάντηση της Νέας Δημοκρατίας δόθηκε. Αλλά και μαθήματα μετριοπάθειας από τον κ. Καρχιμάκη… πάει πολύ», απάντησε με τη σειρά του το γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Αλ. Παπαρήγα: Η κυβερνητική πολιτική δεν αλλάζει με διαλόγους

«Εάν πηγαίναμε στο διάλογο θα κοροϊδεύαμε και τη κυβέρνηση και το λαό», δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα. «Εμείς πολεμάμε την πολιτική της κυβέρνησης η οποία είναι δεδομένη, δεν αλλάζει με διαλόγους και ο μόνος διάλογος που μπορεί να γίνει είναι στο δρόμο με το λαό», πρόσθεσε η γ.γ. του ΚΚΕ.

Αναφερόμενη στην αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι «η κόντρα μεταξύ τους το μόνο αντικείμενο που έχει είναι η διεκδίκηση της κυβερνητικής καρέκλας».

Αλέξης Τσίπρας: «Οχι στο μπλοκ των προθύμων»

«Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να φέρει προς κύρωση στη Βουλή το νέο μνημόνιο και δεν έχει καν απαντήσει στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη στάση της κυβέρνησης στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής στις 25 Μάρτη, καμώνεται πως προσκαλεί τα κόμματα σε διάλογο», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Α. Τσίπρας: Οχι στο μπλοκ των προθύμων

Α. Τσίπρας: Οχι στο μπλοκ των προθύμων

Αυτό, τόνισε, δεν είναι πρόσκληση σε διάλογο, αλλά προσπάθεια να δημιουργηθεί το μπλοκ των προθύμων να εφαρμόσουν την πολιτική του μνημονίου, ξεκαθαρίζοντας πως σε μια τέτοια προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία θέση.

ΣΕΒ: Κανείς δεν δικαιούται να λείπει

Αιχμές για τη στάση των δύο κομμάτων άφησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κατά τη σημερινή ενημέρωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) από τον υπουργό Οικονομικών για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015.

Δ. Δασκαλόπουλος: Μεγάλη ανάγκη και τελευταία ευκαιρία να συνεννοηθούμε

Δ. Δασκαλόπουλος: Μεγάλη ανάγκη και τελευταία ευκαιρία να συνεννοηθούμε

Το Πλαίσιο πρέπει να γίνει ένα πραγματικό Εθνικό Μνημόνιο Αλλαγής, που θα εμπεριέχει το Μνημόνιο των δανειστών μας και ταυτόχρονα θα το υπερβαίνει. Σε αυτό, τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος, θα έπρεπε να κληθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν και να εισφέρουν, αναδεχόμενες την ευθύνη τους απέναντι στον λαό και το συλλογικό μας μέλλον.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το μνημόνιο μας έδωσε ένα σωσίβιο δανεικών, μία παράταση ζωής, αναβάλλοντας την επίσημη χρεοκοπία, είναι όμως η υπονόμευση του μνημονίου που σπρώχνει καθημερινά τον τόπο πιο κοντά στο βάραθρο της χρεοκοπίας και πιο μακριά από την ευρωπαϊκή του προοπτική, ακυρώνοντας τις θυσίες του λαού.

Δεν αρκεί ένα σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν χρειαζόμαστε μόνο ένα τριετές σχέδιο νέων δημοσιονομικών μέτρων. Χρειαζόμαστε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αλλαγής για τη σωτηρία και την αναγέννηση του τόπου. Έτσι θα μπορούσε να διεκδικήσει η κυβέρνηση την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση, εντός και εκτός Βουλής, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, τονίζοντας πως η ίδια ευθύνη βαρύνει και τους κοινωνικούς εταίρους που -όπως προειδοποίησε- θα φανούν κατώτεροι των περιστάσεων αν παγιδευτούν σε μάχες χαρακωμάτων.

Σε αναζήτηση συναίνεσης για μέτρα 22 δισ. ευρώ

Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προσήλθαν στο διάλογο, για μέτρα συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ την περίοδο 2012 -2015 (14 δισ. από περικοπές δαπανών και 8 δισ. από νέα έσοδα).

Στις χθεσινές συναντήσεις του με εκπροσώπους του ΛΑ.Ο.Σ, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε ξεκάθαρα για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων για επόμενη τετραετία. Στο διάλογο δεν προσήλθαν ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ. Παπακωνσταντίνου να επανέρχεται με νέα επιστολή ζητώντας τους εκ νέου να προσέλθουν στο διάλογο και σήμερα ήρθε η νέα αρνητική απάντηση από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Με δεδομένο ότι το αναθεωρημένο μνημόνιο απαιτεί πρόσθετα μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ φέτος, ο ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ότι στο διάστημα 2012 -2015 πρέπει να επιτευχθεί περικοπή δαπανών ύψους 14 δισ. ευρώ και αύξηση εσόδων ύψους 8 δισ. ευρώ, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 14,5 δισ. ευρώ από το 7,4 % του ΑΕΠ στο τέλος του 2011 στο 1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015. Η διαφορά των 7,5 δισ. ευρώ για τα μέτρα που θα ληφθούν από την τελική μείωση του ελλείμματος οφείλεται στην αύξηση την ίδια περίοδο των κοινωνικών δαπανών κατά 2 δισ. ευρώ και των τόκων κατά 5,5 δισ. ευρώ.

Δίνοντας ένα πολύ γενικό περίγραμμα για το σχεδιασμό υλοποίησης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στοιχεία με βάση τα οποία το 65% των δαπανών είναι μισθοί και κοινωνικές μεταβιβάσεις και άρα αυτά θα είναι τα βασικά πεδία περικοπών. Σε ό,τι αφορά τα έσοδα ο υπουργός σημείωσε ότι μετά τα δύο φορολογικά νομοσχέδια που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση τα έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ δεν ξεπερνούν το 40,5% το 2010 έναντι 44,3% στο μέσο όρο της ΕΕ.

Με βάση τα στοιχεία που υπουργείου Οικονομικών το μνημόνιο 4 ακολουθεί την αντίληψη του μνημονίου 1 και είναι σαφώς «εμπροσθοβαρές», αφού απαιτεί μέτρα ύψους 7 δισ. για το 2012, 4 δισ. για το 2013, 7 δισ. για το 2014 και 4 δισ. για το 2015.

Στόχος του όλου προγράμματος θα είναι ο έλεγχος της ραγδαίας αύξησης του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ το οποίο αναμένεται να φτάσει το 153% στο τέλος του χρόνου. Η αντιμετώπιση του χρέους θα περάσει μέσα από την κατ αρχή αντιμετώπιση του πρωτογενούς ελλείμματος που θα γίνει πλεόνασμα το 2012 (0,9% του ΑΕΠ) και με βάση το σχεδιασμό θα συνεχίσει να αυξάνεται στο 3% του ΑΕΠ το 2013 το 5,5% του ΑΕΠ το 2014 και το 6% του ΑΕΠ το 2015. Μάλιστα ο κ. Παπακωνσταντίνου προσκάλεσε τους εκπροσώπους των κομμάτων να επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος όπου γίνεται και ο κεντρικός σχεδιασμός ώστε να ενημερωθούν αναλυτικότερα για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομική στρατηγικής.

«Θα ελέγξουμε το χρέος»

Κατά τη σημερινή ομιλία του στη συνεδρίαση της ΟΚΕ, ο υπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα επιτύχει να ελέγξει το δημόσιο χρέος και αισιόδοξος ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην οικονομία, με βάση τα τριμηνιαία στοιχεία.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Οσο έχεις ελλείμματα αυξάνεται το χρέος

Γ. Παπακωνσταντίνου: Οσο έχεις ελλείμματα αυξάνεται το χρέος

«Αντίθετα από ό,τι λένε κάποιοι, πως δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος, εμείς θα το ελέγξουμε», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι αυτό θα επιτευχθεί με τη δημοσιονομική προσαρμογή (πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ), την ανάπτυξη (ονομαστικοί ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 2%), την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (1- 2% του ΑΕΠ για 5 χρόνια) και τους καλύτερους όρους δανεισμού, ως απόρροια των προηγουμένων. «Είναι εύκολο να στραβοπατήσει κανείς, αλλά αυτό δεν θα συμβεί όσο ακολουθούμε την πολιτική που έχουμε σχεδιάσει».

Κατά την ομιλία του εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η κυβέρνηση επιθυμεί να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών τα επόμενα χρόνια, εφόσον αποδώσει η μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

Στην αναφορά του στο τραπεζικό σύστημα, τόνισε ότι πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτό προϋποθέτει την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, δήλωσε «ανήσυχος και απαισιόδοξος» και τόνισε ότι «το κλίμα πρέπει να αλλάξει». Αναρωτήθηκε, παράλληλα, «εάν οι θυσίες πιάνουν τόπο και υπέρ ποίου;».

Τέλος, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης, αναρωτήθηκε «πόσες επικαιροποιήσεις του μνημονίου μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία και η μικρομεσαία επιχείρηση».

Β. Κορκίδης: Οποιος αποφεύγει το διάλογο βγαίνει χαμένος

Β. Κορκίδης: Οποιος αποφεύγει το διάλογο βγαίνει χαμένος

Όπως επεσήμανε, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να κάνουν ούτε καν μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό, καθώς είναι δέκτες της δυσπραγίας στην αγορά και επικαλέστηκε τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, από τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν κατά 33% τα «λουκέτα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γι αυτό, τόνισε, από τους βασικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου πρέπει να είναι η τόνωση της ανάπτυξης και η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα