Fitch: Προειδοποίηση για νέα υποβάθμιση της Ελλάδας

Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2011 16:03
UPD:16:05

Για το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης της Ελλάδας, καθώς και της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, προειδοποιεί η Fitch Ratings, σε περίπτωση που δεν επαληθευτούν οι προσδοκίες για ανάκαμψη από το β' εξάμηνο του 2011.

Για το ενδεχόμενο περαιτέρω υποβάθμισης της Ελλάδας, καθώς και της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, προειδοποιεί η Fitch Ratings στη νέα της έκθεση με τίτλο «Euro Area Sovereign Debt Snapshot» και θέμα τη δημοσιονομική κρίση στην ευρωζώνη.

Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος, οι χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης προβλέπεται να εισέλθουν σε τροχιά ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Σε περίπτωση, όμως, που οι προβλέψεις αυτές δεν επαληθευτούν, επιβάλλεται εκ νέου αξιολόγηση της μεσοπρόθεσμης πιστοληπτικής τους ικανότητας.

«Τα ενισχυμένα μέτρα σε επίπεδο ευρωπαϊκής πολιτικής, η δημοσιονομική λιτότητα και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό θα σημάνουν την αρχή του τέλους της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη», υπογραμμίζει ο Ντέιβιντ Ρίλεï, επικεφαλής του τμήματος Global Sovereign Ratings της Fitch. «Ωστόσο, εάν κάποια από αυτές τις προσδοκίες δεν επαληθευτεί, η κρίση θα διευρυνθεί και θα κλιμακωθεί», προειδοποιεί.

Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της Fitch λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τον κίνδυνο «μη ελεγχόμενης» διάλυσης της ευρωζώνης. Ωστόσο, παραδέχεται ότι η πολιτική βούληση για διατήρηση της ευρωζώνης παραμένει εξαιρετικά ισχυρή εν μέρει λόγω των σοβαροτάτων οικονομικών, χρηματοοικονομικών και πολιτικών επιπτώσεων μια τέτοιας διάλυσης.

Παρότι η Fitch δεν προσδοκά από την ευρωζώνη να εξελιχθεί σε μια πλήρως αυτόνομη οικονομική και πολιτική ένωση, θεωρεί ότι πρέπει να περιοριστεί ο εθνικός χαρακτήρας των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών μελών προκειμένου ενισχυθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και να περιοριστεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης σοβαρών ανισορροπιών που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ξανά την περιοχή.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα