Αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα και ανοδικούς κινδύνους για τις τιμές διαπιστώνει ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, επισημαίνοντας πως απαιτείται «υψηλή επαγρύπνηση».
«Απαιτείται υψηλή επαγρύπνηση με στόχο τη συγκράτηση των ανοδικών κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών», τόνισε ο Τρισέ στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ.
Ανέφερε εξάλλου ότι υπάρχει η αίσθηση μεταξύ των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου ότι είναι «πιθανή» μια αύξηση των επιτοκίων τον Απρίλιο. Αυτό, όμως, θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που θα δοθούν στη δημοσιότητα, πρόσθεσε.
«Δεν δεσμευόμαστε ποτέ προκαταβολικά» για οποιεσδήποτε μεταβολές στα επιτόκια, υπογράμμισε.
Νωρίτερα, τα μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ αποφάσισαν να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό του 1%. Σύμφωνα με τον Τρισέ, η απόφαση ήταν ομόφωνη.
Όπως τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ, οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αυξηθεί από την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον προηγούμενο μήνα, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της ανόδου στις τιμές των εμπορευμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ χρησιμοποιούσε τη φράση «υψηλή επαγρύπνηση» επανειλημμένως την περίοδο 2005-2007, τυπικά ένα μήνα πριν την αύξηση των επιτοκιών, αν και υπήρξαν κάποιες εξαιρέσεις.
Εκτός στόχου ο πληθωρισμός το 2011
Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα κινηθεί εκτός του στόχου της φέτος, πριν βρεθεί και πάλι κάτω από το όριο του 2% το 2012.
Βάσει των προβλέψεων της κεντρικής τράπεζας, ο πληθωρισμός αναμένεται στο 2,0-2,6% το 2011 - με ενδιάμεση τιμή το 2,3% - και στο 1,0-2,4% το 2012.
Τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ προέβλεπε πληθωρισμό μεταξύ 1,3% και 2,3% για το 2011 και 0,7% με 2,3% το 2012.
Υπενθυμίζεται ότι το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού εκτινάχθηκε στο 2,4% το Φεβρουάριο, ενώ οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν τον Ιανουάριο με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία της ευρωζώνης.
Θετική δυναμική στην οικονομία
Αναφορικά με την οικονομία της ευρωζώνης, ο Τρισέ τόνισε πως διαφαίνεται μια θετική δυναμική, αν και, όπως είπε, παραμένει σε αυξημένα επίπεδα η αβεβαιότητα.
Βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων της ΕΚΤ, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται στο 1,3-2,1% φέτος - με ενδιάμεση τιμή το 1,7% - έναντι 0,7-2,1% που είχε εκτιμηθεί το Δεκέμβριο.
Τον επόμενο χρόνο, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται μεταξύ 0,8% και 2,8%, με ενδιάμεση τιμή το 1,8%, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 0,6% έως 2,8%.