Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2011 06:22
UPD:07:16

Μεικτή πορεία ακολούθησαν οι ασιατικές μετοχές και τα συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό ομόλογα κινήθηκαν ανοδικά εν μέσω ανησυχιών ότι η Κίνα και η Ευρώπη ενδέχεται να σκληρύνουν τη νομισματική τους πολιτική. Το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε κατά τι χαμηλότερα από τα υψηλότερα επίπεδα 29 μηνών μετά τον βομβαρδισμό λιβυκών πολεμικών αεροσκαφών κοντά σε εγκαταστάσεις εξαγωγής πετρελαίου.

Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στις 138,08 μονάδες στις 11:23 π.μ. στο Τόκιο. Χθες στις ΗΠΑ ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε απώλειες 0,8%. Το πετρέλαιο υποχώρησε 0,2% και ο ψευδάργυρος αναρριχήθηκε έως 1,3% μετά τη χθεσινή υποχώρηση του δείκτη των έξι βιομηχανικών μετάλλων στο London Metal Exchange (LME) τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,4%. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 Index σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση και στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi ισχυροποιήθηκε 0,6%. Ανοδο 0,3% σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng, ενώ απώλειες 0,1% σημείωσε στην Κίνα ο Shanghai Composite Index.

Περίπου τέσσερις μετοχές σημείωναν σήμερα άνοδο σε κάθε τρεις που σημείωναν πτώση μεταξύ των μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον MSCI Asia Pacific.

Σήμερα στο Λονδίνο, ο ψευδάργυρος για παράδοση σε τρεις μήνες αναρριχήθηκε έως 1,3% φθάνοντας στις 2.400,25 δολ. ο μετρικός τόνος, ενώ άνοδο σημείωσαν χαλκός και αλουμίνιο, μετά την χθεσινή υποχώρηση του δείκτη των έξι βιομηχανικών μετάλλων στο LME σε ποσοστό 3,5%.

Οι ανά τον κόσμο κεντρικές τράπεζες επικεντρώνονται στο θέμα του πληθωρισμού καθώς η παγκόσμια οικονομία αποκτά δυναμική και ανοδικά κινούνται οι τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου.

Η Ινδία ενδέχεται να αναγκαστεί να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων εάν το αργό πετρέλαιο διατηρηθεί πάνω από τα 100 δολ. το βαρέλι για αρκετό χρονικό διάστημα και στραγγίξει τον λογαριασμό επιδοτήσεων της κυβέρνησης, δήλωσε χθες ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού της χώρας.

Πτωτικά για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες κινήθηκε το πετρέλαιο μετά την είδηση ότι ο Μουαμάρ Καντάφι προσφέρθηκε να εγκαταλείψει την εξουσία, αυξάνοντας τις εικασίες ότι οι συγκρούσεις ενδέχεται να σταματήσουν στην τρίτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου της Αφρικής.

Το αργό πετρέλαιο κινήθηκε πτωτικά από τα υψηλότερα επίπεδα στα οποία είχε να αναρριχηθεί από τον Σεπτέμβριο του 2008, σημειώνοντας απώλειες έως 0,9% και φθάνοντας στα 104,47 δολ. το βαρέλι μετά την είδηση που μετέδωσε το αλ-Τζαζίρα αναφορικά με την πρόταση του Μουαμάρ Καντάφι ότι θα αποχωρήσει από τη Λιβύη εάν υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του ιδίου και της οικογένειάς του. Το προσωρινό συμβούλιο των εξεγερθέντων απέρριψε την πρόταση, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο, χωρίς να αναφέρει την πηγή πληροφόρησής του.

Πτωτικά κινήθηκαν τα κρατικά ομόλογα της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας καθώς η ανησυχία για αύξηση του πληθωρισμού περιόρισε τη ζήτησή τους. Οι αποδόσεις των ομολόγων της Αυστραλίας δεκαετούς διάρκειας αυξήθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 5,56%, ενώ τα αντίστοιχα ομόλογα της Νέας Ζηλανδία, σημείωσαν άνοδο τριών μονάδων βάσης φθάνοντας στο 5,63%.

Στην Ιαπωνία τα κρατικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας κινήθηκαν πτωτικά, περιορίζοντας τη χθεσινή τους άνοδο, πριν από την αυριανή ανακοίνωση για τις παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στη χώρα που προβλέπεται ότι αυξήθηκαν τον Ιανουάριο για δεύτερο μήνα. Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας θα πουλήσει σήμερα ομόλογα τριακονταετούς διάρκειας αξίας 600 δισ. γιέν (7,3 δισ. δολ.).

Το ευρώ διαμορφώθηκε μόλις 0,5% από τα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών έναντι του ευρώ πριν από την ανακοίνωση για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, οι οποίες εκτιμάται ότι αυξήθηκαν τον Ιανουάριο, και εν μέσω προσδοκιών ότι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα επαναλάβουν την πρόθεσή τους για λήψη μέτρων έναντι της αύξησης των τιμών.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα άγγιξε το 1,3964 ανά δολάριο ΗΠΑ από 1,3968 χθες, μετά την αναρρίχησή του στο 1,4008 στις 4 Μαρτίου και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Νοεμβρίου του 2010.

Χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ είπε ότι οι ανά τον κόσμο κεντρικοί τραπεζίτες είναι ενωμένοι στο στόχο αποφυγής αύξησης των τιμών του πετρελαίου από την τροφοδότηση του ευρύτερου πληθωρισμού.

Σήμερα στη Βιέννη έχει προγραμματιστεί η ομιλία του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι. «Τα τρέχοντα χαμηλά επιτόκια θα διαμορφωθούν σε φυσιολογικά επίπεδα μόλις η οικονομική ανάκαμψη σταθεροποιηθεί», δήλωσε ο Νοβότνι τον περασμένο μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα