Υποχωρεί το αργό

Τρίτη, 08 Μαρτίου 2011 07:01

Πτωτικά για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες κινήθηκε το πετρέλαιο μετά την είδηση ότι ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι προσφέρθηκε να εγκαταλείψει την εξουσία αυξάνοντας έτσι τις εικασίες ότι οι συγκρούσεις ενδέχεται να σταματήσουν στην τρίτη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου της Αφρικής.

Το αργό πετρέλαιο υποχώρησε έως 0,9% μετά την είδηση που μετέδωσε το αλ-Τζαζίρα αναφορικά με την πρόταση του Μουαμάρ Καντάφι ότι θα αποχωρήσει από τη Λιβύη εάν υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του ίδιου και της οικογένειάς του. Το προσωρινό συμβούλιο των εξεγερθέντων απέρριψε την πρόταση, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο, χωρίς να αναφέρει την πηγή πληροφόρησής του. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News αυριανή έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας των ΗΠΑ ενδέχεται να δείξει αύξηση κατά ένα εκατ. βαρέλια των αμερικανικών αποθεμάτων αργού.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Απριλίου υποχώρησε έως 97 σεντς φθάνοντας στα 104,47 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex), και διαπραγματεύθηκε στα 104,95 δολ. στις 2:01 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ. Χθες, τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,02 δολ. φθάνοντας στα 105,44 δολ. το βαρέλι, και στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 26 Σεπτεμβρίου του 2008. Φέτος οι τιμές του αργού βρίσκονται 28% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Το μπρεντ για παράδοση Απριλίου υποχώρησε έως 28 σεντς φθάνοντας στα 114,76 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου.

Στις 3 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη πτωτικά κινήθηκε το πετρέλαιο μετά την πρόταση του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες για ειρήνευση στη Λιβύη. Εξ αιτίας της εξέγερσης η παραγωγή πετρελαίου στη χώρα της Βόρειας Αφρικής έχει μειωθεί έως ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με την International Energy Agency (ΙΕΑ). Η Λιβύη άντλησε σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg News 1,59 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο.

Οι τιμές των προϊόντων πετρελαίου αυξήθηκαν εν μέσω της εξέγερσης στη Λιβύη. Η βενζίνη σημείωσε άνοδο 11% στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) την εβδομάδα που πέρασε. Το καύσιμο κίνησης για παράδοση Απριλίου κινήθηκε σήμερα πτωτικά, υποχωρώντας έως 0,4% κα φθάνοντας στα 2,9926 δολ. το γαλόνι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η αυριανή έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας θα δείξει κατά πάσα πιθανότητα μείωση των αποθεμάτων κατά δύο εκατ. βαρέλια από τα 234,1 εκατ. βαρέλια. Αυτή θα είναι η τρίτη εβδομαδιαία μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα