«Κλειδί» για την επίτευξη των στόχων η επιμήκυνση

Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011 14:13
UPD:17:12

«Η επιμήκυνση της αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων των δανείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ θα είναι κρίσιμοι παράγοντες, ώστε να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους μας», τονίζει ο πρωθυπουργός.

Η μείωση του επιτοκίου και η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι αποφασιστικής σημασίας, ώστε να επιτύχει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς της στόχους, υπογραμμίζει ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στη Le Monde.

«Η επιμήκυνση της αποπληρωμής και η μείωση των επιτοκίων των δανείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ θα είναι κρίσιμοι παράγοντες, ώστε να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους μας», τονίζει ο πρωθυπουργός.

Εκτιμά, εξάλλου, ότι η συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης την Παρασκευή και η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 24 και στις 25 Μαρτίου «αποτελούν μία από τις τελευταίες ευκαιρίες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τις αγορές».

Ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων της.

Κληθείς να σχολιάσει τις εκτιμήσεις οικονομολόγων ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, ο Γ. Παπανδρέου εκτιμά ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν σε βάρος της αξιοπιστίας της χώρας και της υγείας του εθνικού, αλλα και ευρωπαϊκού, τραπεζικού συστήματος, ενώ θα προκαλούσε χιονοστιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε ένα μεγάλο αριθμό άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Επιπλέον, σημειώνει ο πρωθυπουργός, μία αναδιάρθρωση θα σήμαινε άμεση και σημαντική απώλεια για τα συνταξιοδοτικά ταμεία που έχουν επενδύσει τα χρήματα των συμπολιτών μας σε κρατικά ομόλογα. Το τίμημα θα ήταν πολύ βαρύ. Ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της οικονομίας, ο ύτε των τραπεζών, ούτε των πολιτών ούτε της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η αναδιάρθρωση δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη ούτε της Ελλάδος ούτε της Ευρώπης, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα, στο Παρίσι, με το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ενώ αμέσως μετά θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., την Παρασκευή το πρωί, και στη συνάντηση των ηγετών της Ευρωζώνης την ίδια μέρα αργά το απόγευμα.

Ο πρωθυπουργός έθεσε, χθες το βράδυ, στον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ την ελληνική θέση για μια «λύση - πακέτο» στο θέμα της συνολικής απάντησης της Ευρωζώνης στην κρίση δημόσιου χρέους. Μετά το τέλος της συνάντησης διάρκειας μιας ώρας, δεν έγιναν δηλώσεις ούτε από τον πρωθυπουργό ούτε από τον πρόεδρο της Ε.Ε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή, «η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, σκληρή και έχει μέλλον» (μέχρι την εαρινή Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου).

Μέρκελ: Δεν αρκεί η τριετία για να διορθώσει η Ελλάδα τα δημοσιονομικά της

Δεν αρκούν τρία χρόνια για να διορθώσει η Ελλάδα τα δημοσιονομικά της, δηλώνει η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα Bild.

Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, με το να επιμένει κανείς να αποκαταστήσει η Ελλάδα τη δημοσιονομική της ισορροπία εντός τριετίας, το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει νέα προβλήματα.

Αποκλείει παράλληλα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει εργαλεία για κάτι τέτοιο.

Υπογραμμίζει, τέλος, ότι η οποία βοήθεια σε επίπεδο ευρωζώνης για τα υπερχρεωμένα κράτη θα πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα, επιφυλασσόμενη του δικαιώματος της Γερμανίας να ασκήσει βέτο.

Το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής

Όσον αφορά στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης αναμένεται να καταλήξουν σε καταρχήν συμφωνία για το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας».

Σε επιστολή του προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ τονίζει: «Εύχομαι να φτάσουμε σε συμφωνία επί της αρχής, η οποία θα επισημοποιηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου».

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ο Χ. Βαν Ρόμπεϊ για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης

Ο Χ. Βαν Ρόμπεϊ για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης

Ο κ. Ρόμπεϊ σημειώνει ότι η συζήτηση των «17» θα επικεντρωθεί στο «συντονισμό των οικονομικών πολιτικών για την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση» και πως ο ίδιος μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για το θέμα αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο της κοινής πρότασης Μπαρόζο - Ρόμπεϊ για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, είναι «ηπιότερο» σε σχέση με την αρχική πρόταση που παρουσίασαν το Βερολίνο και το Παρίσι, καθώς δεν περιλαμβάνει τα επίμαχα σημεία που προκάλεσαν τις αντιδράσεις πολλών χωρών της ΕΕ, όπως την υποχρεωτική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την κατάργηση της ΑΤΑ των μισθών και τη μείωση των κρατικών χρεών με συνταγματική κατοχύρωση.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το Σύμφωνο, που αναμένεται να εγκρίνουν αύριο οι «17», θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση και θα μετονομαστεί σε «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και Σύγκλισης».

Σε ό,τι αφορά «τις υπόλοιπες πτυχές της συνολικής απάντησης στην κρίση χρέους της ευρωζώνης», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην επιστολή του, ζητά από τους «17» να αποτιμήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από την τελευταία τους συνάντησή στις 4 Φεβρουαρίου, τονίζοντας παράλληλα ότι επιθυμεί «να δοθούν οι βασικές κατευθύνσεις που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, ως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαρτίου.

Οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα καταλήξουν αύριο σε μία «κοινή δήλωση», η οποία θα αναφέρεται στην ανάγκη επίτευξης «συνολικής λύσης» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της λύσης αναμένεται να αποσαφηνίσει το Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

Η αυριανή Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ.

ΝΔ: Να μην προσπαθήσουν να στήσουν θριάμβους

Με αφορμή τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις του Πρωθυπουργού στο πλαίσιο των επικείμενων συνόδων κορυφής, ο Γιάννης Μιχελάκης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση.

«Λίγο αργά θυμήθηκε ο κ. Παπανδρέου να κάνει τον σκληρό, όταν για μήνες ήταν πειθήνιος και δεν διαπραγματευόταν το παραμικρό», παρατήρησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και προειδοποίησε πως δεν θα γίνει αποδεκτή «ως εθνική επιτυχία και αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης η περαιτέρω σκλήρυνση του Μνημονίου με κερασάκι την επιμήκυνση».

«Είμαστε οι πρώτοι που μιλούσαμε για όλα αυτά τα εργαλεία που είναι εργαλεία διαχείρισης του χρέους», τόνισε ο κ. Μιχελάκης, ξεκαθαρίζοντας πως αυτά δεν αρκούν για την έξοδο από την κρίση και πως «χρειάζεται χαλάρωση των μέτρων του Μνημονίου».

Συμπληρώνοντας πως όλα έχουν προαποφασιστεί, υπενθύμισε σχετικές δηλώσεις του Επιτρόπου Όλι Ρεν και υποστήριξε πως υπάρχει ήδη ένα θετικό πλαίσιο. «Ας μην προσπαθήσουν να στήσουν λοιπόν θριάμβους, όταν εμείς τα λέγαμε δεν μας άκουγαν. Πάνε να εμφανίσουν "μνημονιακό" τον Αντώνη Σαμαρά, όταν την υπογραφή του την έχει βάλει κάτω από το Μνημόνιο ο Γιώργος Παπανδρέου», είπε χαρακτηριστικά.

ΚΚΕ: Εμπαίζουν το λαό

«Οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ δεν αφορούν τη σωτηρία του λαού, αλλά το ποια μονοπώλια θα ωφεληθούν από τη σίγουρη πτώχευση που τον οδηγούν και από το βάθεμα της κρίσης», υποστηρίζει το ΚΚΕ.

«Το θέμα αυτή τη φορά είναι ότι ο λαός πρέπει να εγκαταλείψει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, να απομονώσει τελείως τα άλλα κόμματα της ΕΕ. Τον εμπαίζουν», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα