Κατ΄αρχήν συμφωνία επί του «Συμφώνου για το ευρώ»

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011 21:43
UPD:22:38

Σε κατ΄ αρχήν συμφωνία για την υιοθέτηση του «Συμφώνου για το Ευρώ» κατέληξαν οι 17 ηγέτες της Ευρωζώνης, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σε μήνυμά του στο twitter, χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο κ. Ρόμπεϊ σημειώνει ακόμη πως οι 17 ηγέτες συζητούν αυτήν την ώρα τα υπόλοιπα στοιχεία της ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση χρέους.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο τελικών συμπερασμάτων που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ επιθυμούν να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση των οικονομικών πολιτικών των χωρών, προκειμένου να αποφύγουν νέες κρίσεις χρέους στο μέλλον. Οι «17» δεσμεύονται ότι στο μέλλον θα συντονίζουν τις οικονομικές πολιτικές τους, όχι μόνο στον δημοσιονομικό τομέα, αλλά και στο φορολογικό, το μισθολογικό και τον συνταξιοδοτικό.

«Κάθε χρόνο, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα συμφωνούν, σε ανώτατο επίπεδο, σε συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες θα πρέπει να επιτευχθούν σε διάστημα 12 μηνών. Η επιλογή των μέτρων πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο θα αποτελεί ευθύνη των κυβερνήσεων», αναφέρεται στο σχέδιο του «Συμφώνου για το Ευρώ». Στη συνέχεια σημειώνεται ότι αυτές οι δράσεις θα αποτυπώνονται στα Εθνικά Προγράμματα Σταθεροποίησης και Μεταρρυθμίσεων, τα οποία τα κράτη μέλη θα υποβάλλουν ετησίως προς αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Συμβούλιο Eurogroup, στο πλαίσιο του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις Βρυξέλλες, το Σύμφωνο, εμμέσως πλην σαφώς, ζητεί συγκράτηση των μισθών, καθώς υπογραμμίζει ότι οι χώρες πρέπει «να διασφαλίζουν ότι οι μισθολογικές διευθετήσεις στο δημόσιο τομέα στηρίζουν τις προσπάθειες για ανταγωνιστικότητα στον ιδιωτικό τομέα». Επιπλέον, τονίζεται ότι για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, θα αξιολογείται η εξέλιξη των μισθών σε σχέση με την παραγωγικότητα. «Οι μονάδες του μισθολογικού κόστους θα ελέγχονται για μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο» και θα συγκρίνονται με αυτές που ισχύουν σε άλλα κράτη-μέλη, αναφέρει το Σύμφωνο. Αυτό θα ισχύει ανά οικονομικό τομέα (βιομηχανία και υπηρεσίες).

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, το Σύμφωνο τονίζει ότι θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι οποίες θα προωθούν την «ευελιξία με ασφάλεια» (flexicurity) στην αγορά εργασίας, τη μείωση της αδήλωτης εργασίας και τη διά βίου μάθηση. Επίσης, ενθαρρύνονται φορολογικές μεταρρυθμίσεις, όπως η μείωση του φορολογικού κόστους της εργασίας.

Επιπλέον, στο Σύμφωνο επισημαίνεται ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων τους και των συστημάτων υγείας και πρόνοιας. Οι μεταρρυθμίσεις, σε αυτό τον τομέα θα μπορούν να εξαρτηθούν από τη δημογραφική κατάσταση κάθε χώρας. Δηλαδή το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να είναι συνάρτηση του προσδόκιμου ζωής που ισχύει σε κάθε χώρα.

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια οικονομικά, οι χώρες καλούνται να υιοθετήσουν μηχανισμούς που θα βάλουν «φρένο στο χρέος» και υποχρεώνονται να λάβουν μέτρα όταν το χρέος ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο.

Τέλος, το Σύμφωνο τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός των φορολογικών πολιτικών. «Η διαμόρφωση μιας κοινής φορολόγησης για τις επιχειρήσεις θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να προχωρήσουμε, προκειμένου να εγγυηθούμε τη συνοχή των εθνικών φορολογικών συστημάτων, σεβόμενοι τις εθνικές στρατηγικές φορολόγησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν συνιστά όρο για οποιαδήποτε συμφωνία»

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές επιδιώξεις, για την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η χώρα μας από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, τόνισε πως η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με στόχο την άντληση 50 δισ. ευρώ έως το 2015 είναι απόφαση της κυβέρνησης και δεν συνιστά όρο του μνημονίου ούτε οποιασδήποτε άλλης συμφωνίας.

Ο κ. Πεταλωτής σχολίαζε τις αναφορές της Γερμανίδας καγκελαρίου περί παροχής βοήθειας στην Ελλάδα (με τη μείωση των επιτοκίων) υπό τον όρο της προώθησης ιδιωτικοποιήσεων.

Σημείωσε ακόμη πως αν στο σημερινό ανακοινωθέν της Συνόδου υπάρχει αναφορά σε μείωση των επιτοκίων, αυτό θα είναι επιτυχία, επισημαίνοντας πως η χώρα μας επιθυμεί να υπάρξει απόφαση σήμερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα