Μειώθηκαν τα spreads των ομολόγων της ευρωζώνης

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011 13:07

Πτώση σημείωσαν σήμερα τα spreads των ομολόγων της ευρωζώνης, μετά τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών την Παρασκευή στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε ενίσχυση του ταμείου διάσωσης. Ισχυρές πιέσεις εξακολουθεί να ασκεί, ωστόσο, η αγορά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για λήψη περισσότερων μέτρων.

Πτώση σημείωσαν σήμερα τα spreads των ομολόγων της ευρωζώνης, μετά τη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών την Παρασκευή στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε ενίσχυση του ταμείου διάσωσης.

Το πακέτο των μέτρων που αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Παρασκευή προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση των όρων δανεισμού της Ελλάδας, γεγονός που αιφνιδίασε τις αγορές καθώς πολλοί ήταν οι αναλυτές που περίμεναν ότι θα επικρατήσουν αναβλητικές διαθέσεις στη συνεδρίαση της ευρωζώνης.

«Είναι ιδιαίτερα θετικό για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα και η μείωση του τοκομεριδίου κάνει πραγματικά τη διαφορά», σχολιάζει ο Glenn Marci της DZ.

Τα spreads των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών bund έχουν υποχωρήσει κατά 29 μονάδες βάσης, ενώ για τα ομόλογα των ισπανικών, ιταλικών και πορτογαλικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 10-13 μονάδες βάσης.

Τα ομόλογα ιρλανδικού δημοσίου σημείωσαν υποαποδόσεις, καθώς δεν η χώρα δεν πέτυχε βελτίωση των όρων δανεισμού της στη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών. Ίσως κάτι τέτοιο να συμβεί στη σύνοδο κορυφής στο τέλος του μήνα, υπό την προϋπόθεση όμως της επιβολής κοινού εταιρικού φόρου, κάτι στο οποίο η Ιρλανδία αντιστέκεται σθεναρά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα