Με γρήγορες διαδικασίες το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων

Στόχος η έξοδος στις αγορές το 2012
Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011 14:48
UPD:18:18

Έως τα τέλη του μήνα θα είναι έτοιμο ένα λεπτομερές σχέδιο αποκρατικοποιήσεων για το 2011, το 2012 και το 2013 και θα εγκριθεί από τη διυπουργική επιτροπή και το υπουργικό Συμβούλιο.

Αυτό έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς για το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ ως το 2015.

Μιλώντας στο Reuters, διευκρίνισε ότι οι πρώτοι στόχοι σε αυτό το μέτωπο είναι η ΔΕΠΑ, τα κρατικά λαχεία και η επέκταση της σύμβασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Σε δηλώσεις του μετά τη λήξη του Συμβουλίου Ecofin στις Βρυξέλλες, ανέφερε ακόμη πως μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί και η σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής - με χρονικό ορίζοντα το 2015 - πρόγραμμα που, όπως ανέφερε, ο υπουργός, θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με τα πολιτικά κόμματα και με τους κοινωνικούς εταίρους.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, η αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είναι προαπαιτούμενα για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.

Στόχος η έξοδος στις αγορές το αργότερο έως το 2012

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας, ο υπουργός σημείωσε πως στόχος της Ελλάδας είναι να βγει στις αγορές και να δανείζεται υπό κανονικούς όρους το 2012, αν όχι ως το τέλος του 2011.

Όπως εκτίμησε ο υπουργος, μετά τις σημαντικές αποφάσεις που έλαβαν για την Ελλάδα και την ευρωζώνη οι ηγέτες των χωρών του ευρώ στις 11 Μαρτίου, «το τοπίο είναι πολύ διαφορετικό». Τόσο η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, όσο και η μείωση του επιτοκίου, που αποφασίστηκε την περασμένη Παρασκευή, αφορούν το σύνολο των δανείων 80 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης, διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών για να σημειώσει πως η επιμήκυνση μεταφέρει περί τα 50 δισ. ευρώ από δύο δύσκολες χρονιές (το 2014 και το 2015) στα μελλοντικά χρόνια, ενώ η μείωση του επιτοκίου μειώνει κατά περίπου 6 δισ. ευρώ τους τόκους που πρέπει να πληρώσει η χώρα.

«Και οι δύο αποφάσεις στέλνουν μήνυμα βιωσιμότητας στις διεθνείς αγορές», υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ότι αντίστοιχη επιμήκυνση εξετάζεται και από την πλευρά του ΔΝΤ για τα 20 δισ. ευρώ που πρόκειται να δανείσει στην Ελλάδα, αλλά και για τα 10 δισ. που έχουν ήδη χορηγηθεί στη χώρα.

Ενδεχόμενη προσφυγή στον EFSF το 2012 δεν συνεπάγεται καινούριο Μνημόνιο

Όσον αφορά την απόφαση σχετικά με τη δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού τη χαρακτήρισε πολύ σημαντική για τη χώρα μας, σημείωσε ότι στην υποθετική περίπτωση που το 2012 η Ελλάδα απευθυνθεί στο Μηχανισμό για να αγοράσει τα κρατικά της ομόλογα, δεν συνεπάγεται καινούριο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το 2012 η Ελλάδα θα χρειαστεί περί τα 66 δισ. ευρώ, εκ των οποίων θα λάβει από τα δάνεια της ευρωζώνης και του ΔΝΤ 24 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, στόχος της Ελλάδας είναι να βγει στις αγορές και να δανείζεται υπό κανονικούς όρους το 2012, αν όχι ως το τέλος του 2011.

Aναφερόμενος στις ευρύτερες αποφάσεις για το Μηχανισμό Στήριξης της ευρωζώνης, ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωστοποίησε ότι απομένουν κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες θα πρέπει να αποσαφηνιστούν, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι στα θέματα που αφορούν άμεσα την Ελλάδα δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα.

Η Ε.Ε., εκτίμησε, πέρασε την πρώτη φάση πυρόσβεσης στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την Ελλάδα και στη συνέχεια με την Ιρλανδία και κινδύνευαν να επεκταθούν και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, και πλέον συμπληρώνει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, της ανταγωνιστικότητας και της διαχείρισης του χρέους στην ευρωζώνη.

Έκτακτο Eurogroup στις 21/3

Όπως εξάλλου έκανε γνωστό, στις 21 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτο υπουργικό Συμβούλιο Eurogroup στις Βρυξέλλες, ούτως ώστε όλα να είναι έτοιμα πριν από το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στο σημείο αυτό ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις 25 Μαρτίου οι ευρωπαίοι ηγέτες θα αποτυπώσουν σε επίσημα κείμενα τις αποφάσεις της περασμένης Παρασκευής.

ΛΑΟΣ: Η Ελλάδα δεν είναι κτήμα κανενός

Αναφερόμενος στο προωθούμενο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Εμείς προτείνουμε να θέσει ο καθένας τη δική του πρόταση και να επιλεγεί η καλύτερη. Η Ελλάδα δεν είναι κτήμα κανενός».

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τις αποφάσεις της άτυπης Συνόδου Κορυφής δεν μπορούν να αλλάξουν το πραγματικό περιεχόμενο των αποφάσεων που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες. Δεν μπορούν να αλλάξουν το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση συναποφάσισαν ένα ευρωπαϊκό μνημόνιο που θα δεσμεύει τους λαούς της Ευρώπης με νέα μέτρα λιτότητας, ανεργίας και διάλυσης του κοινωνικού κράτους, σχολίασε ο ΣΥΝ, σημειώνοντας ότι το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας αποτελεί «συνειδητή πολιτική επιλογή» της κυβέρνησης του ΛΑ.Ο.Σ. και της ΝΔ «και όχι ένα αποτέλεσμα της διαπραγματευτικής της ανικανότητας».

«Η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, οι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικής σημασίας δημόσιων επιχειρήσεων, τα νέα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση ενάντια στους μισθωτούς και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, συνιστούν την «επιτυχία» της κυβέρνησης και όσων τη στηρίζουν», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΥΝ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος «Δημοκρατική Συμμαχία» Γιάννης Οικονόμου, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

Δημοκρατική Συμμαχία: Να υπάρξει εθνική συνεννόηση

Την ανάγκη να υπάρξει εθνική συνεννόηση υπογράμμισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιάννης Οικονόμου.

«Μετά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, είναι φανερό ότι η απόδοση της βοήθειας που μας δίνει η Ευρώπη εξαρτάται από το αν και με ποια ταχύτητα θα προχωρήσουν οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας» σημείωσε και με αφορμή την αυριανή ενημέρωση της Βουλής από τον Πρωθυπουργό πρόσθεσε:

«Στo πλαίσιο αυτό, η αυριανή συζήτηση στη Βουλή είναι σημαντικό να μην εξελιχθεί σε μια από τα ίδια και το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του να αποδείξει ότι είναι ώριμο να πάρει αποφάσεις και να παράξει αποτελέσματα στην κατεύθυνση μείωσης του κράτους και της παρέμβασης του στην οικονομία. Έχει σημασία να υπάρξει εθνική συνεννόηση και αυτή να αποκτήσει περιεχόμενο με βάση την πρόταση μας οι πολιτικές αλλαγών και μεταρρυθμίσεων να συμφωνηθούν και να ψηφιστούν με πλειοψηφία 180 βουλευτών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα