«Θα θέλαμε πιο γενναίες αποφάσεις από την Ευρώπη»

Oμιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή για τις αποφάσεις των Βρυξελλών
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011 10:38
UPD:19:47

Η Ελλάδα θα ήθελε πιο τολμηρές αποφάσεις από την ΕΕ, όπως είναι το ευρωομόλογο, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, ενημερώνοντας την Ολομέλεια του Σώματος για τις αποφάσεις των Βρυξελλών.

Η Ελλάδα θα ήθελε πιο τολμηρές αποφάσεις από την ΕΕ, όπως είναι το ευρωομόλογο, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός, ενημερώνοντας την Ολομέλεια του Σώματος για τις αποφάσεις των Βρυξελλών.

Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για δύσκολη διαπραγμάτευση και μία δύσκολη μάχη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ωστόσο, όπως είπε, απευθυνόμενος στους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, «πετύχαμε αυτά που σας είπα ότι θα διεκδικούσαμε». «Παρουσιάσαμε τα πολλά δύσκολα που κάναμε. Εξηγήσαμε στους εταίρους μας ότι το να πετύχει η δύσκολη προσπάθεια είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης. Ζήτησα να ληφθούν οι αποφάσεις που θα επιβραβεύσουν τη δύσκολη προσπάθεια που κάνουμε. Διεκδικήσαμε μια συνολική λύση και όχι τη σαλαμοποίηση της διαπραγμάτευσης», παρατήρησε ο Πρωθυπουργός. Αφού απαρίθμησε τι πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, ευχήθηκε να ενταχθεί στο συντομότερο δυνατό και η Ιρλανδία στους ευνοϊκούς όρους του μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ακόμη ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην πρόσφατη Σύνοδο της Ευρωζώνης, είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές και τους κερδοσκόπους που πόνταραν στην χρεοκοπία της χώρας.

Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε δύσβατο το δρόμο για να βγούμε από την κρίση, ωστόσο απαντώντας σε όσους μίλησαν για αδιέξοδο, απάντησε ότι «βρήκαμε διέξοδο και χαράξαμε πορεία».

Βήμα - βήμα θα φέρουμε την ανάπτυξη και θα μειώσουμε το χρέος μας, το οποίο δεν θα αφήσουμε να περάσει στις επόμενες γενιές διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός. Στόχος, είπε, είναι κάθε μέρα να κάνουμε ένα βήμα στη μεγάλη μας πορεία και ένα τέτοιο βήμα κάναμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να προσθέσει: Μετά το σταθμό αυτό συνεχίζουμε πιο δυνατοί, σε περιβάλλον μεγαλύτερης ασφάλειας, τα προβλήματα όμως δεν έχουν λυθεί, έχουμε μπροστά μας πολλά να κάνουμε. Η λύση πλέον βρίσκεται στα χέρια μας. Οι αλλαγές στη συνέχεια της διαδρομής θα απελευθερώσουν πολλούς αλλά θα θίξουν προνόμια και παλιά κατεστημένα. Στη διαδρομή μας θα έχουμε δυσκολίες, αλλά το μονοπάτι γίνεται πιο εύκολο χάρη στις καθημερινές αλλαγές που φέρνουν καρπούς, αλλαγές που θα θίξουν κατεστημένα και όσα θεωρούνται κεκτημένα.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε εξάλλου σημαντικό όταν πηγαίνει κανείς σε μια διαπραγμάτευση να υπάρχει η εθνική στήριξη και κάλεσε την αντιπολίτευση να καταθέσει δημιουργικές προτάσεις και να προσέλθει στο διάλογο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής.

«Από την αντιπολίτευση περιμένω δημιουργικές προτάσεις», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «άλλο η πολιτική και άλλο ένα πολιτικό σύστημα που τρώγεται με τα ρούχα του όταν διακυβεύεται το μέλλον της χώρας και σε όσους αρνούνται το διάλογο και ειδικά τη ΝΔ, σας καλώ να έρθετε σε διάλογο και για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής».

Κόντρα σε υψηλούς τόνους στις δευτερολογίες

Η Νέα Δημοκρατία μιλάει για ανάπτυξη αλλά μας άφησε μόνο χρέος, παρατήρησε ο Πρωθυπουργός, απαντώντας κατά τη δευτερολογία του σε όσα του καταλόγισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1944535 .

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Μιλάτε για ανάπτυξη αλλά τι μας άφησε η ΝΔ; Χρέος, χρέος και πάλι χρέος 150 δισ. σε 5,5 χρόνια αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ. Που είναι η ανάπτυξη;» διερωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου.

«Μπροστά στο χρέος - χρέος - χρέος θα περιμέναμε (από τη ΝΔ) υπεθυνότητα - υπεθυνότητα - υπευθυνότητα», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, στηλιτεύοντας τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απευθυνόμενος εξάλλου στον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. με αφορμή τις παραινέσεις τους προς τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: Δεν είμαστε ίδιοι κ. Καρατζαφέρη, εμείς δεν αφήσαμε τη χώρα με ένα τέτοιο χρέος, εμείς αναλάβαμε την ευθύνη να σώσουμε τη χώρα.

Συνεχίζοντας την κριτική του στον πρόεδρο της ΝΔ, ο Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως «όσο πιο λυσσαλέα είναι η επίθεση, τόσο χάνετε σε αξιοπιστία, γίνεστε κήρυκες της απαισιοδοξίας και ταυτίζεστε με τον παλιό σας εαυτό, την κυβέρνηση Καραμανλή».

Τα αποτελέσματα ήταν θετικά, ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός, διορθώνουμε σφάλματα που μας άφησε πίσω της η ΝΔ, ξεπερνάμε χρεοκοπημένες λογικές που εσείς πρεσβεύατε και μίλησε για ιστορική ευθύνη όλων των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

«Έχετε αθεράπευτη εμμονή ότι για όλα φταίει η ΝΔ, κινήστε κυκλοθυμικά και μας μιλάτε για σύμπλευση όταν χθες κάνατε πρωτοφανή υβρεολόγιο ενάντια στη ΝΔ», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Μίλησα για ανάπτυξη γιατι υποχρέωση μου είναι να κοιτάω το αύριο», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Θέλετε να συμπλεύσουμε, αλλά πρέπει πρώτα να πλεύσουμε, όμως η δικιά σας πολιτική λέει ότι πρέπει να βυθιστούμε μαζί».

Απαντώντας στις κατηγορίες του Πρωθυπουργού για τη διόγκωση του χρέους από τη ΝΔ, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως το «χρέος είναι ιστορικό παιδί του ΠΑΣΟΚ, ενώ έκανε λόγο για θράσος του κ. Παπανδρέου όταν μίλησε για πελατειακές σχέσεις. «Γιατί δεν βάλατε τα παιδιά του κ. Ραγκούση που έκαναν την απογραφή, να δουν πότε διορίστηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι;» διερωτήθηκε και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι σήμερα μιλάει για υπευθυνότητα όταν στην αντιπολίτευση έλεγε όχι σε όλα. Μη μιλάτε για υπευθυνότητα όταν χθες στελέχη σας έκαναν υπαινιγμούς ότι πίσω από τα e-mail περί χρεοκοπίας κρύβονται στελέχη της ΝΔ, είναι αθλιότητες κάνετε τυχοδιωκτικά το άσπρο μαύρο για να περνάτε το φόβο στον ελληνικό λαό, παρατήρησε ο κ. Σαμαράς.

Γ. Καρατζαφέρης: Συγνώμη στο λαό να πουν Παπανδρέου - Σαμαράς

«Ακούω τον αποδράσαντα αρχηγό της ΝΔ να λέει ανάπτυξη ανάπτυξη ανάπτυξη και να ανταπαντάτε χρέος χρέος χρέος», ανέφερε κατά τη δευτερολογία του ο Γιώργος Καρατζαφέρης. «Και οι δύο», πρόσθεσε, «πρέπει να ανεβείτε στο βήμα και να πείτε στο λαό συγγνώμη συγγνώμη συγγνώμη». «Σας αφήνουμε στο περιθώριο», τόνισε αναφερόμενος τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ, «σας προσπερνάμε ο λαός έχει καταλάβει ότι ο ΛΑΟΣ μπορεί να βγάλει τη χώρα από την ύφεση».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Εν τω μεταξύ, από το Βερολίνο, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως οι αποφάσεις του έκτακτου Συμβουλίου της ΕΕ την περασμένη Παρασκευή για τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση αποπληρωμής της βοήθειας από την Ελλάδα ελήφθησαν στη βάση της θετικής αποτίμησης για την εφαρμογή του μνημονίου και της εξαγγελίας της Ελλάδας για ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει τοποθέτηση του επικεφαλής του προσωρινού Ταμείου Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος φέρεται να δήλωσε το πρωί στην επιτροπή δημοσιονομικών της γερμανικής βουλής ότι «δεν θεωρεί αναγκαστικά επιβεβλημένη» την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας. «Η αναγκαιότητα αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα δεν είναι προδιαγεγραμμένη και επ' ουδενί αναπότρεπτη. Η εκτίμηση των αγορών για την πορεία της οικονομίας έχει μεγάλες διακυμάνσεις» σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ.

Ερωτηθείς σχετικά από το ΑΠΕ, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε στη δήλωση ότι «περί αναδιάρθρωσης δεν έγινε λόγος την Παρασκευή (σ.σ. στο Συμβούλιο της ΕΕ) και σήμερα εκτιμώ ότι η κατάσταση δεν έχει αλλάξει».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα