Διαξιφισμοί και υψηλοί τόνοι στη Βουλή

Γ. Παπανδρέου: Ξεπερνάμε τις χρεοκοπημένες λογικές της ΝΔ
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2011 13:57
UPD:15:05
ΑΠΕ - ΜΠΕ

A- A A+

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν το πρωί οι πολιτικοί αρχηγοί κατά την ενημέρωση της Ολομέλειας της Βουλής για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών από τον Πρωθυπουργό.

Οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη διάρκεια των δευτερολογιών, με τον κ. Παπανδρέου να εξαπολύει επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος νωρίτερα του είχε καταλογίσει ότι κατέφυγε στο μνημόνιο «χωρίς να διαπραγμευτεί το παραμικρό».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Μιλάτε για ανάπτυξη αλλά τι μας άφησε η ΝΔ; Χρέος, χρέος και πάλι χρέος 150 δισ. σε 5,5 χρόνια αυτή ήταν η πολιτική της ΝΔ. Πού είναι η ανάπτυξη;» διερωτήθηκε από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου. «Μπροστά στο χρέος - χρέος - χρέος θα περιμέναμε (από τη ΝΔ) υπεθυνότητα - υπεθυνότητα - υπευθυνότητα», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, στηλιτεύοντας τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απευθυνόμενος εξάλλου στον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. με αφορμή τις παραινέσεις τους προς τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1944549 , ο κ. Παπανδρέου τόνισε: Δεν είμαστε ίδιοι κ. Καρατζαφέρη, εμείς δεν αφήσαμε τη χώρα με ένα τέτοιο χρέος, εμείς αναλάβαμε την ευθύνη να σώσουμε τη χώρα.

Κλιμακώνοντας την κριτική του στον πρόεδρο της ΝΔ, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «όσο πιο λυσσαλέα είναι η επίθεση, τόσο χάνετε σε αξιοπιστία, γίνεστε κήρυκες της απαισιοδοξίας και ταυτίζεστε με τον παλιό σας εαυτό, την κυβέρνηση Καραμανλή».

Τα αποτελέσματα ήταν θετικά, διορθώνουμε σφάλματα που μας άφησε πίσω της η ΝΔ, ξεπερνάμε χρεοκοπημένες λογικές που εσείς πρεσβεύατε, πρόσθεσε και μίλησε για ιστορική ευθύνη όλων των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Η αντιπαράθεση χτύπησε εκ νέου «κόκκινο», όταν λαμβάνοντας το λόγο για δεύτερη φορά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «αθεράπευτη εμμονή» του Πρωθυπουργού ότι για όλα φταίει η ΝΔ. Κινήστε κυκλοθυμικά και μας μιλάτε για σύμπλευση όταν χθες κάνατε πρωτοφανή υβρεολόγιο ενάντια στη ΝΔ», αντέτεινε.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Διευκρίνισε επίσης ότι μίλησε για ανάπτυξη γιατί υποχρέωσή του είναι, όπως είπε, να κοιτάζει το αύριο. «Θέλετε να συμπλεύσουμε, αλλά πρέπει πρώτα να πλεύσουμε, όμως η δικιά σας πολιτική λέει ότι πρέπει να βυθιστούμε μαζί», πρόσθεσε.

Απαντώντας στις κατηγορίες του Πρωθυπουργού για τη διόγκωση του χρέους από τη ΝΔ, ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως το «χρέος είναι ιστορικό παιδί του ΠΑΣΟΚ, ενώ έκανε λόγο για θράσος του κ. Παπανδρέου όταν μίλησε για πελατειακές σχέσεις.

«Γιατί δεν βάλατε τα παιδιά του κ. Ραγκούση που έκαναν την απογραφή, να δουν πότε διορίστηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι;» διερωτήθηκε και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι σήμερα μιλάει για υπευθυνότητα όταν στην αντιπολίτευση έλεγε όχι σε όλα. Μη μιλάτε για υπευθυνότητα όταν χθες στελέχη σας έκαναν υπαινιγμούς ότι πίσω από τα e-mail περί χρεοκοπίας κρύβονται στελέχη της ΝΔ, είναι αθλιότητες κάνετε τυχοδιωκτικά το άσπρο μαύρο για να περνάτε το φόβο στον ελληνικό λαό, παρατήρησε ο κ. Σαμαράς.

Αλ. Παπαρήγα: Δεν θα δώσουμε καμία συναίνεση

«Δεν θα δώσουμε καμία συναίνεση», διαμήνυσε κατά τη δευτερολογία της η γ.γ.της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι πατριωτικό καθήκον να σταθούμε δίπλα στην οποιανδήποτε ελληνική κυβέρνηση που διαπραγματεύεται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Εκανε επίσης λόγο για εύθραστη πολιτική συμφωνία που έγινε στις Βρυξέλλες και θα επικυρωθεί στις 25 Μαρτίου στη Σύνοδο Κορυφής, εκτιμώντας ωστόσο ότι «δεν θα κρατήσει πολύ, λόγω των οξύτατων ανταγωνισμών που υπάρχουν ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ».

Πρόκειται, όπως είπε για μια πολιτική συμφωνία που δεν πατάει στην οικονομική καπιταλιστική πραγματικότητα, ενώ κάλεσε τον ελληνικό λαό να λάβει υπόψη του αυτή τη παράμετρο και να παλέψει για να αποτρέψει τα χειρότερα που είναι προσχεδιασμένα σε βάρος του.

Γ. Καρατζαφέρης: Συγνώμη στο λαό να πουν Παπανδρέου - Σαμαράς

«Ακούω τον αποδράσαντα αρχηγό της ΝΔ να λέει ανάπτυξη-ανάπτυξη-ανάπτυξη και να ανταπαντάτε χρέος-χρέος-χρέος», σχολίασε κατά τη δευτερολογία του ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Κάλεσε επίσης τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να ανέβουν στο βήμα και να πουν στο λαό «συγγνώμη συγγνώμη συγγνώμη». «Σας αφήνουμε στο περιθώριο», τόνισε αναφερόμενος τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στη ΝΔ, «σας προσπερνάμε ο λαός έχει καταλάβει ότι ο ΛΑΟΣ μπορεί να βγάλει τη χώρα από την ύφεση».

Αλ. Τσίπρας: Τεχνητό σχέδιο πόλωσης

Εντονα επικριτικός κατά του Πρωθυπουργού εμφανίστηκε κατά τη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας στις 11 του Μάρτη δεν πήγε για να διαπραγματευθεί, διότι είχε δώσει από πριν τη συγκατάθεσή του ότι θα στηρίξει οποιαδήποτε επιθυμία της κυρίας Μέρκελ», τόνισε, ενώ σχολιάζοντας τα όσα διημείφθησαν μεταξύ των κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ένα «τεχνητό σχέδιο πόλωσης».

«Αυτό που είδαμε σήμερα ήταν ένα πανηγύρι το οποίο θα δούμε ξανά και ξανά. Στήνετε ένα σκηνικό ελεγχόμενης πόλωσης με τη Νέα Δημοκρατία για να οδηγήσετε την χώρα προφανώς σε εκλογική αναμέτρηση, όπου προσδοκάτε να βγάλετε μια ελεγχόμενη συναίνεση, η οποία θα μας οδηγήσει στην περιβόητη ελεγχόμενη χρεοκοπία», επισήμανε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ήδη έχει προεξοφλήσει ότι θα βυθίσει την ελληνική κοινωνία στη δίνη της κρίσης.

Διαξιφισμοί Αντ. Σαμαρά-Γ. Καρατζαφέρη

Εντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη, με σημείο αιχμής άρθρο του συνεργάτη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Φαήλου Κρανιδιώτη.

Κατά την ομιλία του ο κ. Καρατζαφέρης κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να πάρει θέση για το επίμαχο άρθρο, στο οποίο, όπως είπε εξυβρίζεται ο ίδιος και περιλαμβάνονται υποτιμητικά σχόλια για την εφημερίδα Καθημερινή και τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Αν στηρίξετε τον κ. Κρανιδιώτη θα είστε ίδιος μ’ αυτόν. Πιστεύω πως από το βήμα της Βουλής θα καταγγείλετε αυτές τις πράξεις, που μειώνουν την παράταξη, αυτή που υπηρετήσατε για ένα διάστημα και υπηρετείτε ξανά», επισήμανε.

Εντονη ήταν η αντίδραση του κ. Σαμαρά, ο οποίος κατά τη δευτερολογία του σημείωσε με νόημα ότι η «ΝΔ ούτε υβρίζει, ούτε κάνει κολοτούμπες, ούτε προβοκάρει». «Ξέρετε καλά ποιοι εκφράζουν τη ΝΔ και συνεπώς η ερώτησή σας επιστρέφεται. Δεν περνάνε αυτά κ. Καρατζαφέρη, αλλού να τα κάνετε. Μήπως αντί ΛΑΟΣ είστε λαγός κ. Καρατζαφέρη;», συμπλήρωσε.

«Έχω την εντύπωση ότι κάποιος έγινε λαγός και έφυγε», απάντησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, σημειώνοντας πως αντιλαμβάνεται την ταραχή του αρχηγού της ΝΔ, μετά την τελευταία δημοσκόπηση, που όπως είπε, παρουσιάζει τον Λαίκό Ορθόδοξο Συναγερμό ως το πιο δημοφιλές κόμμα της αντιπολίτευσης.

«Δεν μπορεί αυτό το κόμμα να έχει άνοδο 50% μέσα σε ένα μήνα, όπως και να το κάνουμε σπάει νεύρα, οι αρχηγοί όμως πρέπει να έχουν ατσάλινα νεύρα», συνέχισε. «Σας αφήνουμε στο περιθώριο (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) σας προσπερνάμε. Ο λαός έχει καταλάβει ότι ο ΛΑΟΣ μπορεί να βγάλει τη χώρα από την ύφεση», κατέληξε.

Ο ΛΑΟΣ επανήλθε με νεότερη ανακοίνωσή του, με την οποία επισημαίνει ότι «κάποιοι επιμένουν να αχθοφορούν τα γνωρίσματα του… λαγού». Στην προγραμματισμένη και συμφωνημένη ως προς την ημερομηνία και από τη ΝΔ συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το Δημογραφικό, την προσεχή Δευτέρα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε αδυναμία προφασιζόμενος ταξίδι στις Βρυξέλλες, τονίζει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Ο... λαγός το βάζει στα πόδια και τη Δευτέρα από τη Βουλή».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή