Στο 14,2% η ανεργία

Στο τέταρτο τρίμηνο
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011 06:01
UPD:12:44

Στο 14,2% ανήλθε στο τέταρτο τρίμηνο του 2010 η ανεργία από 12,4% στο τρίτο τρίμηνο και 10,3% στο τέταρτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Στο 14,2% ανήλθε στο τέταρτο τρίμηνο του 2010 η ανεργία από 12,4% στο τρίτο τρίμηνο και 10,3% στο τέταρτο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε ποτέ από το 1998, όταν η στατιστική υπηρεσία άρχισε να δημοσιεύει τριμηνιαία στοιχεία ανεργίας.

Το μέσο ποσοστό της ανεργίας για το 2010 ανήλθε στο 12,5%, τρεις ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το 2009.

Το ισχυρότερο πλήγμα στην απασχόληση καταγράφεται στις κατασκευές, όπου ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 12% σε ετήσια βάση στους 298.600 απασχολούμενους.

«Το πρώτο τρίμηνο του 2011 αναμένεται να είναι ακόμα δυσκολότερο, η κατάσταση εξαιρετικά δυσμενής, καθώς η σχετική αντοχή του κλάδου εμπορίου περιορίζεται», δήλωσε στο Reuters ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος στην Εθνική Τράπεζα.

Όπως προκύπτει και από τα μηνιαία στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιευτεί, η ηλικιακή κατηγορία που πλήττεται περισσότερο είναι οι νέοι 15-29 ετών, με ποσοστό 28% από 20,4% την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σε επίπεδο περιφέρειας, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρήθηκε στις Ιόνιες Νήσους με 18,1% και την Δυτική Μακεδονία με 17,4%.

Στην Ευρωζώνη, το ποσοστό ανεργίας είχε διαμορφωθεί τον Ιανουάριο στο 9,9%.

Απόκρουση των αντεργατικών πολιτικών ζητεί ο ΣΥΝ

Κάλεσμα στα εργατικά συνδικάτα να αγωνιστούν για να μπουν αποτελεσματικοί φραγμοί «στο εργοδοτικό πογκρόμ απολύσεων» απηύθυνε το μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Στρατούλης, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία.

«Οι πολιτικές της σκληρής λιτότητας και των αντεργατικών μέτρων της τρόικας και της κυβέρνησης και η κατεδάφιση της εργατικής νομοθεσίας (πιο εύκολες και πιο φτηνές απολύσεις) οδηγούν σε πρωτοφανή ύφεση, σε απόλυτη καταστροφή τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες και σε αύξηση τα ανεργίας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 40%», τονίζει σε σχετική του ανακοίνωση.

Κρούει ακόμη τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας μετά την κύρωση και η εφαρμογή του «συμφώνου για το ευρώ», που, όπως εκτιμά, «καταδικάζει όλους τους λαούς της Ευρώπης σε διαρκή λιτότητα και μειώσεις μισθών».

Δίχτυ προστασίας για την απασχόληση ζητεί η Δημοκρατική Αριστερά

Δίχτυ προστασίας για την απασχόληση ζήτησε ο υπεύθυνος για θέματα Οικονομικής Πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης. «Όταν η ανεργία καλπάζει και κάθε ανακοίνωση εμφανίζει εκτίναξη του ποσοστού της η κυβέρνηση», πρόσθεσε, «δεν έχει το δικαίωμα να αναζητά μεθόδους και τρυκ για να εκμηδενίσει τα επιδόματα ανεργίας και να περιορίσει τους δικαιούχους».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα