Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων

ΥΠΟΙΚ: «Όχι» σε περαιτέρω μειώσεις μισθών
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011 16:08
UPD:17:57

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο ημερίδας για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, έως το τέλος του δευτέρου τριμήνου θα έχει κλείσει το θέμα των συμβούλων για την συντριπτική πλειοψηφία του προγράμματος.

Τους πρώτους συμβούλους για την αξιοποίηση μέρους της δημόσιας περιουσίας αναμένεται να ορίσει αύριο κατά τη συνεδρίασή της η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο ημερίδας για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, έως το τέλος του δευτέρου τριμήνου θα έχει κλείσει το θέμα των συμβούλων για την συντριπτική πλειοψηφία του προγράμματος.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Kαλούμαστε σήμερα να σχεδιάσουμε το μέλλον

Γ. Παπακωνσταντίνου: Kαλούμαστε σήμερα να σχεδιάσουμε το μέλλον

Η κυβέρνηση, επισήμανε, στοχεύει σε έσοδα 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2015 με προοπτική τα 15 δισ. ευρώ από αυτά να έχουν αντληθεί έως το 2012. Απέφυγε πάντως να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την άντληση των εσόδων, σημειώνοντας ωστόσο ότι με μια πρώτη εκτίμηση η ακίνητη περιουσία των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ ανέρχεται σε πάνω από 8 δισ. ευρώ.

Όπως διευκρίνισε, ο έως τώρα σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει αριθμό ακινήτων, αλλά τον τρόπο προσέγγισης για την αξιοποίησή τους. Το συγκεκριμένο πλαίσιο περιλαμβάνει την καταγραφή των ακινήτων, το πώς η αξία τους θα αυξηθεί ταχύτερα χρονικά (π.χ. δημιουργία ταμείου, στο οποίο θα συνεισφέρονται ακίνητα).

Οσον αφορά στο ενδεχόμενο πώλησης περαιτέρω ποσοστού στον ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι έχει συνεχείς επαφές με εκπροσώπους της γερμανικής εταιρείας, αλλά, όπως ανέφερε «δεν υπάρχει κάτι».

Αναφορικά με τις τράπεζες, επανέλαβε τη βούληση για έναν «κρατικό πυλώνα», ενώ όπως είπε, παραμένει και η αναφορά στο μνημόνιο για «εξέταση της συμμετοχής του Δημοσίου» (π.χ. αναδιάρθρωση ΑΤΕ).

«Όχι» σε περαιτέρω μειώσεις μισθών

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα των πρόσθετων μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ για το 2011, που θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους της τρόικας οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα μας στις αρχές Απριλίου. Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα δημοσιοποιηθούν τους επόμενους μήνες, δήλωσε, ενώ αναφορικά με το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού υπογράμμισε ότι παρά την υστέρηση των εσόδων το α΄ δίμηνο φέτος, η συνολική εικόνα είναι καλύτερη σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Όπως αποσαφήνισε, η προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια, στα 3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015 από 17 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011 θα εστιαστεί στο σκέλος των δαπανών και λιγότερο στο σκέλος των εσόδων.

Κατέστησε σαφές ότι δεν προβλέπονται περαιτέρω μειώσεις μισθών στο Δημόσιο Τομέα ή αύξηση συντελεστών ΦΠΑ. Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία ότι με την ολοκλήρωση της προσπάθειας θα οδηγηθούμε σε μια δυνατή οικονομία που θα παράγει θέσεις εργασίας και στοχευμένες κοινωνικές παροχές σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη και όχι σε αυτούς που λόγω εισοδήματος και συνολικής κατάστασης δεν τις έχουν ανάγκη.

Σημείωσε παράλληλα ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο από πλευράς ύφεσης, ενώ από εδώ και τώρα, όπως είπε, η κατάσταση αργά αλλά σταθερά θα βελτιώνεται. Η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει, ανέφερε.

Για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012- 2015, σημείωσε ότι άρχισε ήδη η επεξεργασία για το μακροοικονομικό σενάριο, το «δημοσιονομικό κενό», την κατανομή σε δαπάνες και έσοδα και την αναγωγή σε υπουργεία και τομείς πολιτικής. Ο υπουργός έχει ήδη ενημερώσει τον Πρωθυπουργό και επανέλαβε ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο δεν θα προβλέπονται οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, νέες αυξήσεις σε συντελεστές φόρων και περικοπή του ΠΔΕ. Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο θα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο έως τις 15 Απριλίου και από τη Βουλή έως τις 15 Μαΐου.

Αισιοδοξία εν όψει της Συνόδου Κορυφής

Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου όσον αφορά την έγκριση του «συνολικού πακέτου» λύσης, και τόνισε ότι θεωρούνται δεδομένα η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και η μείωση του επιτοκίου.

«Οι θετικές αυτές εξελίξεις», συμπλήρωσε, «δεν υποκαθιστούν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την προσπάθεια της χώρας στο πλαίσιο του μνημονίου» για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Γ. Πεταλωτής: Δεν έχει ζητηθεί «λευκή επιταγή» για τη δημόσια περιουσία

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν διαφωνίες στην κυβέρνηση για τον τρόπο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ξεκαθάρισε ότι η κυβερνητική πολιτική είναι συνολική, τονίζοντας ότι δεν έχει ζητηθεί από κανέναν «λευκή επιταγή».

Γ.Γ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ - Γ.Γ. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή

Briefing Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή.

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, όπως υποστήριξε η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη ότι θα πρέπει να γίνει, επισήμανε πως για πρώτη φορά γίνεται καταγραφή της δημόσιας περιουσίας, ώστε να αξιοποιηθεί και πως για πρώτη φορά θα υπάρχει συγκεντρωτικό πλάνο με συγκεκριμένα αναπτυξιακά και κοινωνικού χαρακτήρα κριτήρια για τις αποκρατικοποιήσεις, ώστε να μειωθεί απευθείας το δημόσιο χρέος.

Πρόσθεσε τέλος πως το σχέδιο για την αξιοποίηση θα παρουσιαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα