Γ. Παπανδρέου: H αναδιάρθρωση θα οδηγούσε σε κατάρρευση τραπεζών

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011 14:19
UPD:15:43

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα προκαλούσε πιθανότατα την κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Stern.

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα προκαλούσε πιθανότατα την κατάρρευση τραπεζών στην Ελλάδα, ενδεχομένως και στη Γερμανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Stern.

«Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των τραπεζών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως «θα μπορούσαν να καταρρεύσουν και γερμανικές τράπεζες», επικαλούμενος τον όγκο των ελληνικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκιά τους.

Επιπλέον, όπως, θα μπορούσε να υπάρξει χιονοστιβάδα κερδοσκοπικών επιθέσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Αυτό είναι ένα τίμημα που δεν μπορούμε να πληρώσουμε στην Ευρώπη», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ακόμη, στην ίδια συνέντευξη ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι απέρριψε την περικοπή (haircut) του ελληνικού χρέους, αφού προηγουμένως είχε συζητήσει το σενάριο αυτό με τους Ευρωπαίους εταίρους του.

Ότμαρ Ίσινγκ: Επιβεβλημένη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

Την ίδια ώρα, την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της σοβαρής κρίσης χρέους που διανύει επισήμανε το πρώην κορυφαίο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ότμαρ Ίσινγκ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Ο κ. Ίσινγκ, ωστόσο, υπογράμμισε ότι μόλις ξεπεραστεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της με «κούρεμα» ή επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων της. «Δεν μπορεί [η Ελλάδα] να αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους της», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στο μέλλον της ευρωζώνης, ο κ. Ίσινγκ διατύπωσε την πεποίθηση ότι η νομισματική ένωση θα επιβιώσει, ωστόσο, το θέμα είναι τι είδους ένωση θα είναι αυτή. «Εάν όλοι επωμίζονται τις συνέπειες των πράξεων των υπολοίπων, ακόμη σε περιπτώσεις άσκησης κακών πολιτικών, θα είναι ολοένα πιο δύσκολο για την ΕΚΤ να υπερασπίζεται στη σταθερότητα του ευρώ», τόνισε.

Τέλος, ο πρώην κορυφαίος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι αυτό που χρειάζεται η ευρωζώνη είναι πολιτική ενότητα προκειμένου να εφαρμόσει μηχανισμούς που θα αναγκάσουν τα κράτη μέλη να ακολουθούν βιώσιμες οικονομικές πρακτικές.

Süddeutsche Zeitung: «Καμία ευκαιρία στους τσαρλατάνους»

«Καμία ευκαιρία στους τσαρλατάνους» είναι ο τίτλος σχολίου στις οικονομικές σελίδες της Süddeutsche Zeitung που αναφέρεται στο νέο πακέτο μέτρων για την σταθεροποίηση του ευρώ και τη διαχείριση των κρίσεων.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι το τελευταίο διάστημα η κ. Μέρκελ δεν έδωσε καμία σημασία σε συμβουλές τσαρλατάνων, σαν εκείνους που πρότειναν στους μεν Γερμανούς να επιστρέψουν στο μάρκο, στους δε Έλληνες να πουλήσουν τα νησιά τους, αλλά αφοσιώθηκε στην επεξεργασία θέσεων για τη συγκρότηση ενός μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας.

Ωστόσο, υποστηρίζει ότι το νέο πακέτο μέτρων δεν απαντά σωστά «στο ζήτημα ποιος θα πληρώσει και ποια θα είναι η συμβολή του κάθε μέλους για την εξάλειψη των οικονομικών ανισοτήτων, αλλά και πώς θα βελτιωθεί συνολικά η ανταγωνιστικότητα της ευρωζώνης.

Το ίδιο ισχύει, σύμφωνα με την εφημερίδα, και για το πρόβλημα ορισμένων χωρών, όπως η Ελλάδα, που ανεξάρτητα από τις περικοπές, το πρόγραμμα εξυγίανσης και την ευρωβοήθεια που λαμβάνει δεν είναι δυνατόν να μειώσει το δημόσιο χρέος της σε ένα ανεκτό επίπεδο. Επομένως, αναφέρει, αυτές οι χώρες στο τέλος θα προχωρήσουν στην αναδιάταξη του χρέους τους.

«Όποιος επιθυμεί να προλάβει τους τσαρλατάνους οφείλει να δώσει σαφείς απαντήσεις στα θέματα αυτά», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Κοινοβουλευτική έγκριση»: «Είναι αλήθεια ότι άπτεται των εθνικών μας συμφερόντων η αποφυγή της χρεοκοπίας φιλικών προς εμάς χωρών και στενών εταίρων μας στην ΟΝΕ. Αλλά η γερμανική κυβέρνηση οφείλει να θυμάται πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ποιος έχει το δικαίωμα κυρίαρχης απόφασης στον προϋπολογισμό. Εκείνος που αποφασίζει για πόλεμο ή ειρήνη, για τη λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων, για τους πολίτες και τα χρέη είναι το κοινοβούλιο».

«Οι Γερμανοί δεν πρέπει να απορούν, όταν προκαλούν σύγχυση με την γκρίνια τους για το ευρώ σε άλλες χώρες της ΟΝΕ. Τι θα πρέπει να σκέφτονται οι Έλληνες και οι Ιρλανδοί για μας;» γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt:

«Το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει αντί να τσακώνεται για το νέο ταμείο διάσωσης του ευρώ να ασχοληθεί καλύτερα με την Ελλάδα. Διότι είναι πια σαφές ακόμη και στο υπουργείο Οικονομικών ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της με τις δικές της δυνάμεις. Δεν τίθεται πια το ερώτημα εάν η Ελλάδα χρειάζεται 'κούρεμα' του χρέους, αλλά το πότε θα γίνει αυτό και ποιοι θα είναι οι πιστωτές που θα υποχρεωθούν να παραιτηθούν από μέρος των απαιτήσεών τους.»

Πηγές: Reuters, Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα