Πορτογαλία: Προς απόρριψη των μέτρων λιτότητας από το κοινοβούλιο

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011 12:19

A- A A+

Εντός της ημέρας αναμένεται η ψηφοφορία στο πορτογαλικό κοινοβούλιο για τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα λιτότητας, τα οποία προβλέπεται να απορριφθούν, πυροδοτώντας την κατάρρευση της κυβέρνησης μία ημέρα πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος ηγείται της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας, έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν το σχέδιο καταψηφιστεί, ισχυριζόμενος ότι η απόρριψή του θα εξαναγκάσει τη χώρα να καταφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, στα χνάρια της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ταχθεί εναντίον των μέτρων λιτότητας, τα όποια θα επιφέρουν μείωση των συντάξεων και των δημοσίων δαπανών, καθώς και φορολογικές αυξήσεις.

Ο Κέβιν Ντάνινγκ, αναλυτής στο Economist Intelligence Unit, ανέφερε στο BBC ότι «αυτή μπορεί να είναι η εβδομάδα που θα πρέπει να ενεργοποιήσουν το ταμείο διάσωσης» για την Πορτογαλία.

Οι Σοσιαλιστές έχουν τις 97 από τις 230 έδρες του κοινοβουλίου, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 116 ψήφους για να περάσει το νομοσχέδιο με τα μέτρα λιτότητας.

Ο Σόκρατες έχει προγραμματισμένη συνάντηση με το πρόεδρος της χώρας στις 19.00 GMT (21.00 ώρα Ελλάδας) μετά την έναρξη της συνεδρίασης του κοινοβουλίου στις 15.00 GMT που θα καταλήξει σε ψηφοφορία.

Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων του πορτογαλικού δημοσίου ανέβηκαν στο 7,77% νωρίτερα σήμερα από 7,65% χθες εν μέσω ανησυχιών στις αγορές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή