Απογοήτευση Μέρκελ για τις εξελίξεις στην Πορτογαλία

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011 11:10
UPD:11:15

Την απογοήτευσή της για την καταψήφιση από την πορτογαλική βουλή του νομοσχεδίου για τα νέα μέτρα λιτότητας, η οποία οδήγησε στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, εξέφρασε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

Πιέσεις προκειμένου να γίνει σε πέντε χρόνια, αντί τριών, η συνεισφορά των χωρών - μελών σε μετρητά στο Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα διαδεχθεί το προσωρινό ταμείο το 2013, σκοπεύει να ασκήσει η Αγκελα Μέρκελ.

Αυτό είπε η γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας σήμερα, λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

Εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή της που καταψηφίστηκε από την πορτογαλική βουλή το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα λιτότητας, οδηγώντας στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες.

Η κυβέρνηση Σόκρατες είχε επανειλημμένα επισημάνει ότι θα παραιτηθεί, αν το επίμαχο νομοσχέδιο καταψηφιστεί, υποστηρίζοντας ότι, χωρίς τα νέα μέτρα, η χώρα δεν είναι δυνατόν να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και θα αναγκαστεί να καταφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Το νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λαμβάνοντας μόνο τις 97 ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επιβεβαιώσουν στη σημερινή Σύνοδο τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα διαδεχθεί το προσωρινό ταμείο τον Ιούνιο του 2013.

Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης συμφωνούν στη διαμόρφωση της κεφαλαιοποίησης του μηχανισμού στα 700 δισ. ευρώ (80 δισ. ευρώ μετρητά και 620 δισ. ευρώ εγγυήσεις), ώστε να μπορεί να αντλεί από τις αγορές με το χαμηλότερο επιτόκιο το ποσό των 500 δισ. ευρώ.

Όλοι συμφωνούν, επίσης, ότι ο εν λόγω μηχανισμός να παρεμβαίνει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων υπό αυστηρές προϋποθέσεις, ενώ θα προβλέπει και την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, όταν αυτό δεν θεωρείται βιώσιμο.

Η γερμανίδα καγκελάριος, χωρίς να αμφισβητεί την ουσία της συμφωνίας, ζητεί η συνεισφορά των χωρών - μελών σε μετρητά, δηλαδή τα 80 δισ. ευρώ, να γίνει σε περισσότερες δόσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα