Μέρκελ: Καμία χώρα δεν θα μείνει αβοήθητη

Νέο «όχι» στα ευρωομόλογα
Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011 16:47

Στον αξιόπιστο τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα προωθεί τις δομικές μεταρρυθμίσεις αναφέρθηκε η Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας σήμερα ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου.

Στον αξιόπιστο τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα προωθεί τις δομικές μεταρρυθμίσεις αναφέρθηκε η Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας σήμερα ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου λίγο προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Η γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι καμία χώρα δεν θα μείνει αβοήθητη, ενώ απηύθυνε έκκληση προς τους βουλευτές του κόμματός της και την αντιπολίτευση να στηρίξουν τον κοινό αγώνα για τη διάσωση του ευρώ, τονίζοντας πως η χώρα της επωφελείται περισσότερο από όλους.

«Για μένα είναι πολύ σημαντικό το ευρώ και η οικονομική και νομισματική ένωση να αποτελούν τον πυρήνα της ευρωπαϊκής ενότητας. Είναι απαραίτητοι παράμετροι τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτικούς λόγους. Η Γερμανία επωφελείται από το ευρώ όσο καμία άλλη χώρα», παραδέχθηκε η κ. Μέρκελ από το βήμα της Μπούντεσταγκ.

REUTERS
Βρυξέλλες: Η Πορτογαλία σκιάζει τη σύνοδο κορυφής

Βρυξέλλες: Η Πορτογαλία σκιάζει τη σύνοδο κορυφής

Η γερμανίδα καγκελάριος εξήρε το κοινό νόμισμα και τόνισε πως, εάν δεν υπήρχε το ευρώ, η οικονομική κρίση του 2008 θα είχε πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις από ό,τι σήμερα.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στις εξελίξεις στην Πορτογαλία και στη χθεσινοβραδινή παραίτηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, υπογραμμίζοντας πως το πρόγραμμα σταθεροποίησης της χώρας για το 2011 μέχρι το 2013 είχε εγκριθεί από την Κομισιόν και την ΕΚΤ, ενώ είχε εκφραστεί από τους ευρωπαίους εταίρους η εκτίμηση στο πρόσωπο του παραιτηθέντος πρωθυπουργού.

Νέο «όχι» στα ευρωομόλογα

Η κ. Μέρκελ έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει πως περιμένει από τα κράτη μέλη να επιδείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Η αλληλεγγύη είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής, δήλωσε, σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ της αλληλεγγύης και των μεμονωμένων προσπαθειών που καταβάλλονται».

Αναφερόμενη στο συνολικό πακέτο θωράκισης του ευρώ, υπογράμμισε πως είναι προϊόν του διδάγματος της οικονομικής κρίσης και χρησιμεύει ως ένα πλαίσιο ώστε μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μια «κουλτούρα σταθεροποίησης» και «αύξηση της ανταγωνιστικότητας». «Μόνο η αύξηση της ανταγωνιστικότητας μπορεί να δημιουργήσει μια προοπτική για τη μείωση των χρεών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε πάντως πως δεν πρόκειται να υπάρξει κοινή ανάληψη των χρεών των υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης και για το λόγο αυτό επανέλαβε πως αρνείται την εισαγωγή των ευρωομολόγων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα