Κάτω από τα 106 δολ. το αργό

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011 06:09
UPD:06:45

Κάτω από τα 106 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη μετά την αποτυχία του να αγγίξει την τεχνική αντίσταση στα υψηλότερα επίπεδα 30 μηνών, εν μέσω ανησυχιών, ότι, η κρίση χρέους στα κράτη της Ευρώπης, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση, που επισκιάστηκε από την κρίση στη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή.

Στις 25 Μαρτίου τα συμβόλαια του καυσίμου υποχώρησαν 0,2% καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση μείωσε το ποσόν έκτακτης οικονομικής βοήθειας για την Ευρωζώνη. Οι Λίβυοι εξεγερμένοι κατέλαβαν πάλι το λιμάνι μεταφοράς πετρελαίου Ρας Λανούφ, ενώ 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις στη Συρία. Οι τιμές υποχώρησαν από τα 106,95 δολ. στα οποία αναρριχήθηκαν στις 7 Μαρτίου, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2008.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Μαΐου διαπραγματεύθηκε στα 105,43 δολ. το βαρέλι, τρία σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 12:27 μ.μ. ώρα Σύδνεϋ. Τα συμβόλαια υποχώρησαν 10 σεντς φθάνοντας στα 105,40 δολ. στις 25 Μαρτίου. Για το τρίμηνο, οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται 15% υψηλότερα και σε ετήσια βάση έχουν σημειώσει αύξηση 28%.

Το μπρεντ για παράδοση Μαΐου διαπραγματεύθηκε στα 115,81 δολ. το βαρέλι, 22 σεντς υψηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Τα συμβόλαια υποχώρησαν 13 σεντς φθάνοντας στα 115,59 δολ. το βαρέλι στις 25 Μαρτίου.

Το πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη έκανε ράλι 24% από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στις 15 Φεβρουαρίου στη Λιβύη, χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ. Οι συγκρούσεις ήταν οι πιο αιματηρές από τις αντίστοιχες στην Τυνησία και την Αίγυπτο που ανέτρεψαν τους προέδρους των δύο χωρών και επεκτάθηκαν στην Αλγερία, το Μπαχρέϊν, το Ιράν, την Υεμένη και το Ομάν.

Ο πρόεδρος της Υεμένης, Αλί-Αμπντουλάχ Σαλέχ, είπε ότι δεν θα κάνει άλλες παραχωρήσεις στους αντιπάλους του και προειδοποίησε ότι η χώρα του βρίσκεται εν όψει χάους, καθώς η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτησή του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα