Υποτίμηση του ευρώ

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2011 06:46
UPD:07:32

Υποτιμήθηκε για δεύτερη ημέρα το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά την ήττα των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκελα Μέρκελ στα νοτιοδυτικά της Γερμανίας, σκιάζοντας την πολιτική προοπτική της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα διέγραψε τα κέρδη δύο ημερών έναντι του ελβετικού φράγκου μετά την απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μειώσουν το ύψος της έκτακτης οικονομικής βοήθειας στο μέλλον, αυξάνοντας έτσι τις ανησυχίες ότι οι προσπάθειες περιορισμού της κρίσης χρέους δεν θα είναι επαρκείς. Το δολάριο ισχυροποιήθηκε φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας έναντι του γιέν πριν από την έκθεση που προβλέπεται να δείξει αύξηση των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ για όγδοο μήνα τον Φεβρουάριο.

Το ευρώ υποτιμήθηκε στο 1,4054 ανά δολάριο στις 11:36 π.μ. στο Τόκιο από 1,4088 δολ. την εβδομάδα που πέρασε στη Νέα Υόρκη μετά την υποχώρησή του 0,6% στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 18 Μαρτίου. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ισχυροποιήθηκε στα 114,78 γιέν από 114,68 γιέν. Το δολάριο ανατιμήθηκε 0,3% φθάνοντας στα 81,61 γιέν μετά την αναρρίχησή του στα 81,65, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 18 Μαρτίου. Το δολάριο των ΗΠΑ ισχυροποιήθηκε 0,2% έναντι της βρετανικής λίρας, φθάνοντας στο 1,6015.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ απέσπασαν το 39% των ψήφων στις χθεσινές εκλογές Βάδης-Βιρτεμβέργης, φέρνοντας τα χειρότερα αποτελέσματα από το 1952, ενώ οι συνεργαζόμενοι Ελεύθεροι Δημοκράτες απέσπασαν το 5,3%, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Η αντιπολίτευση των Πρασίνων απέσπασε το ποσοστό ρεκόρ του 24,2%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες, που λένε ότι θα δημιουργήσουν συνασπισμό με τους Πράσινους, απέσπασαν το 23,1%.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μείωσαν το ύψος της οικονομικής βοήθειας έως το 2013 στα 16 δισ. ευρώ, λιγότερο από τα 40 δισ. ευρώ που προέβλεπε η συμφωνία στις 21 Μαρτίου. Η ανακοίνωση έγινε μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας από την Standard & Poor’s Ratings Services και τη Fitch Ratings, την εβδομάδα που πέρασε, ενώ η Ιρλανδία επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση των όρων της περυσινής συμφωνίας για οικονομική στήριξη.

Το δολάριο ανατιμήθηκε για τρίτη ημέρα έναντι του γιέν εν μέσω αισιοδοξίας ότι η ανάκαμψη στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αποκτά δυναμική.

Το γιέν υποτιμήθηκε έναντι των 16 κυριότερων νομισμάτων εν μέσω εικασιών ότι η Ιαπωνία θα βρεθεί ανάμεσα στις τελευταίες μεγάλες οικονομίες του κόσμου που θα αυξήσουν τα επιτόκια.

Σύμφωνα με τους δείκτες της Credit Suisse Group AG, η Bank of Japan (BOJ) θα αυξήσει τα επιτόκια της κατά δύο μονάδες βάσης μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, έναντι αύξησης 37 μονάδων βάσης που θα προχωρήσει η Federal Reserve.

Το γιέν υποτιμήθηκε έναντι των 13 από τα 16 κυριότερα νομίσματα αυτό το τρίμηνο, υποχωρώντας τα μέγιστα έναντι της δανέζικης κορώνας, καθώς οι χώρες του G7 παρενέβησαν προκειμένου να υποτιμηθεί το γιέν από τα υψηλότερα μεταπολεμικά επίπεδα.

Το ελβετικό φράγκο κατέστη το μοναδικό «καταφύγιο» στην αγορά συναλλάγματος καθώς το G7 πιέζει το γιέν και η Federal Reserve διοχετεύει με δολάρια το οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ.

Πέρυσι το ελβετικό φράγκο ανατιμήθηκε 7,7%, τα μέγιστα μεταξύ των πιο διαπραγματεύσιμων νομισμάτων των Bloomberg Correlation-Weighted Indexes. Ακόμη και τα χρήματα που δαπάνησε πέρυσι η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας δεν ήταν αρκετά για να περιορίσουν την ισχυροποίηση του νομίσματος της χώρας έναντι του ευρώ σε ποσοστό 18%.

Το ελβετικό φράγκο ανατιμήθηκε 0,1% φθάνοντας στα 1,2954 ανά ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα