Πυρά Κομισιόν κατά των οίκων αξιολόγησης

ΔΝΤ: Οι υποβαθμίσεις εντείνουν την αστάθεια στην Ευρώπη
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011 14:10
UPD:16:33

Αμφιβολίες για τον τρόπο λειτουργίας των οίκων αξιολόγησης διατύπωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ επανέλαβε πως η Ελλάδα εφαρμόζει αποτελεσματικά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν συμμερίζεται» την αξιολόγηση του διεθνούς οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

Χαρακτήρισε μάλιστα «μονόπλευρη και αδικαιολόγητη» την αξιολόγηση της S&P για την Ελλάδα.

«Έχουμε τις δικές μας εκτιμήσεις... Σε αυτές συμφωνούν και το ΔΝΤ και η ΕΕ», ανέφερε, ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συμφωνήσει με της ΕΕ και το ΔΝΤ. «Τα πράγματα πάνε καλά», είπε.

Όσον αφορά στους οίκους αξιολόγησης, σημείωσε ότι έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν. «Έχουμε πει επανειλημμένα ότι έχουμε κάποιες επιφυλάξεις και ασκούμε αρκετή κριτική στο πως αυτοί λειτουργούν», ανέφερε.

Ο Αμαντέου Αλταφάζ επανέλαβε ότι η Κομισιόν προετοιμάζει νομοθεσία για την καλύτερη ρύθμιση των οίκων αξιολόγησης, με συγκεκριμένες προτάσεις να αναμένονται αργότερα φέτος.

Η S&P υποβάθμισε την Τρίτη την αξιολόγησή της για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες σε "BB-" από "BB+".

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ε.Ε.: Ο Α. Αλταφάζ για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τους οίκους αξιολόγησης

Ο Α. Αλταφάζ για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και τους οίκους αξιολόγησης

ΔΝΤ: Οι υποβαθμίσεις εντείνουν την αστάθεια στην Ευρώπη

Επικριτικό έναντι των οίκων αξιολόγησης εμφανίζεται όμως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο αναφέρει σε έκθεσή του ότι οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας ευρωπαϊκών χωρών έχουν επηρεάσει αρνητικά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής.

Οι συντάκτες της έκθεσης εξέτασαν 71 αξιολογήσεις των τριών οίκων - Standard & Poor's, Moody's και Fitch - που έγιναν από τον Οκτώβριο του 2006 μέχρι τον Απρίλιο του 2010, οι οποίες περιλαμβάνουν υποβαθμίσεις του αξιόχρεου και αναθεώρηση των προοπτικών χωρών της Ευρωζώνης.

Στη συνέχεια, εξέτασαν τις επιπτώσεις των αξιολογήσεων στο κόστος ασφάλισης από τον κίνδυνο χρεοκοπίας (credit default swaps, cds) και στους χρηματιστηριακούς δείκτες μετοχών - γενικούς και τραπεζικούς - σε εννέα χώρες της Ευρωζώνης. Οι χώρες αυτές είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Ισπανία.

«Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές όλων των χωρών βρέθηκαν υπό πίεση, παρά το γεγονός ότι οι υποβαθμίσεις αφορούσαν λίγες χώρες, όπως την Ελλάδα, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία», αναφέρει η μελέτη του ΔΝΤ.

«Όταν υποβαθμίζονται άλλες χώρες, οι πολιτικοί πρέπει να δρουν προληπτικά και να επικοινωνούν αποτελεσματικά, ώστε να διαλύουν τις ανησυχίες για τα θέματα που οι αγορές θεωρούν ως αδυναμίες», επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι συντάκτες της έκθεσης.

Fitch: Το ESM αυξάνει βραχυπρόθεσμα τον κίνδυνο χρεοκοπίας

Εν τω μεταξύ, η Fitch Ratings εκτίμησε σήμερα ότι οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής της ΕΕ δεν αναμένεται να βελτιώσουν στο άμεσο μέλλον τις συνθήκες χρηματοδότησης των υπερχρεωμένων κρατών της περιφέρειας της ευρωζώνης.

«Παρά το γεγονός ότι το ESM... αποτελεί μακροπρόθεσμα βάση για την αποτελεσματική επίλυση μελλοντικών κρίσεων χρέους, βραχυπρόθεσμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κρατικής χρεοκοπίας», αναφέρει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σε ανακοίνωσή του.

Όπως τονίζει, μόνο η οικονομική ανάκαμψη και η δημοσιονομική εξυγίανση θα διασφαλίσουν τη φερεγγυότητα των χωρών αυτών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα