Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2011 05:42
UPD:06:21

Ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότερες ασιατικές μετοχές την Πέμπτη κλείνοντας το τρίμηνο με θετικό πρόσημο, μετά τη σημαντική τους πτώση νωρίτερα τον Μάρτιο, εξ αιτίας των μαζικών τους πωλήσεων, αποτέλεσμα των καταστροφών στην Ιαπωνία και της κρίσης στη Μέση Ανατολή. Το γιέν κινήθηκε πτωτικά εν μέσω προσδοκιών για υψηλότερα επιτόκια εκτός Ιαπωνίας.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάϊο του 2010 έναντι του ευρώ, μετά τα πρόσφατα σχόλια για αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωζώνη, και διολίσθησε έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ μετά τα σχόλια αξιωματούχων της Federal Reserve, τα οποία άνοιξαν και πάλι την όρεξη για αγορά μετοχών ιαπωνικών εξαγωγικών εταιρειών.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 περιόρισε τα κέρδη που σημείωνε αμέσως μετά το άνοιγμα του χρηματιστηρίου στο Τόκιο σήμερα και διατηρήθηκε σε σταθερά επίπεδα μετά το χθεσινό του ράλι σε ποσοστό 2,6%. Μέχρι στιγμής μέσα τον Μάρτιο ο Nikkei έχει σημειώσει απώλειες 9% και οδεύει να κλείσει τον μήνα με τις χειρότερες επιδόσεις από τον Μάϊο του 2010. Από τις αρχές τους έτους έως και σήμερα ο δείκτης έχει υποχωρήσει σε ποσοστό περίπου 5%.

Στις λοιπές αγορές, ανέκαμψαν οι ασιατικές μετοχές από τις απώλειες που κατέγραψαν μετά τον σεισμό των 8,9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στη βορειοανατολική Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου. Ο δείκτης MSCI Asia-Pacific, εκτός Ιαπωνίας, σημείωσε μέσα στην ημέρα άνοδο 0,12%. Μέσα στον Μάρτιο ισχυροποιήθηκε 4,3% και από την αρχή του έτους βρίσκεται υψηλότερα κατά 0,8%.

Ο MSCI World Index σημείωσε σήμερα άνοδο 0,1% ωθώντας τα κέρδη του το 2011 κοντά στο 4%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το αδύναμο γιέν αναμένεται να τονώσει τη ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά στις ξένες αγορές. Επίσης, αποτελεί φθηνό τρόπο χρηματοδότησης περιουσιακών στοιχείων με υψηλότερες αποδόσεις, όπως το δολάριο της Αυστραλίας το οποίο άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα 10 μηνών έναντι του γιέν.

Το δολάριο των ΗΠΑ ισχυροποιήθηκε 0,3% φθάνοντας τα 83,12 γιέν και βρίσκεται 9% υψηλότερα από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ των 76,25 γιέν στα οποία υποχώρησε στις 17 Μαρτίου πριν την παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών του G7 για να περιορίσουν την ανοδική πορεία του ιαπωνικού νομίσματος.

Το ευρώ ανατιμήθηκε στα 117,46 γιέν, και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Μαρτίου, ωθώντας την ανατίμησή του φέτος στο 8%.

Οι ανησυχίες για την πυρηνική κρίση στην Ιαπωνία, τις συγκρούσεις στη Λιβύη και τα οικονομικά προβλήματα στην Ευρωζώνη περιορίστηκαν προς το παρόν και προσδοκάται παγκοσμίως άνοδος των μετοχών το νέο τρίμηνο αποτέλεσμα της βελτίωσης της οικονομικής προοπτικής, εκτιμούν οι οικονομικοί αναλυτές.

Πτωτικά κινήθηκε κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσής του ο χρυσός, αφού περιόρισε τις συνεχόμενες απώλειες τεσσάρων ημερών την Τετάρτη. Η τιμή σποτ (μετρητοίς) του χρυσού διαμορφώθηκε στα 1.421,50 δολ. η ουγγιά, έναντι 1.423,38 δολ. που ήταν αργά χθες στη Νέα Υόρκη. Το πολύτιμο μέταλλο βρίσκεται 2% χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ των 1.447,40 δολ. η ουγγιά, στα οποία αναρριχήθηκε στις 24 Μαρτίου.

Σταθερές ήταν οι τιμές του πετρελαίου μετά τη χθεσινή τους υποχώρηση, και την ανακοίνωση των αποθεμάτων του καυσίμου στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο. Το ύψος των αποθεμάτων εξισορρόπησε τις ανησυχίες για τα προβλήματα προμηθειών του πετρελαίου εξ αιτίας της κρίσης στη Λιβύη και στη Μέση Ανατολή.

Το αργό διαπραγματεύθηκε 13 σεντς υψηλότερα φθάνοντας στα 104,40 δολ. το βαρέλι, ενώ το μπρεντ έκλεισε 7 σεντς υψηλότερα φθάνοντας στα 115,20 δολ. το βαρέλι.

ΠΗΓΗ: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα