Πιο κοντά στο μηχανισμό στήριξης η Πορτογαλία

Πρόωρες εκλογές στις 5 Ιουνίου
Παρασκευή, 01 Απριλίου 2011 08:17
UPD:08:22

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεϊσέιρα ντος Σάντος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει η χώρα του «σοβαρό κίνδυνο χρεοκοπίας».

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεϊσέιρα ντος Σάντος, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει η χώρα του «σοβαρό κίνδυνο χρεοκοπίας». Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταφύγει η Λισαβόνα σε εξωτερική βοήθεια.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος χρεοκοπίας», δήλωσε ο ντος Σάντος σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο TVI. Ερωτηθείς πάντως για το αν θα είναι αναγκαία μια εξωτερική οικονομική βοήθεια, ο ίδιος, αν και μέχρι τώρα απέκλειε κάτι τέτοιο, δήλωσε πως δεν είναι πλέον σίγουρος.

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς η βουλή καταψήφισε το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα λιτότητας, και ο πρόεδρος της χώρας Καβάκο Σίλβα προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 5 Ιουνίου.

Η απερχόμενη κυβέρνηση της Πορτογαλίας «πρέπει να διασφαλίσει τα μέσα ώστε η χώρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», επισήμανε ο ντος Σάντος. «Πρέπει να είμαστε πιο δημιουργικοί», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της χώρας, Καβάκο Σίλβα, ο οποίος χθες έδωσε εντολή για τη διάλυση της βουλής, προειδοποίησε από την πλευρά του ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις πρόωρες εκλογές θα έρθει αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή οικονομική κρίση.

«Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει να αντιμετωπίσει μία πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση», επεσήμανε ο Καβάκο Σίλβα, που προειδοποίησε ότι «τα προβλήματα της χώρας είναι τόσο βαθιά που κανένας δεν θα πρέπει να τρέφει την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να εξαφανιστούν από τη μια μέρα στην άλλη»

Η απόφαση του Πορτογάλου προέδρου ήρθε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, καθώς αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, που απειλούν να οδηγήσουν τη χώρα της Ιβηρικής σε προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης ΕΕ/ΔΝΤ, όπως έχουν ήδη κάνει Ελλάδα και Ιρλανδία.

«Πήρα την απόφαση να προκηρύξω γενικές εκλογές, δεδομένης της πολιτικής κρίσης που υπάρχει, όπως αποδεικνύεται από την αδυναμία της κυβέρνησης μειοψηφίας και της αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν στη λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν τη χώρα να ξεπεράσει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Πορτογάλος πρόεδρος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα