Υποβάθμιση της Πορτογαλίας και από Fitch

Παρασκευή, 01 Απριλίου 2011 19:54
UPD:04/04/2011 11:37

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας κατά τρείς βαθμίδες προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, λίγες ημέρες μετά από την υποβάθμιση της χώρας και από την Standard & Poor's.

Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε «BBB-» από «A-», σημειώνοντας πως θεωρεί λιγότερο πιθανή την προσφυγή της ιβηρικής χώρας σε βοήθεια από την ΕΕ, μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 5 Ιουνίου. Παράλληλα, η Fitch διατηρεί τις αρνητικές προοπτικές για την οικονομία της Πορτογαλίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο οίκος Standard & Poor's προέβη στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας σε ξένο νόμισμα κατά μια βαθμίδα, σε «ΒΒΒ-» από «ΒΒΒ».

Εν τω μεταξύ, σήμερα το κόστος δανεισμού στη δημοπρασία πορτογαλικών ομολόγων, διάρκειας ενός έτους, σημείωσε σημαντική άνοδο, αν και μικρότερη του αναμενόμενου.

Η Λισαβόνα άντλησε 1,645 δισ. ευρώ στη δημοπρασία ομολόγων λήξης Ιουνίου 2012, έναντι προβλέψεων για 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η προσφορά καλύφθηκε κατά 1,4 φορές.

Η μέση απόδοση εκτινάχθηκε στο 5,793% έναντι 3,159% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Ιουλίου.

Υποβάθμισε και την Ιρλανδία η Standard & Poor's

Παράλληλα, σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας κατά μία βαθμίδα σε «ΒΒΒ+» προχώρησε η Standard & Poor's, διατηρώντας την προοπτική σταθερή.

Στην ανακοίνωσή του ο ξένος οίκος επικαλείται τις επιπτώσεις των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της ΕΕ στο αξιόχρεο της χώρας. Οι αποφάσεις της συνόδου, σημειώνει, αυξάνουν τις πιθανότητες για ζημίες ιδιωτών ομολογιούχων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα