Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 01 Απριλίου 2011 19:54

Υποβάθμιση της Πορτογαλίας και από Fitch

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας κατά τρείς βαθμίδες προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, λίγες ημέρες μετά από την υποβάθμιση της χώρας και από την S&P. Κατά μία βαθμίδα υποβάθμισε την Ιρλανδία η Standard & Poor's.

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας κατά τρείς βαθμίδες προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, λίγες ημέρες μετά από την υποβάθμιση της χώρας και από την Standard & Poor's.

Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε «BBB-» από «A-», σημειώνοντας πως θεωρεί λιγότερο πιθανή την προσφυγή της ιβηρικής χώρας σε βοήθεια από την ΕΕ, μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 5 Ιουνίου. Παράλληλα, η Fitch διατηρεί τις αρνητικές προοπτικές για την οικονομία της Πορτογαλίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο οίκος Standard & Poor's προέβη στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας σε ξένο νόμισμα κατά μια βαθμίδα, σε «ΒΒΒ-» από «ΒΒΒ».

Εν τω μεταξύ, σήμερα το κόστος δανεισμού στη δημοπρασία πορτογαλικών ομολόγων, διάρκειας ενός έτους, σημείωσε σημαντική άνοδο, αν και μικρότερη του αναμενόμενου.

Η Λισαβόνα άντλησε 1,645 δισ. ευρώ στη δημοπρασία ομολόγων λήξης Ιουνίου 2012, έναντι προβλέψεων για 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η προσφορά καλύφθηκε κατά 1,4 φορές.

Η μέση απόδοση εκτινάχθηκε στο 5,793% έναντι 3,159% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Ιουλίου.

Υποβάθμισε και την Ιρλανδία η Standard & Poor's

Παράλληλα, σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας κατά μία βαθμίδα σε «ΒΒΒ+» προχώρησε η Standard & Poor's, διατηρώντας την προοπτική σταθερή.

Στην ανακοίνωσή του ο ξένος οίκος επικαλείται τις επιπτώσεις των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της ΕΕ στο αξιόχρεο της χώρας. Οι αποφάσεις της συνόδου, σημειώνει, αυξάνουν τις πιθανότητες για ζημίες ιδιωτών ομολογιούχων.